Ett öppet sinne på efterrättsavsmakning

Under större delen av mitt liv har jag tyckt att jag har ett öppet sinne. Jag välkomnar ny teknik, nytt tänkande, nya teorier. Fint det låter va?

Så var jag på en efterrättsavsmakning härom kvällen. Tanken med den var att vi skulle tänka nytt, nya kombinationer och blandningar, lära oss hur vi ska blanda sött och surt, lent och krispigt och så vidare. Kul!

Jag klev in som en modern open minded människa och ut som en gammal reaktionär. Förvisso en mätt gammal reaktionär, men lite tilltufsad.

Först ut var en mousse med lakritssmak toppad med fänkål och dill. Det var helt underbar. Berättade alla de andra. Jag som inte äter gelatin fick stå över. Men kan jag tänka mig att de små tunna skivorna av fänkål som låg ovanpå passade fint med sin anissmak. Annars lät det lite skumt med dill och fänkål i en dessert. Nåja.

Nästa dessert var en kleggig grädde- och yoghurtsmet med citrusfrukter. I smeten låg små bitar uppblött sockerkaka. Ovanpå skulle det vara krispig mortlad mandel men den hade blivit mjuk. Dessutom hade det uppstått en bismak av mögelost som inte skulle vara där. Jag kanske inte behöver berätta vad jag tyckte om den.

Den lilla skorpan är en biscotti med en klick roquefortost blandat med creme fraiche, toppad med söt tomatmarmelad. Mums!

Vi skulle också utmana våra sinnen genom att döpa desserterna till målande namn. Nästa smakprov blev således en stock med jord på, serverat med gräs och snöbitar. Precis innan servering ringlades det över växtnäring.

Hm. Kockan gick kanske liiite för långt där.

Det som nämns ovan är alltså en chokladkaka med sallad och fetaost, olivolja ringlades över.

Och det var här som reaktionären vaknade till liv i mig:

Jag vill inte ha sallad och fetaost till efterrätt! Jag vill kunna skilja på efterrätt och förrätt! Jag vill inte äta timmer med jord på! Och någon snö vill jag definitivt inte ha nu!

Sens moralen i denna lilla berättelse är alltså att man ska akta sig för kreativa efterrättsavsmakningar om man vill behåll sitt öppna sinne.


PS. Så där bara dig och mig emellan, kan jag berätta att lite olivolja på chokladkakan förhöjde smaken rejält. Men berätta inte för nån.


Kommentarer

21 svar till ”Ett öppet sinne på efterrättsavsmakning”

  1. Jag är nog oxå konservativ, det kändes mer som smaskiga förrätter…..

  2. nja, kan hålla med om att det inte lät så lockande som dessert…

  3. jag lovar att inte berätta det för någon 😀 hos mig bevaras alla hemligheter 🙂
    jag tyckte inte det lät något vidare gott egentligen
    Sv: tack, jag tror nog som du
    kramar

  4. Efterrätter ska inte innehålla något nyttigt. En bra regel tycker jag.

  5. Så gött, då slipper jag överhuvud taget reflektera över saken eftersom suget efter dylika ting inte finns! Fast det sägs att smaken är som baken, delad!
    Å nej, jag säger inget!

    Sv…….För säkerhets skull så sopade jag infarten!

    Natti och sussa sött!
    Kramkram

  6. Men samtidigt så innebär då ett öppet sinne att allt måste krånglas till…

    Nej, tacka vet jag andra bullar 😉

  7. Ofta blir man lite avundsjuk när man läser om alla som varit och ätit än det en och än det andra, men INTE i det här fallet.
    Låter mest som om det slagit över lite för kocken tycker jag.
    Hahahahahahaha! Jo då, vi var på samma ställe.

  8. Inget av det där lockar mig, jag som inte ens äter grönsaker, också får man det till efterrätt – nej tack.
    Kram

  9. Det är alltid kul att prova nytt, och visst ska man ha ett öppet sinne, men en efterrätt ska vara en efterrätt tycker jag (och min tunga). Jag blir inte sugen på det där alls.

    Ps: Bongoinlägget är klart. 😉

  10. Tacka vet jag en gammal, hederlig chokladmousse utan några krångligheter 🙂

  11. Jag måste vara värödens tristaste person när det gäller matlagning. Trött på allt efter tre barn och en massa barnbarns matvägran, samt en make som vill äta mycket och ALLT.
    Själv kan jag leva på en morot,,,bekymer även det. Men bjud mig på mat och jag äte med stor glädje. Bara jag slipper laga. Och desserter, NEJ, de ska vara som de är…traditionella med lite nytt. Sen är det ju alltid så att någon vill locka oss till något nytt – för att det sker lite med inköp och att fler får sälja sina kokböcker. Det vimlar av dem, men få hinner och har lust att laga…

  12. Hur har du det??
    Kallt sa G när han ringde hem, lika illa här nordligavindar i piskande regn, men i morgon så..

    Sv…..Ja, de är kvar och nuskall jag åka och hämta ut nya medikamenter och shoppa loss lite mera. Kundvagnsrace på Maxi m a o.

    Väskan är svart och rejäl.

    Ha en go eftermiddag!

    Kram

  13. Jag tycker inte om att man skall göra mat så märkvärdig. Det är roligt med nya smaker, men man behöver inte ha så många saker på en gång. Däremot har jag lärt mig att man blir mer nöjd om man har lite olika konsistenser. Att äta gröt till alla måltider, även om det hade varit olika smaker är inget som tillfredsställer vare sig ögat eller magen.

  14. Helen

    Oho, hoho!
    Tja, skickar en kram då

  15. Jag tycker att efterrätter ska vara onyttiga och inte innehålla något nyttigt. Haha
    Kramar i massor / Jane

  16. Jag hatar cross-over käket där det ska vara chokladsås till biffen och sill i desserten.

  17. Dessutom har det lagt den där yoghurtsmeten i en ljuslykta, bara det känns ju suspekt, känner jag spontant…

    Sv. Ja, så klart men bland högskole

  18. Meen hallå!?! Jag var ju inte klar?!?

    Nja, än så länge utlovar han havregrynsgröt och grillade tomater.
    Fråga inte mig, jag fattar inget..?

  19. Vad är det för fel på jordgubbsglass?

  20. God morgon solstråle 😀

  21. elina

    Hjälp!!mysko mixar…hur öppen man än är så får det ju inte blit fjantpretto lixom! men vad kul ändå att kasta sig i nått nytt!! efterrätt i all ära men Bens&Jerrys halfbaked eller coockie dough slår inget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.