Att sona sitt brott

Det heter att man har sonat sitt brott när man har betalat sin böter, avtjänat sitt fängelsestraff eller villkorliga dom. Men gäller det alla brott? Kanske, om det var så att straffet i sig innebar 100% säkerhet från att begå samma brott igen.

Tycker jag som förälder att det är okej att pedofilen som har sonat sitt brott jobbar på mina barns fritids? I scouterna? Som tränare för barnen? Nej. Jag bryr mig inte om att straffet är avtjänat. En pedofil blir sällan ”frisk” av ett straff, även om terapi ingår. Jag vill inte ha pedofiler, barnpornografimissbrukare eller sexbrottslingar i närheten av mina barn och jag tycker inte att en pedofil ska få vara skolledare.

§ § § § § § § § § § § § § § § §

Hur är det med Juholts ”kulbo” då? (Hur kan man bara komma på ett så töntigt ord?) Hon har avtjänat sitt straff. Är allt över då? Kanske det hade varit det om hon inte hade varit särbo med en person som kanske blir statsminister. För tänk om han blir det, då får vi en ”första dam” som i vuxen ålder och med klart uppsåt har begått bedrägeri mot sin arbetsgivare vid flera tillfällen, utan anledning som hon säger själv. Kanske det hade varit en annan sak om det var en eller två gånger – men inte elva. Och att det skedde innan hon blev särbo med Juholt.

Vad tycker världens makthavare om detta? Att frisinnade Sverige kanske har gått lite för långt? Skulle Angela Merkel be Åsa Lindgren att passa hennes väska?

Nej, alla brott sonas inte med automatik med straffet. Inte i mina ögon.


DN Juholts särbo fälld för bedrägeri, AB

AB Kritik mot skola startad av pedofil, SvD

24 tankar kring ”Att sona sitt brott

 1. Susanne P

  Jag tyckte nog innan jag läste ditt resonemang att visst har man väl sonat sitt brott. Men nu fick jag mej en annan syn och annat tankesätt gentemot det…
  Äsch vad du sätter griller i mitt huvud! 😉
  Kram & ha en härlig fredag!

  Svara
 2. Helen

  Gomorron och tack raring!
  Måste gå och kolla i spegeln.

  Acceptansen verkar vara stor för vissa brott. Håller med dig, pedofiler och äckelpäckelar ska inte få chansen igen. Sen tycker jag att Juholt verkar vara en pajas!

  Kramar

  Svara
 3. Ann-Mari

  Kollade dina länkar, för detta hade jag inte hört om. Jag håller med dig! Och jag tycker också att det är lite naivt att vara så öppensinnade som många väljer att vara. Det finns helt enkelt brott man kan avtjäna, men varken sona eller avskriva.

  Svara
 4. Peterlarson

  Det där är så fruktansvärt svåra frågeställningar. I princip är ju en person som sonat sitt brott en fri människa och skall behandlas som en sådan. Men att det inte är så är ibland helt uppenbart. Den som begått brott kan inte få vissa arbeten, även om straffet är avtjänat o.s.v. och när det gäller pedofili så är det ju frågan om det enbart är ett brott. Själv betraktar jag det mer som en sjuklig personlighetsstörning och ingen kan ju bli frisk av att straffas (något regeringens sjukersättningspolitik borde ta till sig. Alla vet ju dessutom att pedofili inte tillhör de sjukdomar där man blir ”immun” av att ha haft det som t.ex. påssjuka. Och det är ju solklart att det inte fungerar att ha människor med benägenhet till återfall i närheten av barn.

  När det gäller Juholts fru så håller jag med dig om att det inte är helt uppenbart att man litar på en människa som sysslat med upprepade bedrägerier. Jag tycker kanske ändå att det stora felet var att Juholt inte talade om detta för valberedningen i tid och jag kan också tycka att det är fel att en person skall lastas för något hans sambo/särbo gjort innan dom ens träffades.
  Men jag håller också med dig om att det blir knepigt när vi talar om presumtiva statsministrar.
  Samtidigt är det heltokigt att de som sitter och styr oss vanliga dödliga måste vara fullständigt fläckfria, aldrig ha gjort någonting som ens kan betraktas som lite ”busigt”. Då kommer dom ju att vara ännu mindre representativa för oss ”vanliga”.

  Jag tycker det är svåra men väldigt intressanta frågor du tar upp här. Skrev om det lite själv här: http://peterlarson.wordpress.com/2010/10/19/ben-rangel/

  Svara
  1. Krönikören

   Visst är det svåra frågor. Som jag har förstått det hände detta när de hade blivit ett par. Det är väl därför har har ”förlåtit” henne, som det stått så mycket om. Hade det hänt innan hade han väl näppeligen uttryckt sig så.
   Jag tycker inte att han ska ”lastas” för det, som du säger, men det är svårt att undvika att även han delvis får ta konsekvenserna. Särbons agerande spiller över på honom i alla fall om han ska bli statsminister.
   Håller med om att våra styrande ska vara som ”vanliga människor” och inte måste ha ett absolut fläckfritt förflutet. Vem har inte kört för fort ibland och betalat en barnvakt svart?

   Svara
 5. Peterlarson

  Du har helt rätt, det hände under tiden dom var ett par vilket jag missförstått. Det gör det ännu svårare att begripa att han inte meddelat valberedningen detta.

  Svara
 6. murvlan

  Sona sitt brott??? En pedofil blir aldrig frisk, går inte att bota, annat än kastrera. Och det tycker jag, resolut och omgående. Finns inget försvar. Den som utnyttjar, ger sig på ett barn är sjuk, ordentligt sjuk i sitt sinne. Hade en väninna vars far inte drog sig för att ”använda” båda sina vackra döttrar. Min väninna tog livet av sig, tre barn blev utan mor. Hon orkade inte leva med det hemska.

  Och Juholts sambo…hårda ord, men där fattas väl också någon cell…Eller är det hans celler som inte funkar…Förlåt förlåt min kära nätdejt…
  Tror inte på en fortsättning med honom eller den s-politk som förs fram just nu…

  Svara
 7. Camilla

  En gång pedofil, alltid pedofil.
  En gång mördare, alltid mördare.
  Nä..jag skulle absolut INTE vilja ha dom i varken min eller barnens närhet.
  Nä..så långt ifrån dom som möjligt vill jag vara.
  Sedan det där med Juholt….måste erkänna att jag är inte insatt i det.
  Men en gång bedragare,alltid bedragare…eller?
  Kram på dig!

  Svara
 8. Annelie

  Håller med dig. En gång hade kanske varit en sak, alla kan bli desperata i en trängd situation, men ELVA!? Näe du, den gick vi inte på! Då är det en vana, ett sätt att leva, en värdering.
  Och pedofiler, de förtjänar inget annat än ett liv i fortsatt misär. Det är ju vad deras offer får göra. Alla deras dåliga ursäkter, de vet så väl att det är åt helvete, varför skulle de annars smyga med det?

  Svara
 9. Freja

  Etik och moral, det är inte enkla saker… Etiskt anser jag att den som tagit sitt straff sen ska anses ha sonat sitt brott och ha samma möjligheter som oss andra att fortsätta sitt liv. Men moraliskt skulle jag riva upp himmel och jord om en pedofil fick ett jobb eller något annat som gjorde att hen hade kontakt med mina barn!
  Etiskt anser jag att var och en bara kan ansvara för sig själv och för sina egna handlingar, men moraliskt undrar jag hur Juholt ser på rätt och fel om han kan ha en så nära relation med någon som uppenbarligen har en skev syn på rät och fel…..

  Svara
 10. Hillevi

  Nej, när det gäller barn kommer saken i ett läge, för mig.
  Sedan är det väl så att att den terapi som skall till för pedofiler/pederaster väldigt speciell och att den kompetensen finns inte inom fångvården? Har jag för mig? Men jag kan minnas fel.

  Svara
 11. Fru Gårman

  Sonat sitt brott ja, men en pedofil har en sjukdom eller personlighetsstörning och måste i såfall bli frisk från det. inga sonade brott i världen gör det friskt.

  Juholts särbo, hon har sonat sitt brott. Kanske har hon också en sjukdom eller personlighetsstörning, kleptomani men det är hon som ska bära straffet, inte hennes man, inte ens om han är statsminister.
  Precis som pedofilens familj faktiskt är oskyldig.

  Svara
 12. Småländskan

  Svårt det där. Riktigt svårt är det. Jag tror som de flesta, att pedofili inte går att bota, det är tyvärr nåt som ständigt finns med. Däremot.. andra brott, som ex.vis Juholts särbos, ja det har hon redan sonat, tagit sitt straff. Och betr. Juholt, det är ju inte han som gjort nåt fel. Jag tycker det är en styrka, ett stort hjärta hos honom, som gör att han förlåtit hennes felsteg/brott.Sen att vi ”vanliga” fortfarande har en misstro till en sån som hon, som att låta henne passa våra väskor, ja det är en helt annan sak. I vårt samhälle funkar det ju så, att har man suttit av sitt straff, oavsett på vilket vis, så är man ju fri. Jag tror och hoppas på att de flesta av oss accepterar det, ger dem en andra chans…

  Svara
 13. carina@pocolococreativo

  Det handlar ju inte bara om brottet i sig, det är kanske det som gör det så komplicerat. Visst, sonat sin brott ur juridisk mening. Sen har vi det praktiska och även de mänskliga aspekterna, där det handlar om andra saker. Tillit från omvärlden, sjukdom eller psykiska störningar hos den som begått brottet. Om det handlar om upprepade brott, och även om det juridiska straffet för dessa har funnits, så kvarstår ju den andra sidan av verkligheten.

  Svara
 14. Stattinskan

  Det är skillnad på folk och folk … Om den lilla människan begår misstag ska det vara ordentligt straffbart. När höjdarna gör samma sak kan det till och med gagna karriären i vissa fall.
  Pedofiler ska hållas på mils avstånd från alla barn!!!
  Gomorron förrästen 🙂

  Svara
 15. Svorskan

  Det är en stor skillnad mellan att någon ”får sitt straff” till att man vågar lita på personen igen. Och pedofiler och andra svin som är en fara för oskyldiga människor borde spärras inne på livstid eller kastreras eller… Ja, vad som.

  God morgon!

  Svara
 16. Diana

  Egentligen borde man ju tycka att avtjänade straff gör att personer sonat sina brott, men jag håller med dig. I vissa fall är det svårt att tycka så.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.