Bespara oss de tomma orden

Det verkar gå någon sorts trevlighetsvåg i butikerna. Eller, det som ska verka trevligt i alla fall.

Flera gånger de senaste veckorna har personal, även i vanliga mataffärer, sagt:

– Hej och välkommen!

Och när jag har betalat har de sagt:

– Ha en fin kväll! eller något liknande.

Det här är ju förstås väldigt trevligt. För det mesta.

Men alla de som inte lyfter blicken från sin rödskimrande läsare, ser ut som om de fått både midsommar-, jul- och nyårshelgerna på sitt schema, blivit dumpade, utslängda från sitt boende samt har en begynnande magsjuka – de behöver inte låtsas (men om allt ovan inte har hänt bör de tänka på att byta jobb). Jag pratar om dem som ser sura ut och inte ens tittar på mig medan de mumlar:

– hejåvälkommen.

Och en stund senare:

– haenfinkväll.

Troligtvis är jag inte välkommen, för om det inte var några kunder i butiken kunde han kanske slappa på muggen en stund. Och uppriktigt sagt skiter han eller hon i hur min kväll blir.

Jag har full förståelse för att det inte alltid är så roligt att sitta i en kassa och försöka komma ihåg om gurka är 278 eller 287. Och den där runda saken, är det en kålrot eller en rotselleri? 394 eller 325? Sånt kan göra vem som helst lätt deprimerad.

Säg då hellre ingenting. Det är okej. Men bespara mig de tomma orden. De skorrar så falskt.

 

 

 

17 tankar kring ”Bespara oss de tomma orden

 1. Karin på Pettas

  Ja, jag håller med. De tomma orden behövs inte.
  Ibland upplever jag att det också har gått inflation i att skriva kram
  När totalt okända personer tittar in på bloggen och som gör det bara den gången
  ger mig kram då vill jag inte kramas tillbaka….fastän jag tycker om att kramas.
  Inte lätt när det är tungt.
  Men det ska finnas ett par ögon bakom ett välkommen och ett ha det bra!

  Kram 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag kan tycka samma. Men ibland känner jag mig ”snål” när jag tycker så. Kanske blir världen en bättre plats om vi fyller den med virtuella kramar?

   Riktig kram!

   Svara
 2. Gunnel

  Jag håller helt med dig. Det irriterar mig med när de säger ha en bra dag och redan har börjat knappa in varorna till nästa kund. Är det varorna de pratar med eller vad? Däremot har jag blivit väldigt trevligt bemött när jag varit hos min son i USA. Alla expediter är jättetrevliga…tittar på mig och ler och frågar hur det är och ifall jag hittat vad jag sökte. De kanske inte heller bryr sig, men de har ändå den goda smaken att se mig i ögonen när de pratar. Det verkar mer trovärdigt då. Vi plockar ju in alla uttryck från USA även det här: Ha en bra dag, men ögonkontakten försvann troligtvis på vägen. Stor kram och du kan inte se det…men jag ler.

  Svara
 3. Musikanta

  Vi handlar alltid livsmedel på samma ställe i vår lilla stad så de flesta av kassörskorna känner igen oss. De säger alltid Hej och tittar en i ögonen och ler när man kommer. Ingenting mer – ibland säger jag Trevlig helg och då tittar de upp och säger Detsamma! Det är kanske skillnad i storstan. Men förmodligen är en del kassörskor lite blyga och tycker det är obekvämt att säga dessa fraser som de kanske har blivit itutade att göra – vem vet.
  Kram från Ingrid som verkligen gillar dig.

  Svara
 4. Tofflan

  Jaa du… Om jag är på gott humör själv brukar jag försöka säga nåt till personen i kassan som JAG tror ska roa dem. Ibland lyckas jag. Det känns bättre än tomma standardfraser som inte är äkta.

  Bra inlägg, Lotta! 😛

  Svara
 5. Anne-Marie

  Intressant att detta kommit till Sverige. I USA är det standard att man hejar på kunderna och säger ”have a nice day” men jag måste nog säga att de allra flesta av butikspersonalen här är trevliga. De ler och tittar på kunderna. Rent allmänt är det ett mycket mera ”vänligt klimat” människor emellan i USA än vad jag upplever att det är i Sverige.
  Have a nice day! 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag tycker det är en trevlig sedvänja att säga ”Ha en trevlig dag” eller liknande. Men då ska det åtminstone vara ögonkontakt och helst ett litet leende också. Det är i de fallen en bra sak som har kommit från USA 😉

   Svara
 6. Mormor

  Håller med …. tomma fraser som inget betyder kan man vara utan. Där jag handlar mat säger kassörskan oftast bara hej när jag kommer och tack när jag går, jag säger detsamma …. med ett leende räcker det. Med leenden kommer man långt …. /Mormor

  Svara
 7. Micke

  De flesta bakom kassan där jag handlar är trevliga även privat…brukar träffa dem när de handlar hos en konkurrent till deras egen arbetsgivare…vi skrattar lika gott varje gång vi ses där 😉

  Jo…förstår hur du menar…men så kan de va ibland.

  Ha en fin eftermiddag.

  Svara
 8. Lena i Wales

  Nja, heller trevlig ord än inga alls, men någon känsla bakom skadar ju inte.
  Det säjs ju att man är så artiga i UK, men inte den artighet jag är van vid. Jag har gått ut ur många småaffärer här tomhänd, för att personen bakom disken inte ens har förmått sej att lyfta en blick och hälsa på mej när jag kommer in. Då ska de inte heller få mina pengar!
  Det gäller nog en balansgång här och vi upplever saker och ting olika.
  Ha det bra i värmen (en välmenad fras,hi,hi!)!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Så där kan jag också reagera och agera. Om de beter sig som om de inte vill ha kunder så ska inte jag komma och störa, typ.

   Svara
 9. Ruth i Virginia

  Anne-Marie har skrivit om detta på sin blogg. Jag pratar alltid med
  kassörerna, om det inte är allför många kunder bakom. ”Hi, how´re you today?`
  Och jag försöker alltid läsa namnet på personen, och säjer: ”Thank you, Maria, etc.”
  Svenskar har otroligt svårt för småprat, sånt som är olja folk emellan, som gör att
  allting går lite lättare.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.