Haj(j)ar inte

Hur ser man på en haj att den har bitit och dödat en människa? Om den inte har knän kvar i mungiporna, vill säga. Och hur ser man skillnad på en farlig haj och en snäll haj? Har svårt att tänka mig att snälla hajar simmar omkring med en vit flagga. Har också svårt att tänka mig att de hajar som vant sig vid att människorna lockar dit dem genom att kasta i köttbitar och sedan jublat i skräckblandad förtjusning när hajen tagit betet, har blivit tama och snälla.

Har för övrigt svårt att ha både haj och snäll i samma mening.

Good shark or bad shark?

I Egypten jagar man den ”skyldiga hajen”. Och när alla experter och polis (!!!!) har hittat den ska de ta hand om den – inte döda den. Säger de. Låter nästan som om de ska förhöra den också. Fast man har ju redan dödat två hajar.

Jag förstår inte det här.

Ett rovdjur har tagit ett rov. Det som rovdjur gör. Fruktansvärt för de drabbade och deras familjer, inte tal om något annat. Men jag förstår ändå inte. Hajen var på det ställe där den alltid varit – i Röda havet.

Ska vi fånga in alla djur som, i sina egna habitat, skadar eller dödar en människa? Det är en sak om hajen har smugit sig upp i hotellets pool eller isbjörnen knallar in i någons stuga. Men när de är på sina egna områden?

Hur ska vi göra med kubmaneterna? Getingen som sticker en allergiker? Giftormen som dödar någon i bushen?

Nej, jag förstår inte det här.

Samtidigt tar turisterna det lugnt och fortsätter bada. Inga avbokningar att tala om låter det som i media. Det hotade turismen verkar vara mest hotad i pressen.


 

20 tankar kring ”Haj(j)ar inte

 1. Ulrika

  Det dröjer nog inte länge förrän havskusterna och strandområdena avgränsas med nät och galler för att hålla turisterna avgränsade från ”urinvånarna”. Sen kan man ta extra betalt av de daredevils som vill bada på egen risk med odjuren i havet. Alla vinner, utom djuren i naturen som snuvas på både livsutrymme och chansen till extra snacks i saltvattnet…

  Svara
 2. Annelie E

  Jag fatter heller ingenting av det där.
  Tror de verkligen att hajen kan se skillnad på mat och mat!
  åt hajarna vara, leta upp idioterna som matar dom istället.
  Min första bild är tagen med jättelång slutartid, tagen från bilen. Ljuset kommer från gatlyktor och nån annan bil. Inte alls puckad fråga! Du tillhör inte alls det gänget min käre vän….

  Svara
 3. Camilla

  Det är som du säger.
  Det hotade turismen ÄR mest hotad i pressen.
  Visst KAN det hända,men jag tror inte att det är SÅ farligt som dom säger.
  Olyckor händer.
  Kram på dig!

  Svara
 4. Svorskan

  Det verkar som att vi reagerar så på det mesta. Till exempel kan det vara fritt från olyckor vid ett övergångsställe i åratal, sen sker EN olycka (tragiskt, självklart, men ändå) och så skall man plötsligen bygga om hela korsningen och blabla. Vi kommer inte ifrån att folk blir skadade eller dräpt, det är en del av livet. Det blir ibland överdrivet fokus på säkerhet. vi kan inte komma ifrån allt.

  Svara
 5. Znogge

  Personligen tror jag det är dömt att misslyckas. Någonstans får vi inte glömma bort att vi faktiskt delar världen med en del andra varelser vars beteende vi inte kan ändra eller bortse ifrån!

  Svara
 6. Ia

  Jag förstår faktiskt ingenting heller…när man hör intervjuer på radion funderar man på vad som är viktigt…hur många hajarna var eller vad myndigheterna tänker göra åt det hela? Jo, hur många var hajarna och hur mycket människor stod det på bryggorna!!

  Näe, det är nog bäst att vara hemma i den 13-gradiga kylan för här finns inga hajar 😉

  Svara
 7. Snyggmormor

  Jaga å jaga, man gör ju inget annat än jagar hit och dit var eviga dag!! Tur att de har hittat nåt att jaga! Kanske en bristvara i Egypten….hehe…

  Sv: Liiiiite avis. Skitmycket avis ligger bättre i mun annars….säger en surt muttrande mamma som undrar hur en dotter ska klara sig utan hennes goda råd…..Ojojojoj….

  Kram dårå

  Svara
 8. Ama de casa

  Det är nog svårt, men dom gör väl allt för turismen… Hävdar att dom hittat spår av människa i den dödade hajen eller nåt. Vem säger dessutom att det är EN haj som gjort alla attacker?

  Fast det finns snälla hajar. Jag kramade en snäll sköterskehaj utanför Belize en gång 🙂

  sv: Vi är tillbaks i Kalmar nu, efter en dagsutflykt till Öland 🙂

  Svara
 9. Gun

  Jag fattar inte heller det där och håller med Znogge, vi har inte ensamrätt om den här planeten. Enligt nyheterna är det nu badförbud där hajen anföll. Jag kan förstå att man inte gärna badar där just nu, och det är tragiskt att en kvinna dog, men man får väl sätta det i perspektiv på något vis. Det är aldrig någon som tvekar att ge sig ut längs vägarna trots att risken att dö i en trafikolycka är mångdubbelt större.

  Svara
 10. Helen

  Hoppade du vidare…….
  En klänning i min stil!
  R S el B H, därom tviste de lärde!

  Fast jag vet!

  Nattinatti
  Snörvelkram

  Svara
 11. Stattinskan

  … den har väl smulor i mungipan 🙂 …
  Nä, skämt åsido … Människan måste lära sig att respektera djurens territorium, men så som världen ser ut idag är det en ständig jakt på pengar och exploatering.
  Har du sett filmen om delfinslakten i Japan, tror jag det var?
  Gomorron

  Svara
 12. Carpe Diem

  Jag kan bara instämma i dina tankar och funderingar. Vi människor inkräktar ju på djurens domäner. Vi kanske borde fundera över hur vi beter oss/upplevs när vi plaskar runt i Röda havet. Hajar dras till vibrationer i vattnet. Vibrationer som bla sälar och andra vattendjur åstadkommer. Hur ser vi människor ut när vi snorklar, jo just som en säl. Vi plaskar och frustar. Inte konstigt att vi drar till oss dessa fantastiska varelser. Sedan när de hittat detta ställe är det klart att de återvänder. Vem återkommer inte till en godisbutik med en massa lätt åtkomligt smask. Tycker de borde fundera på avgränsning med nät istället för att jaga en massa oskyldiga firrar. Så det så!!! 😉
  Tack för besöket 🙂

  Svara
 13. Millan

  Så länge vargen inte käkar upp mina hundar så skiter jag i resten. Ja och så länge ingen snor chokladen förstås. Då är gränsjäveln nådd.

  Svara
 14. elina

  Haj Haj! vettiga ord! får hålla med fullständigt!!! jävla mänskosläkte!! ha dä! elina

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.