Chokladälskare! Vi är bönhörda!

I dessa tider när vi mest läser om elände så blänkte en liten rubrik till. Ett positivt blänk bland allt det svarta. Jag tänkte att jag nog sett fel, men visst var jag både förväntansfull och hoppfull när jag skrollade tillbaka. Och TJONG! Den inte bara blänkte, den lyste upp himlen och fick snålvattnet att börja härma en yster bäck om våren. Rubriken lydde:

Nya rön: Därför ska du äta MER choklad!

Men va?! Genast såg jag chokladkakor svävande framför mig. Lider jag av någon sorts chokladdelirium kanske?

image

Den lilla pessimisten pep att det bergis gäller mörk choklad. Igen. Som det brukar göra. Men icke. Det gällde mjölkchoklad. Också. Den mjuka, söta, underbara livskvalitetshöjaren, min trogna följeslagare genom livet. Så här stod det:

”En ny brittisk studie, som pågått i 12 år och innefattat över 21000 deltagare, har visat att ett dagligt intag av både mörk choklad och mjölkchoklad (max 100 gram) ger flera tidigare okända fördelar för din hälsa.”

Det där stycket text kan jag läsa om och om igen. Visst är det ett hallelujamoment för oss chokladälskare? Vilka är fördelarna då? Jo, bland annat:

Friskare hjärta
Smartare hjärna
Bättre kondition
Vackrare hud
Skydd mot cancer
Ökad matsmältning
Och en hel del annat. Tänk att den lilla bönan gör så mycket gott!

Så nu är jag frestad att gå och lägga mig i soffan och både få bättre kondis och bli smartare av en Marabou Japp (Har du provat den? Beroendeframkallande god.) Det är verkligen fantastiskt att jag dessutom kommer att bli smalare på kuppen! Tjoho!

Här hittar du forskningen. Läs och bli lycklig.

Efter dessa glädjestrålande nyheter ramlar jag över detta recept vilket inte kan betyda annat än att jag måste vara inne på den breda, bruna vägen nu:

Mmmm.

Samtidigt som jag planerar inköp av smördeg och chokladkaka (visst måste väl Marabou helnöt göra sig finfint i en smördegsfläta?) så lider jag. Det är 2-dag idag. Min masochistiska ådra sväller över. Men imorgon ska jag minsann smörja ådrorna med choklad.

28 tankar kring ”Chokladälskare! Vi är bönhörda!

 1. Susanne P

  Alltså, Lotta….du kan verkligen få mej på gott humör!
  Min favvochoklad är Fatzer Blå.

  (Nu har jag lite avundsjukekänslor att du träffade syster och inte jag var där men det får bli en annan gång. Någon gång du passerar Norrland, kanske? 😉 😉 )

  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Så bra! Fazers blå, den är farligt god. Gärna den med Marianne i. Mums.

   Jag tycker du ska vara lite avundsjuk 😉 Vi hade jättetrevligt och kramades också. Plus er trevliga kusin, henne har jag också kramat 🙂 Det är så sällan jag passerar Norrland, har liksom inga ärenden till norra Ryssland … 🙂

   Kram

   Svara
 2. Marina

  Så skönt! Nu behöver jag inte längre få nervösa sammanbrott över att jag varken håller någon lchf- eller 5:2-metod, att jag inte bara intar fruktdrycker, broccoli och bönor, jag kan istället svänga mig med att jag läst de senaste rönen och håller en ecod-diet! (”En Chokladkaka Om Dagen”) Tack för det!

  Svara
 3. Anne-Marie

  Det visste jag inte att mjölkchoklad också kan vara nyttigt.
  Jag har nog egentligen helt gått över till den mörka chokladen och tycker den är godast.
  Choklad är gott! 🙂

  Svara
 4. Ama de casa

  TACK, TACK, TACK!!! Jag har som plan i veckan att åka till Zenia Boulevart (ett shoppingcenter) där det finns en efterrätt som är choklad, med choklad, lite mer choklad, ännu mer choklad och en skvätt kondenserad mjölk (av nån anledning?). Nu vet jag att jag kan slå till på den utan att få dåligt samvete – tvärt om! 🙂

  TACK!!! 😀

  Svara
 5. Gunnel

  Det reportaget ska jag rama in och hänga på väl synlig plats för alla besserwissrar som påstår att choklad inte är nyttigt. Tack, Lotta! Har varit och hamstrat hem så jag klarar mig åtminstone till i morgon. Kram

  Svara
 6. Decdia

  Ojoj, nu ligger jag illa till… äter typ aldrig choklad. Men det var ju positivt att det i alla fall var ljus choklad som är mirakelmedlet, det är lite lättare att äta än den vedervärdiga mörka. 🙂

  Svara
 7. Lena i Wales

  Marabou Mjölkcholklad! Så underbart! Blir sugen! Får bli på nästa Sverigetripp!
  Visst att mörk choklad var nyttig i rimliga mängder, men så bra att även mjölkchoklad rekommenderas. Just denna utredning väljer jag att tro på!

  Svara
 8. Musikanta

  Tror du inte att forskningen är sponsrad av chokladkakefabrikanterna! Eller supermarknaderna. När jag gick på VV fick jag lära mig att äter man en chokladkaka om dagen i ett år går man upp 15 kg. Alltså utöver vanliga mat…
  Men jag ska köpa mig en i alla fall nästa gång jag handlar.
  Ingrid

  Svara
 9. Pernilla

  Det låter underbart för det finns inget bättre än choklad. Men det där med ”bättre hy”? Alltså, jag behöver bara tänka på choklad för att få finnar! Hur hänger det ihop?
  /P

  Svara
 10. Tjejsnackaren

  Visst är det underbart! Och varje gång det slås fast blir alla lika lyckliga – vi hade ett inlägg om detta på Allas och jisses, så många klick det fick 😀 Käkar själv detta nyttiga livsmedel varje dag, även om det inte är för hälsans skull utan mer för njutningen 🙂 Menändå: Hurra för den nyttiga chokladen!

  Svara
 11. Tofflan

  Å, det finns alltid skäl till att äta choklad. Men det känns förstås extra fint att ha forskningen på vår sida. Jag skriver ofta om de senaste rönen ang choklad, men detta hade jag missat. Kanske… argumenten känns bekanta… 😛

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Fast det där med vitare tänder hade i alla fall jag missat … 😉

   Svara
 12. Andra året i Hjo

  Mjölkchoklad är godare än mörk och ren, helt klart. Men ingenting mot nougat, men det är ju en annan historia.
  Bra är ju också te och vin och ingefära. Då och då och fram och tillbaka.

  Svara
 13. Maria at inredningsvis

  Det gäller dock inte ljus choklad utan bara mörk 🙂 jag va på chokladprovning för finsmakare och ledaren sa att marabou inte ens var värt att kallas choklad.

  från en sann chokladnarkoman mmmmm 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Fazer är också gott! Det blev Marabou på bilden eftersom jag hade en sån hemma. Hade det varit idag hade det blivit Anton Berghs chokladsticks på foton.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.