Det är fan inte lätt att vara vegetarian

Det här utspelades vid ett julbord igår. Tre olika Janssons frestelse stod på rad. En vanlig, en laktosfri och en vegetarisk.

– Vad är det i den vegetariska?
– Fisk.
– Jaha? Men då är den ju inte vegetarisk.
– Jo, fisk är vegetariskt.
– Nej, det är det ju inte. Förresten, vad innehåller den vanliga då?
– Ansjovis.
– Men det är ju fisk.
– Nä, ansjovis är typ inte fisk.
– ??

En annan ätande gäst lägger sig i det givande samtalet.

– Jo, fisk är vegetariskt, det vet alla.

Om det är någon här som vet när fisk blev klassat som en vegetabilie hoppas jag att du vill dela med dig av din kunskap.

Sillåker

På studiebesök hos sillbonden Ann Sjovis frågar vi hur det är att odla sill. – Jo vars. Det är inte som morötter direkt, hahahaha. De kräver så förbannat mycket vatten, men dör ändå.

Från Wikipedia: Vegetarianism är en näringslära enligt vilken endast vegetabiliska livsmedel bör ätas, vilket innebär att en person som är vegetarian av etiska, religiösa, estetiska, miljörelaterade, hälsogrundade eller andra skäl inte intar animaliska produkter (vissa undantag kan göras för produkter som kan erhållas från levande djur, se nedan). I dessa sammanhang ses svamp ofta som ett vegetariskt födoämne, trots att det biologiskt tillhör svampriket och inte växtriket.

Begreppet vegetarian myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate i England. Ordet är bildat ur latinets vegetabilia, dvs grönsaker.

Med tiden har flera varianter uppstått:

 • Vegan: äter varken kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter
 • Lakto-vegetarian: som vegan men äter mejeriprodukter
 • Ovo-vegetarian: som vegan men äter ägg
 • Vegetarian/Lakto-ovo-vegetarian: som vegan men äter ägg och mejeriprodukter
 • Pescetarian: äter fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter
 • Demivegetarian: äter fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter
 • Semivegetarianer/flexitarianer: har en kost som främst består av vegetariskt, med enstaka inslag av fisk, skaldjur, kyckling och även kött.
 • Fegvego/fuskvego: samma som flexitarian
 • Stockholmsvegetarian: äter fisk och skaldjur

The Vegetarian Society menar dock att man inte bör kalla sig vegetarian i de fallen man äter exempelvis fisk och fågel.

Det finns dem som tycker att man ska få kalla sig vad man vill. Okej. Jag kan kalla mig professor. Men hur mycket jag än gör det, blir jag aldrig professor.

Som vegetarian är jag så väldigt trött på folk som vet så mycket. Antagligen trampar jag på en massa ömma tår just nu hos alla som så gärna vill kalla sig vegetarianer fast de äter kyckling, fisk, skaldjur, kött ”bara ibland” och gelatin i massor. Vet ni, det skiter jag i.

PS. Jag förstår inte varför efterledet vegetarian över huvud taget ska vara med när man äter djur av olika slag. Vegetarian betyder ju att man bara äter vegetabilier. Alltså borde demi-vegetarian betyda att man äter halva grönsaker och stockholmsvegetarian att man enbart äter grönsaker odlade i Stockholm. DS.

38 tankar kring ”Det är fan inte lätt att vara vegetarian

 1. Musikanta

  Håller fullkomligt med dig. Jag är gift med en ”Vegetarian/Lakto-ovo-vegetarian: som vegan men äter ägg och mejeriprodukter” och han skulle aldrig drömma om att äta kyckling, fisk eller skaldjur. Han kan inte ens äta en macka och ”pilla bort räkorna” som en del föreslår. Läggs två smörgåsar ihop t.ex. skinka och ost, kan han inte äta ostsmörgåsen heller. Han har egen stekpanna också.

  Jag är också så trött på alla som kallar sig vegetarianer och som äter fisk och kyckling. En lakto-ovo-vegetarian äter inget som andas, vare sig med gälar eller nos eller näbb. Jag är så tacksam över att Kent äter mejeriprodukter och ägg, det gör matlagningen lite enklare. Fast han lagar all mat till sig själv och mig för det mesta, jag lägger till en korv eller en fiskbit när jag känner för det.
  Vad det gäller gelatin är han också mycket noga och äter inte godis som innehåller det.
  Ingrid som tycker att det är bra att du tar upp det här.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag förstår precis hur han har det. Köttsafterna sipprar ur, så det funkar inte att ”ta bort” något. Eller alla de matställen som lägger det vegetariska på stekhällen bredvid biffen… Hur vegetariskt är det?! Det här kan jag skriva om i evigheter. Det som folk inte vet som regel är att man som ”äkta” vegetarian blir rejält sjuk om man får i sig något som du så bra skriver, andas med gälar, nos eller näbb.

   Svara
 2. Gunnel

  Haha! Jag vill göra ett studiebesök hos Ann Sjovis om inte annat så för att se vilken färg hennes grönsaker har och höra när hon vet att de är mogna….säger man det om grönsaker eller det är bara bär som mognar? Själv är jag övermogen och håller mig till godisbordet i jul.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Just hennes grönsaker tror jag är mogna när de har förvandlats till surströmming 😉

   Jodå, i alla fall säger jag mogen resp omogen om både frukt, grönt och rotsaker. Det blir mycket godisbord för mig med, av förklarliga orsaker…

   Svara
 3. Karin på Pettas

  Just nu ropar jag halleluja!
  Om du visste så många s.k. vegetarianer har givit mig gråa hår
  Där har vi stått och fixat olika dieter till olika kalas och så står vi där med långa näsor
  när ingen har tagit av allt det vegetariska som vi har tillrett. Utan de har huggit in på både kyckling och fisk.
  Det har till och med hänt att en hästägare satt här och påstod att hon inte åt rött kött överhuvudtaget tillika som hon tog åt sig rejält av medwursten (av hästkött).
  Jag lånar listan av dig om det är ok och ska lägga den på väggen i caféet.
  Bara så att den som inte vet vad den egentligen är får veta det.
  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Självklart får du ta listan! Bara bra att sprida den.

   Jag tycker synd om er och all mat som ni har lagat i onödan – bara på grund av okunskap.

   Kram

   Svara
 4. Tofflan

  Jag har varit vegetarian av lakto-ovo-sorten. Men sen började jag först äta fisk och skaldjur och numera även kyckling och kalkon. Sen tog det stopp. Fast vegetarian har jag inte kallat mig mer än när jag var det, dvs i början. Däremot beställer jag gärna vegetarisk lunch om en ska luncha med jobbet, typ. Då kan jag vara säker på att den är köttfri. 😛

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ha! Det skulle inte jag vara så säker på. Många kockar vet inte att köttbuljong inte är vegetariskt. För att inte tala om alla ”aromämnen” i halv- och helfabrikat som kan innehålla både det ena och det andra. Men eftersom du äter fågel så reagerar antagligen inte din mage på de ämnena och du slipper sjukskriva dig.

   Svara
   1. Tofflan

    Jag ÄR ju inte vegetarian, så… Men jag kan inte äta skink- eller köttbitar, typ. En gång fick jag i mig skinka av misstag och spydde en hel natt. Det gör jag inte om. Äter skinka, vill säga. Spy lär jag göra igen. Eh ja… ursäkta detaljerna… 😮

    Svara
 5. Ama de casa

  Haha! Underbart 😀

  Fast här i Spanien verkar dom anse att fisk faktiskt ÄR vegetariskt. En kompis till oss som var ”ren” lakto-vegetarian förut fick flera gånger tonfisk på ”vegetariska” mackor 😉
  Nu har han börjat äta fisk (på doktorns inrådan) och då funkar dom ”vegetariska” mackorna utmärkt 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nej, det tror jag inte. Det är alla som kallar sig vegetarianer men äter fisk som får stå för det. Gissa hur många gånger jag har fått räkor när jag har beställt vegetariskt?

   Svara
 6. Freja

  Jag håller med! Vegetarianer äter vegetariskt, punkt slut. Vi, som äter kött, oavsett djurart, äter kanske i bland vegetariskt, men vi är inte vegetarianer för det!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Just så. Man blir ju inte vegetarian för att man käkar pannkakor på torsdagar.

   Svara
 7. Uffe

  Hej!
  Jag är så in i bomben trött på alla ”vegetarianer”. I Robinson figurerade en Stockholmstjej som deklarerade att hon var vegetarian och bara åt pizza och hamburgare! Jag har beslutat att bli vegetarian! I morgon skall jag vara lammvegetarian och i övermorgon biffvegetarian. Sedan skall jag vara skomakarlaxvegetarian emellanåt innan jag blir julmatsvegetarian!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha. Herregud. Vad säger man? Förutom något elakt?

   Det är nog många vegetarianer som blir julbordsvegetarianer 🙂 Min familj är kött-vegetarianer och jag är vegetarian. Splutt.

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det blir ju lite lättare med maten när man äter ost, även om långt ifrån alla ostar är vegetariska.

   Nej, han som var på julbordet gav upp. Känns inte som det skulle bli något vidare trovärdigt svar från en som hävdar att ansjovis inte är fisk.

   Svara
 8. Pernilla

  Finns ju odlad fisk. Kanske det går som vegetariskt…….?
  För några år sen hade makens jobbarkompis med sin flickvän på middag till oss. Hon var vegetarian men åt kyckling och fisk. Hm, kyckling i allra högsta grad är väl ändå kött?
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Fisk är INTE en vegetabilie. Inte heller kyckling. ”Grönsaker, även benämnt vegetabilier, är en grupp livsmedel med ursprung i växtriket.”

   Svara
 9. Anne-Marie

  Det var det allra konstigaste jag läst och hört – vegetarian som äter fisk och kyckling!
  Folk har helt tappat all vett och sans. 😉
  Och ansjovis är typ inte fisk. Jag tar mig för pannan. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har tagit mig för pannan många gånger när jag beställt vegetariskt och fått en räkcocktail. Suck. Man får ta sig för pannan.

   Svara
 10. Annika

  Oj,oj…undra just vad jag är? As ätare kanske för jag äter ju nästan allt.
  En riktigt God jul och en stor kram till dig min fina bloggvän.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Asätare låter ju inte så kul, men det är ju faktiskt alla ”animaler”.

   God Jul till dig också!
   Kram

   Svara
 11. Anna

  Det är inte lätt att hoppa runt på ett ben heller; om man nu väljer att göra det 🙂

  Svara
 12. TantGlad

  Ja man blir full i skratt. Fisk är ju inte vegmat.
  Är kock…så det där med okunskap har man stött på.

  Tittar in och önskar dig en God Jul.

  Värm julekram.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   En kock som vet att fisk inte är vegetariskt! Nu blev du om möjligt ännu trevligare TantGlad! 😀

   God jul till dig också.
   Kram

   Svara
 13. Rantamor på näthinnan

  Måste alldeles ärligt säga att..
  jag inte kan kommentera din blogg denna gång.
  Ha ingenting på fötterna (om man nu kan ha det) när det gäller vegetarisk mat,
  har en brorsdotter som kommer på besök ibland…som jagar !!!! nere i västernorrland…
  som äter fisk, räkor men inget annat…är vegetarian ??
  försöker att laga den mat så hon kan äta…men jag är ingen proffskock !!

  Tjingelingen och julkram från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! Nu kommenterar du ju ändå Rantamor 🙂 Din brorsdotter är inte vegetarian, det kan vi slå fast. Hon är icke-köttätare eller demi-vegetarian. Ni är ju fiskare och vet att fiskarna inte växer på åkrarna 😉

   Kram och God jul!

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis, det står så i inlägget. Fast jag tycker det är galet att ordet ”vegetarian” nämns när man äter djur överhuvudtaget.

   Gott nytt år!

   Svara
 14. Tjejsnackaren

  Tack för klargörandet – det är verkligen en veritabel djungel av vegetabilier och icke-vegetabilier. Tur man slipper hitta rätt i den – har man som jag både dåligt lokalsinne och minimalt matintresse hade det garanterat blivit massor av felätningar 🙂
  Jag är av både natur och praktiska skäl (läs bekvämlighet) allätare, men må var och en bli salig på sin matfason! 🙂
  Passar på att önska dig ett riktigt gott – på alla vis – nytt år!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Gott nytt år till dig också Gunilla!

   Haha! Felätningar…

   Svara
 15. Bosse Lidén

  Halva grönsaker. Gäller det inte då att äta rätt halva? Den som inte ser djurisk ut. Förstår att du blir less. Jag har mött många experter inom diabetes som vet ex. exakt vad man kan äta eller dricka. Jag orkar inte längre föreläsa och känna mig som en papegoja. Kunde inte Herr Jansson själv berätta? 🙂 Jag önskar dig ett Gott Nytt År. Kram Bosse ps. Nu gick mina tankar till någon som hade åsikter i kyrkan. Samma person?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Gott nytt år till dig också Bosse!

   Nej, det var sambon som hade detta samtal. Men jag vet inte hur många gånger jag har fått något med djur i när jag har beställt vegetariskt.

   Kram

   Svara
 16. Lena i Wales

  Vegetabiliskt på svenska, vegetable på engelska, ja, det betyder enbart grönsaker.
  Tror att många tänker på djur i ”fångenskap” eller ”odlade” som motbjudande, men inte ”fria” som fisk och skaldjur.
  Intressant inlägg med många funderingar.

  Svara
 17. Pingback: Att publiceras på nätet | Äntligen måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.