Det är något allvarligt fel på Sverige

För en tid sedan häpnade jag över Stockholms kommunfullmäktiges beslut att återvändande IS-krigare ska få förtur till vård, bostäder och jobb i Stockholm. Världens antagligen farligaste och fanatiska krigare ska ges social förtur. Första gången jag läste det trodde jag inte mina ögon. De har begått brott, de har mördat och lemlästat, de har slagit sönder historiska monument. Vanligtvis får brottslingar någon form av straff och andra länder nekar dem inträde. Men inte Sverige. Vi ska ta emot dem med öppna armar och ge dem både bostad och jobb. Före alla dem som har skött sig. Vill man spetsa till det ytterligare kan man säga att det är bra att ha några terrordåd och mord i CV:t, om dessa har skett utomlands.

I dagarna kom beskedet att Hagamannen, en av Sveriges farligaste våldtäktsmän, ska släppas fri snart. Han har suttit av två tredjedelar av sitt straff och då blir man fri. Punkt. Trots att specialister bedömer att risken för återfall är mycket stor och att han fortfarande är farlig. Dessutom ska han få bo i Umeå, i just det område där han begick sina bestialiska våldtäkter. Han överklagade övervakningsnämndens beslut att han inte skulle få vistas i Umeå (om det var den geografiska platsen som utlöste hans våldsbenägenhet kan man verkligen diskutera) och fick rätt. Undrar hur många av Hagaborna som välkomnar honom tillbaka.

Vi måste ha ett allvarligt fel i lagen som tycker att detta är rätt.

Sverige är inte längre Mellanmjölkens land, som Jonas Gardell sa. Nu är vi Messmörssverige, det blåögdaste av alla naiva. I Messmörssverige tar vi större hänsyn till dem som har begått brott än alla andra. Det är som att vi älskar och gullar med våra nästa – men inte våra nuvarande.

————————————————————————————————————————————

DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/stockholm-ser-over-extremiststrategi/
DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hagamannen-far-ratt-att-vistas-i-umea/
Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21099818.ab

34 tankar kring ”Det är något allvarligt fel på Sverige

 1. Micke

  Stor skam att Hagamannen ska få bosätta sig där igen…personligen förstår jag inte hur detta landet fungerar när nån som gjort en sådan grej överhuvudtaget kan få komma ut igen…men jag är väl inte ensam om att undra. 🙁
  De borde satt honom på Säter istället och aldrig släppt ut honom igen.

  Sverige styrs av mesproppar tycks det…gulligull-gulligullgull.

  🙁

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tydligen var han vid sina sinnens fulla bruk – annars hade han hamnat på Säter. Svårt att förstå dock, hur någon som begår de brotten inte är psykiskt sjuk.

   Svara
 2. Tofflan

  Ja jag fattar inte detta alls! Hur kan man släppa ut en farlig person? Han har varit så farlig att han inte ens har fått permis – och nu ska ha bli fri snart. Det går inte ihop i min värld. Att sen min äldsta bonusdotter pluggar i Umeå gör mig som bonusmorsa tämligen ängslig. Samtidigt kan man fundera över om inte Hagamannen råkar ut för en lynchmobb om han väljer att bo i Umeå. Våld är aldrig OK mer än för att försvara sig.

  Hade du haft en Gillaknapp här hade klickat på den!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag förstår inte heller. Det är svårt att greppa det här – måste vara något fel i systemet.

   Det finns en gillaknapp 😉

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nä, precis. Det är så galet så man inte vill tro att det är sant.

   Svara
 3. Rantamor på näthinnan

  Ja vad i hela friden ska jag skriva för kommenter,
  du har ju redan sagt allt jag också skulle ha sagt, bara det att du säkert uttryckt dig mycket bättre än jag nångongång kunde ha fått till det.
  Måst säga om Hagamannen att, jag tyckte det lät märkligt att han inte skulle få vistas i Umeå,
  men han skulle få vistas i grannkommunerna…???
  Alltså är vi runtikring Umeå inte riktigt lika mycket värd ??
  Men nu får han ju bosätta sig var som helst, och hans familj har skyddat boende.
  Och dom IS krigarna skulle aldrig ens få komma in i Sverige…aldrig !!

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har förstått att anledningen till beslutet att han nekades bo i Umeå, som han överklagade och vann, var för hans egen säkerhets skull… Som sagt, vi gullar med brottslingarna.

   Svara
 4. Gunnel

  Helt horribelt! De som bestämmer att IS krigarna ska komma hit och bli ompysslade kan själva stå för den sysselsättningen. Vad beträffar Hagamannen och alla andra som gjort hemska brott. Har man fått ett tidsbestämt straff så måste man klart sitta tiden ut, annars är det en del höga herrar som borde ta en extra mattekurs. Livstidsstraff är ju aldrig livstid här i Sverige som det är i t.ex. USA.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jepp.

   Det är lite konstigt tycker jag att ett tidsbestämt straff i verkligheten är 2/3 av den totala tiden om man sköter sig. Och det har han tydligen gjort. Fast han har inte fått permissioner pga att han anses så farlig. Jag fattar inte!

   Svara
 5. Lena i Wales

  Vad bra att du träder fram med detta. Jag som bor utomlands hänger ju inte med, men det låter ju inte sant. Jag betvivlar inte dej, men de svenska myndigheterna. Är de så flata? Eller har för många skruvar lossnat när de börjat tänka, kanske inte vana vid tankevibrationerna?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tyvärr är det så. Flata, det är ju de som kommer med förslagen! Hemskt.

   Svara
 6. Anne-Marie

  Sverige har verkligen språrat ur på många sätt.
  Och ingen får egentligen skriva eller säga något eftersom man omedelbart klassas som rasist. Man kan inte ens ha en debatt om detta utan det bara är som det är.
  Likadant är det med den mycket stora invandingen. Man kan inte ens föra en debatt om att ta in så stora mängder människor och hur det rent praktiskt skall fungera. Någon planering har jag inte sett.
  Tror att många känner som du men vågar inte säga något.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vissa saker är väldigt känsliga. Just nu toppar nog debatten om tiggarna den listan.

   Svara
 7. TantGlad

  Så bra skrivet. Håller med i allt vad du skriver. Det är märkligt hur systemet fungerar i Sverige.

  Bra skrivet.
  Kram till dig och trevlig kväll.

  Svara
 8. Andra året i Hjo

  IS-krigarna ska lagföras för sina eventuella brott. Och utvisas om det går. Angående Hagamannen vet jag inte. Ingen vill ha honom in på knutarna. Kan han inte få bo i ett litet torp i skogen.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det tycker jag också.
   Och Hagamannen kan få bo på Säter.

   Svara
 9. Musikanta

  Det är bedrövligt – man får skämmas över att bo i Sverige. Folk i andra länder skrattar inte ens åt oss längre. De skakar bara medlidsamt på huvudet för att vi är så naiva. Hur kommer det sig att det blev så här? Var det när kristendomen försvann från schemat som man måste försöka hitta på något annat som slog det kristna kärleksbudet med råge? Inte undra på att SD växer…
  Ingrid

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, ibland är det så. Bra fråga, varför vi är så naiva? Eller är det demokrati som går överstyr ibland?

   Svara
 10. Bosse Lidén

  Bra inlägg. Naiviteten har jag känt av länge i olika sammanhang. Hela vårt ”rättssamhälle” behöver ses över. Där finns luckor som är milslånga och möjligheter för skugglevande individer och finklädda försvarare. Om Hagamannen väljer att flytta tillbaka till min favoritstad gissar jag på att det finns en del personer som gärna vill träffa på honom. Risken är stor att någon/några tar lagen i sina egna händer. Kram brunögda Bosse

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, den risken är överhängande. Det var också för hans egen säkerhet som han först nekades att bo i sitt gamla område. Sen kom de på att man inte får neka någon det.

   Kram

   Svara
 11. Ama de casa

  Jag förstår inte… Dom säger att Hagamannen har avtjänat sitt straff, men han blev dömd till fler år är dom har har suttit. Jag fattar inte varför det alltid ska ges nån sorts ”rabatt”?
  I detta fall tycker jag faktiskt att USA har det rätta sättet. Ge en dom per varje stackars offer som den här mannen har förstört livet för, och plussa sen ihop åren. Då skulle han aldrig släppas ut. Det där monstret borde aldrig få komma ut igen…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Håller med. Somliga borde inte få gå lösa, speciellt inte när han bedöms som farlig. Fy!

   Svara
 12. Pernilla

  Bra skrivet Lotta!
  Jag tycker, men tänker inte nämna min tanke. Jag kan för lite och är alldeles för lite insatt i allt det här. Men en stor poäng i det du skriver och visst är det fel någonstans. Sverige sätter upp lagar och sätter upp fler lagar om hur lagarna ska tolkas. Sen finns andra lagar om hur tolkningen ska följas. Gör man inte det, eller tolkar den fel, kan man hitta kryphål och vipps så kan inte lagen följas förrän en ny tolkningslag ska sättas upp. Men innan dess måste en utredning göras och en utredningskommitté sättas ihop och det finns andra lagar om hur det ska gå till.
  Pust! Sverige i ett nötskal, eller hur?
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   ”Vi kommer att starta en utredning om det här”. Den har vi hört förr.

   Tack för vänliga ord.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.