Vad har Ulla gjort för ont?

Nu när våren gör sitt antåg suger det ordentligt i blomtarmen. Jag vill köpa blommor i mängder och fylla krukor, njuta av färger och fägring, skapa en prunkande miljö.

Har du tänkt på att blommor nästan alltid har vackra och ibland poetiska namn? På vår lilla tomt blommar just nu blåstjärna och gullvivor, i skogen täcks marken bitvis av vitsippor, jag har köpt penséer och stjärnöga som ska planteras i krukor.

På Kanarieöarna njöt jag bland annat av den stolta bougainvillean, vilket färgprakt!

Bougainvillea

När jag var och handlade vårblommor drogs jag som av en osynlig magnet till den sidenlena magnolian som utstrålar sorgsen mystik.

Magnolia

Ja, så här kan jag fortsätta i all evinnerlighet och rabbla vackra blomnamn, men det ska jag inte. Det blir istället ett tvärt hopp till mitt Må-bra-ställe: Slottsträdgården Ulriksdal, där jag är lite då och då. Det går att läsa om här i ett inlägg från 2010 om du skulle känna dig lässugen. Om du är ännu mera lässugen kan du läsa lite till här. Fast bloggen som jag hänvisar till finns inte längre, men vännen finns kvar och bloggar numera här.

Oj, nu har jag visst snurrat in mig bland gamla vänner och dito inlägg. Tillbaka till blommorna! Jo, senaste gången jag var på mitt Må-bra-ställe nummer 1 gick jag som vanligt där och njöt av alla vackra blommor med sina fina namn.

Men plötsligt skakades jag om, jag fick hålla mig i bänkkanten, blinkade förvirrat några gånger, undrade om jag hallucinerade. Vad är nu detta?! Här kan vi snacka katt bland hermeliner, kaktus bland rosor eller hur jag nu ska uttrycka mig.

Håriga Ulla

Inte nog med att den inte är vacker, den har inte heller fått ett vackert namn. Jag kan inte låta bli att undra vad som ligger bakom det namnvalet. Och nu drar min livliga fantasi iväg med mig i full galopp, så jag avslutar med att säga att de Ullor jag känner är jättefina. Och inte så ludna.

 

 

16 tankar kring ”Vad har Ulla gjort för ont?

 1. Tofflan

  Ha ha ha, Håriga Ulla har jag aldrig hört talas om, men jag vet att det finns buskar som heter Hosta… 😛

  Även jag älskar blommor och i söndags fick jag en underbar gul orkidé av en vän. Den lever fortfarande, orkidén! 😛

  Svara
 2. Gunnel

  Haha! Ja man kan verkligen undra vem som har blivit så förnärmad av en Ulla. Vilket fult namn på en blomma. Finns skäggige Olle också? Det hade nästan varit bättre att sätta ut det latinska namnet, för det hade man väl inte begripit. Ha det gott.

  Svara
 3. Anne-Marie

  Men vilket namn!
  Min mamma hette Ulla (det var hon som bodde i Täby innan hon gick bort) och var definitivt en fin person.
  Man undrar hur de kom på ett sådant namn.
  Det var länge sedan jag var på Ulriksdal.

  Svara
 4. TantGlad

  Haha….håriga Ulla?? Hmm…..vem fick den blomman sitt namn i från. Varför inte håriga Bengt? Eller………
  Nåväl….nog med förslag nu. Men jag gick lite igång där haha.
  Vackra är blommornas namn.
  Tittar in och önskar dig en jättefin valborg.
  Trevlig valborg önskar jag dig.

  Svara
 5. Marina

  Haha! Helt underbart namn och det skulle vara väldigt kul att veta vem som döpt blomman och varför! Jag kan ju inte låta bli att fundera över vilket förhållande den personen har till Ulla…
  Ha en bra valborg och sjung in våren ordentligt så den är på plats när jag kommer!

  Svara
 6. Karin på Pettas

  Ja, stackars alla Ullor! 🙂
  Blöta Fredrik hette en blomma som min mor hade när jag var barn
  men någon vacker Ulla kom aldrig på tal.
  Vi får väl tänka till och skapa en Ulla, min Ulla….
  döpa om någonting fint och vackert.
  Ha en fin Valborg och Första maj!
  Kramar!

  Svara
 7. Susan

  Jag lyckades få till en riktigt bra limerick på det namnet . Men det blev så snuskigt att jag rodnar själv…Inte värt att skriva det. Då blir jag nog svartlistad här på nätet;)
  trevlig Valborg!

  Svara
 8. Decdia

  Ullor har det tydligen inte så lätt. Först att deras namn rimmar på ett fult ord och nu en ful blomma dessutom… 😉

  Svara
 9. Veiken

  Stackars Ulla! Vi har massor av gula orkidéer här. Allmänt går dom under namnet maskros! Vackra som bara den, men oönskade i de flesta gräsmattor! 😉

  Svara
 10. Musikanta

  Har aldrig hört talas om någon hårig Ulla vare sig i blom- eller människovärlden. Men namnet Ulla är numera sällsynt – har inte varit med om att ett dopbarn fått det namnet, vare sig som första eller mellannamn de senaste 20 åren. Och jag har spelat på åtskilliga dop. Kanske just på grund av rimmet, vad vet jag. Du får väl skriva till Ulriksdals trädgård och fråga varför blomman heter så. Kunde vara intressant att veta.
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

  Svara
 11. Hörni

  Hahaha! Jag har en faster som heter Ulla och hon är i alla fall alldeles lagom hårig.
  Både magnolia och bougainvillea är fantastiskt vackra! Skulle gärna ha dem i vår nya trädgård. 🙂

  Svara
 12. Lena i Wales

  Kul att läsa ditt filosoferande om blomsternamn, som du skrier ofta är romantiska och vackra, men här fick du verkligen med ett bra undantag!
  Ha en trevlig söndag!

  Svara
 13. Pernilla

  Det första jag tänkte på var om det fanns någon hund i mitt register som heter Ulla? Men, nej! Ingen hårig Ulla bland mina kunder.
  Poetiska namn finns det ju i blomvärlden men det finns Maskrosor också. Inte så poetiskt enligt mej men vackra.
  /P

  Svara
 14. Tjejsnackaren

  Ett djupt orättvist och mycket fult påhopp på alla Ullor, måste jag säga. Och eftersom Ulla faktiskt är ett av mina tillnamn, så känner jag mig dessutom personligen angripen. Hur kan vi utsatta få upprättelse, frågar man sig 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.