Våga vara snäll-stipendiet

Idag har jag varit på pressfrukost i Kulturhuset. Det var för att ”Våga vara snäll-stipendiet” skulle delas ut för första gången samtidigt som de nya Pelle Svanslösböckerna presenterades. Pelle är ju en ursnäll typ, hur elaka de andra än är mot honom, så det passade alldeles utmärkt.

Extra roligt var att Stefan Einhorn (Konsten att vara snäll) skulle föreläsa om snällhet – det ville jag inte missa.

IMG_8635

Stefan Einhorn gör ett test med oss åhörare.

Det är inte så mycket konstigheter med att vara snäll. Egentligen. Men det är alltid bra att få höra det igen och igen. Gärna kombinerat med fakta, forskning och humor. Som det här att snällhet smittar.

”Om vi gör gott för andra människor ökar chansen att andra gör gott för oss”. Enkelt.

Kakor och rikedom

Einhorn berättade bland annat om en forskning där en del personer fick en kaka, andra inte. De som fått en kaka visade sig blir mer snälla mot andra än de som inte fick något att knapra på.

På vägen hem funderade jag på det där. Det borde betyda att de som fått mycket är mer snälla än de som fått lite eller inget. Ergo borde rika vara givmildare än fattiga. Min erfarenhet säger att det är precis tvärtom. Visst finns det snorrika som är mycket generösa som till exempel Bill Gates men ofta är väl de rika sådana som skriker när de skiter (ursäkta uttrycket men det säger precis vad jag menar). Men jag skulle mycket hellre få 47 miljoner, gärna i euro, än en kaka, om vi säger så. Och så hoppas jag att det inte innebär att jag slutar hålla upp dörren för folk. Men helt säker kan man ju inte vara.

Är påven snäll?

Osökt kommer jag att tänka på påvens gåva till de svenska romerna som det har stått om i bland annat DN och i Aftonbladet. Jag blev heligt förbannad när jag läste det. Att skänka sin vardagskalott! En tygmössa! Jo, visst är det bättre än inget och blahablaha men jämfört med de rikedomar som Vatikanen har är det helt enkelt urfånigt, en fis i rymden är stor i jämförelse. Han skulle kunna sälja en staty och föda världens alla romer under ett år. Minst. Och ända ha tusentals statyer kvar. Typ.

IMG_6143

Staty i Vatikanen. Ej till salu.

Kampen för det goda

Stefan Einhorn berättade också om de motkrafter vi har att kämpa emot för att kunna vara goda. Han kallar dem ”De nya dödssynderna”:

 1. Falskhet
 2. Hat
 3. Hänsynslöshet
 4. Översitteri
 5. Trångsynthet
 6. Främlingsfientlighet
 7. Girighet

Det lämnar en del tankar, eller hur? Speciellt så här efter valet och med allt som händer i världen.

Stipendiet, för närvarande ett prisbasbelopp, blev överräckt till vinnaren Förskolan Kometgatan 2 från Bergsjön som för kampen på sitt sätt. Det är en mångkulturell förskola där man jobbar för allas lika värde och mot mobbning. Grattis!

Avslutningsvis

IMG_8626    IMG_8632

Frukosten var god, goodiepåsarna fyllda med Pelle Svanslösböcker och Pelle himself var där i kramgo storlek.

Tack till Bonnier Carlsen, Sagogränd och Skugge & Co som stod för evenemanget.

 

 

14 tankar kring ”Våga vara snäll-stipendiet

 1. Helena

  Kul att det var givande och intressant! Bra också att du delade med dig så snabbt! 🙂

  Svara
 2. Ergo sum

  Åhhhhhh – ett fantastiskt stipendium!!! Underbart att det finns! För visst skall man vara snäll – det är ju en av de finaste egenskaperna man kan ha. Min morfar var en stor människa – och otroligt snäll. I alla situationer och alltid. Var han snäll. Höjde inte rösten och betedde sig inte föraktfullt mot någon.
  Pelle Svanslös-priset – underbart!

  Hoppas du har det bra Lotta? Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja visst är det! Hoppas att det blir lite mera snack om det till nästa år.

   Här är det bara bra, tack för omtanken.

   Kram

   Svara
 3. Marina

  Ja, ett pris i bästa Pelle Svanslös-anda kan aldrig vara fel. Undrar förresten om någon vill ha en av mina gamla mössor… Jag menar om Påven kan vill ju inte jag vara sämre…;)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag funderade på det också. Har flera stycken jag kan be Bukowskis auktionera ut 😉

   Svara
 4. Gunnel

  Det var på tiden att det kom ett snällhetspris. De nya dödssynderna borde uppmärksammas ordentligt, så kanske folk i allmänhet började tänka till lite. Det verkar inte som om snällhet är särskilt gångbart idag. Allt ska vara så vasst….tungor, armbågar och jag vet inte allt. Ha en bra torsdag

  Svara
 5. yvonne

  Han skulle jag vilja gå och lyssna på! ………………………………..Höörs kommun brukar bjuda de gamla höst och vår på något trevligt.Tycker jag att fler kommuner skulle göra! . .Kram!!

  Svara
 6. Susan

  Men åh vad jag blir avundssjuk…(Nu var jag tvungen att skrolla upp för att se om det var en dödssynd).
  Det låter som en kanonbra föreläsning. att den dessutom handlar om Pelle som jag älskar…..Jag blir grön…Men jag unnar dig det!;)

  Kram!

  Svara
 7. Bosse Lidén

  Jag har läst ”snällboken”. Där fick du en del att fundera på. Måste ha varit mer än sju sorters kakor. Tack för ett givande blogginlägg. Glad att du är tillbaka med besked. Nu måste jag ta en sväng och se efter om det finns något att skänka. Först en kaka. Pepparkakor blir man extra snäll av. För mig är sanningen mer söt och högt blodsocker.
  Helgkram Bosse

  Svara
 8. Karin på Pettas

  Ja, jisses, kan man vara lite elak och ändå mycket snäll?
  Blir det någon slags dödssynd om man är sådan?
  Jag tror att jag fortsätter med att försöka vara snäll så länge jag känner att jag kan vara det.
  Man får ju inte bli så snäll att det blir för sockersött heller utan det handlar väl mera om att
  visa andra människor respekt. Jag såg Stefan Einhorn i ett tv-program för ett tag sedan där han pratade
  om de nya dödssynderna. Måste nog läsa boken om konsten att vara snäll. Känner att jag behöver lite träning. Påvkalotten gav mig ett skratt, inte helt snällt…jag ska läsa boken, ja!

  Kram på dig Lotta!

  Svara
 9. Andra året i Hjo

  Såg Einhorn på Skavlan på TV. Då tog han upp de nya dödssynderna. Rätt underhållande var han. Annars kan man tycka att snällhet lätt kan bli lite mesigt. Man får vara snäll på rätt sätt.

  Svara
 10. Tjejsnackaren

  Snäll kan man ju vara på så många sätt, och ibland är det snällt att vara lite rak och brutal. Jag har inte mycket till övers för folk som alltid låter snälla och håller med om allt, de visar sig ofta vara kappvändare som inte är något att hålla i handen när åskan går, om man säger så.
  Håller helt med om din iakttagelse att de förmögna ofta är snålare än de mindre bemedlade. Underligt, men kanske har det med att göra att rika ständigt har tänkt på att tjäna pengar och inte kan sluta med det. Medan de ”fattiga” tänker att de ändå inte har så mycket att förlora. Eller korrumperar pengar, liksom makt?
  Nåjam, som vi kattbloggare säger – vi gör i alla fall tassen upp för hederskatten Pelle Svanslös! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.