Jobbiga ordspråk

Gråt inte över spilld mjölk – så lyder ett av våra gamla hederliga ordspråk som du vet. Det har den där fisförnumstiga tonen över sig, lite som det hurtfriska äckligt klämmiga Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! som någon väl påklädd nisse utbrister när man själv är nära förfrysningstillstånd och funderar på om det inte skulle vara varmt och mysigt bland fiskpinnarna i frysdisken.

Spilld mjölk att vara torrögd inför.

Spilld mjölk att vara torrögd inför.

Men mjölk var det. Okej, om man har råkat spilla en liten skvätt så gör det förstås inget. Om någon som råkade radera mitt manus på trehundra sidor som jag jobbat med i några år skulle säga lite käckt Inte gråta över spilld mjölk! skulle jag bli helt och hållet skogstokig och troligtvis en mördare. Men. Jag kan lova att den som hittade på det här ordspråket inte har varit i en bil där mjölk har spillts i ett säte. Och självklart på ryggstödet.

Den stank som för närvarande har flyttat in i vår bil med hjälp av en läckande mjölktetra i en tygkasse, den är inte att leka med. Tvärtom så är man faktiskt gråtfärdig när man tvingas köra en bit. Och då var det ändå ekologisk mjölk.

Så kommer vi osökt in på jultider (ja ja, med lite vilja så). Kommer ni ihåg när ni var små och längtade efter julen? Hur det pirrade i hela kroppen av förväntan och dagarna kröp fram i lägsta tänkbara fart? Skulle det ha funkat om era föräldrar då utbrast: Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge? Nej, självklart inte. Väntan på julen var för lång, helt klart och jag är övertygad om att de flesta barn tycker det.

När jag var liten önskade jag mig alltid hett en chokladjulkalender. Något som jag nästan aldrig fick, jag tror det var en gång bara. Men jag ville alltid ha en. Därför får mina knoddar alltid en sån. Chokladbitarna är tunna, torra och oblatliknande – men det är ju ändå choklad. Godis, liksom. Varje morgon. Hurra för den!

I år har JAG fått en godisjulkalender! Den är MIN. BARA MIN och det kan inte ens diskuteras. En lakritsjulkalender (smaka på det ordet va?!) från Lakritsroten. Och den är så snygg! Djupet på den utlovar att det inte bara är små tunna flisor av lakrits i den. Och jag kan lova att jag längtar efter den första december. OCH att det är alldeles för långt dit.

image

image

image

Bara min! Tack älskade syster för den. Den är liksom en kompensation för många barndomsjular.

PS. WordPress var motsträvig idag. På datorn visas bilderna rätt, efter mycket trasslande, men på paddan har två av dem gått och lagt sig. Fattar inget.

22 tankar kring ”Jobbiga ordspråk

 1. Rantamor på näthinnan

  Ja nu förstår jag att du längtar till lucka ett i december.
  Jag har ju haft muminkalender i tre år nu, men iår är jag utan, har rätt många muminar,
  så jag ska göra en kalender till John och Vincent an muminfigurerna men jag vet inte riktigt hur jag ska utforma det hela. Men måste börja jobba med det.

  Ja alla dessa ordspråk så ogillar jag nog det där med att det inte finns nå dåligt väder…bara dåliga kläder, eftersom det alltid står en hurtbulle bakom !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 2. Freja

  Jag gillar visserligen lakrits, men det kan ändå aldrig slå en chokladkalender, oavsett hur tunn chokladbitarna är…

  Svara
 3. Karin på Pettas

  Ekologisk mjölk är ju mera äkta ett någon annan mjölk så givetvis luktar den mera illa än annan mjölk som är konserverad och gud vet vad. Mjölk i rutten form kan man faktiskt leva förutan….stackars dig Lotta!
  Lakrits varje dag ända fram till jul! Festprissa!
  Har just förfärdigat kalendern till båda barnbarnspojkarna. 48 klappar…..Tur att det är jul bara en gång om året.

  Kramar!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jösses. 48 klappar. Blir trött bara av tanken. Men barnbarnen uppskattar det säkert hur mycket som helst.

   Kram

   Svara
 4. Anne-Marie

  Har varit dålig på att kommentera ett bra tag men med en begränsad mobil uppkoppling (begränsad betr. tid/pengar) och ingen mus har det varit litet svårt att kunna skriva och följa mina favoritbloggar. Nu hoppas jag att det skall bli lättare igen eftersom jag kan låna min väns snabbare internet och hennes mus. 🙂
  Usch vad otrevligt det låter med mjölklukten.
  Det där med ordspråk är intressant. Framför allt på olika språk och hur olika man uttrycker liknande saker på till exempel engelska och svenska.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Utländska ordspråk är roliga! Och att översätta ordspråk, det kan ge upphov till många skratt. Glömmer aldrig en österrikares min när han hörde ”Upp som en sol och ned som en pannkaka”!

   Svara
 5. Tjejsnackaren

  Exakt – självklart satt de som kom på dessa olidligt förnumstiga ordspråk inte själva och huttrade i en nerspilld hästkärra. Nej, de satt naturligtvis framför brasan inne i sin nystädade, väldoftande stuga och spånade. Men idealismen växer ju som bekant med avståndet till de drabbade.
  Är ingen lakritsfan men kommer det en kalender med Ahlgrens bilar så slår jag till direkt!
  Konstigt med bildernas omotiverade vilobehov

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! Precis så, du uttrycker det väldigt bra!

   Ahlgrens bilar har jag inte sett, men däremot Haribogodis. Och smink, parfym, bijouterier… Men inget går upp emot lakrits 🙂

   Svara
 6. Gunnel

  En sån kalender vill jag med ha! Ordspråk är lite underliga. Det skulle vara kul att veta hur de tokigaste kom till. Ibland finns det en del som passar in, men det beror alldeles på vilket humör man själv är på. Kram

  Svara
 7. Lena i Wales

  Jag kommer inte ihåg att det fanns chokladkalendrar när jag var liten, men högsta önskan var en med glitter på och då var lyckan gjord.

  Svara
 8. TantGlad

  Hihihi……..ja nog finns det många klämkäcka ordspråk allt. Skrev för längesedan själv om detta.

  ”Gråt inte över spilld mjölk” ja , det kan vara lätt att säga för den som inte blir drabbad själv.

  Föresten…..mjölk?? Vem F-n kom på det?? Haha.

  Förstår att det längtas av en viss ”Lotta” nu. Inte på tomten……jo….kanske lite..
  Men mest är det nog chokladkalendern som är eftertraktad.
  Hörru……”inget är som i längtans tider”. *blink blink*

  Ha en fin kväll nu.
  Kram från mig.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Absolut! Såg just att det är TVÅ bitar i varje lucka 😀

   Svara
 9. Marina

  Men hallå!! Nu inser jag att jag missat ett av årets viktigaste inlägg – en lakritskalender! Och den hittar jag när halva december gått…antar att det är helt onödigt att ens tänka tanken att ta reda på varifrån den kommer och sedan försöka få tag i en och få den levererad över halva jordklotet (speciellt inte eftersom det bara är en vecka kvar tills vi åker till Sverige) men nästa år, då…!!!

  Svara
 10. Ama de casa

  Åh! Nu har du kommit en bit in i kalendern då, kan man säga. Hade den varit min så hade den varit slut INNAN december. 😉

  Hemmavid sa vi oftast: Den som väntar på nåt gott blir oftast övervänt.
  Det stämmer bättre 😀

  Svara
 11. Hanneles bokparadis

  gillar sällan gamla ordspråk 🙁
  Men jag är stor julälskare och njuter en hel månad. En väl utspridd missuppfattning att julen bara är EN dag, julen varken börjar eller slutar den 24:e december, det är ju minst en månads njutning. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nä, de är ofta präktiga och hurtiga. Jul kan firas lääänge 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.