Idag har jag varit på pressfrukost i Kulturhuset. Det var för att ”Våga vara snäll-stipendiet” skulle delas ut för första gången samtidigt som de nya Pelle Svanslösböckerna presenterades. Pelle är ju en ursnäll typ, hur elaka de andra än är mot honom, så det passade alldeles utmärkt.
Extra roligt var att Stefan Einhorn (Konsten att vara snäll) skulle föreläsa om snällhet – det ville jag inte missa.
Det är inte så mycket konstigheter med att vara snäll. Egentligen. Men det är alltid bra att få höra det igen och igen. Gärna kombinerat med fakta, forskning och humor. Som det här att snällhet smittar.
”Om vi gör gott för andra människor ökar chansen att andra gör gott för oss”. Enkelt.
Kakor och rikedom
Einhorn berättade bland annat om en forskning där en del personer fick en kaka, andra inte. De som fått en kaka visade sig blir mer snälla mot andra än de som inte fick något att knapra på.
På vägen hem funderade jag på det där. Det borde betyda att de som fått mycket är mer snälla än de som fått lite eller inget. Ergo borde rika vara givmildare än fattiga. Min erfarenhet säger att det är precis tvärtom. Visst finns det snorrika som är mycket generösa som till exempel Bill Gates men ofta är väl de rika sådana som skriker när de skiter (ursäkta uttrycket men det säger precis vad jag menar). Men jag skulle mycket hellre få 47 miljoner, gärna i euro, än en kaka, om vi säger så. Och så hoppas jag att det inte innebär att jag slutar hålla upp dörren för folk. Men helt säker kan man ju inte vara.
Är påven snäll?
Osökt kommer jag att tänka på påvens gåva till de svenska romerna som det har stått om i bland annat DN och i Aftonbladet. Jag blev heligt förbannad när jag läste det. Att skänka sin vardagskalott! En tygmössa! Jo, visst är det bättre än inget och blahablaha men jämfört med de rikedomar som Vatikanen har är det helt enkelt urfånigt, en fis i rymden är stor i jämförelse. Han skulle kunna sälja en staty och föda världens alla romer under ett år. Minst. Och ända ha tusentals statyer kvar. Typ.
Kampen för det goda
Stefan Einhorn berättade också om de motkrafter vi har att kämpa emot för att kunna vara goda. Han kallar dem ”De nya dödssynderna”:
- Falskhet
- Hat
- Hänsynslöshet
- Översitteri
- Trångsynthet
- Främlingsfientlighet
- Girighet
Det lämnar en del tankar, eller hur? Speciellt så här efter valet och med allt som händer i världen.
Stipendiet, för närvarande ett prisbasbelopp, blev överräckt till vinnaren Förskolan Kometgatan 2 från Bergsjön som för kampen på sitt sätt. Det är en mångkulturell förskola där man jobbar för allas lika värde och mot mobbning. Grattis!
Avslutningsvis
Frukosten var god, goodiepåsarna fyllda med Pelle Svanslösböcker och Pelle himself var där i kramgo storlek.
Tack till Bonnier Carlsen, Sagogränd och Skugge & Co som stod för evenemanget.
Lämna ett svar