Kökets snuskigaste pryl

Det är inte ofta det är framme, det snuskigaste vi har i köket. En del tycker att disktrasor är riktigt läbbiga. Men dem kan man ju slänga då. Eller slänga in i tvättmaskinen.

Det gör man inte ostraffat med ett våffeljärn.

Ser du hur det glänser fettigt? Fast jag har torkat och torkat och haft mig. Urk.

Varje gång jag använder det, och det blir inte så ofta men på Våffeldagen är det ett måste, så funderar jag på hur i hundan (som Lina i Emil skulle ha sagt) det är meningen att man ska hålla det fräscht. Man har ju smält smör i och smör blir härsket. Precis som Krönikörer som kan härskna till ibland.

En liten skvätt härsken blev jag idag. Jag var på en informationsträff för eventuella gode män för ensamkommande barn. Jag har varit god man för en dement kvinna (i det här inlägget Hur mycket pengar? kan du läsa om en av sakerna jag varit med om som god man) som dog i januari och har funderat på att hjälpa något av dessa stackars barn nu istället. Här i rika Täby där jag bor är det väldigt ont om boenden och familjehem finns det INGA. Bah! Bara det kan ju få en hel bytta Bregott att härskna i en handvändning. I mitt bostadsområde har ett helt hus stått tomt i säkert 1,5-2 år. Det var förskola förut, det har nyrenoverat kök, två badrum, flera sovrum, kommunen äger huset, det är bara att flytta in! Så vad är problemet?!

– Åh, det är flera som ska involveras och samarbeta om detta, och det tar tid, svarade tjänstemannen och log förnumstigt.

Jag undrade om de inte skulle ta och gå en kurs i samarbetsteknik om det ska behöva ta två år för att komma överens. Lite med glimten i ögat, men jag tycker det är uruselt. Behovet är ju skriande, borde man inte kunna rappa på lite då?

Ja, som sagt, man kan härskna till ibland. Tur att dagen avslutades med våfflor, hemgjord jordgubbssylt och vispgrädde.

 

20 tankar kring ”Kökets snuskigaste pryl

 1. Marina

  Man kan bli ”en skvätt härsken” för mindre! Men det är säkert så att många tycker det är ”en jättebra idé, men helst inte i huset bredvid mig”… Det är ju en inte alldeles obekant tanke då det gäller att använda hus till något annat än vanligt hederligt svenssonboende.
  När det gäller våffeljärnet kan jag bara hålla med! och mer och mer läskigt blir det för varje år det kommer fram 😉 Vid närmare eftertanke har vi ett som har ett okänt antal år på nacken och nu stått helt oanvänt i minst fem år i ett kökskåp på andra sidan jorden, så kanske (men bara kanske) jag ska kasta det och kosta på mig ett nytt nästa gång det är dags att steka våfflor…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Stadiet ”gärna, men inte här” har inte kommit än. Jag vet inte ens om vi pratade om samma hus. Vi får se.

   Släng den inte än! Jag har fått tipset att hetta upp den, hälla på lite vatten och torka rent med papper. Det kan gå att rädda den!

   Svara
 2. Gunnel

  Jag tror egentligen inte att många gör våfflor så ofta. En del, som jag då, kanske bara en gång om året. Då hade det väl varit vettigt om man kunde köpt ett billigt engångsjärn. Varför funderar politiker aldrig i de banorna som vanligt folk gör? Finns det ett ledigt hus ska det givetvis användas…NU! Har politiker speciella hjärnor eller de kanske…….????? Nä, så illa kan det väl ändå inte vara. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det tycker jag med. Kanske blir politikerhjärnor lite hjärntvättade och tycker att det är okej att allt går långsamt?

   Svara
 3. Tjejsnackaren

  Snuskigt är ordet, både om våffeljärn och myndighetsutövning. Hur svårt kan det vara? Tycker faktiskt att det verkar enklare att besluta om att ta hand om folk än att få ett våffeljärn skinande rent.

  Svara
 4. Bosse Lidén

  Lite skit smörjer bara tarmsystemet. Kan du inte lägga en disktrasa under smeten när … nä … det var ingen bra idé. Samarbete kan ta en livstid verkar det som ibland. Kan man inte kombinera och få upp smidigheten om man i detta hus bjuder på nygräddade våfflor. Grannarna måste få de bästa bitarna. Det är de som överklagar och försenar alla projekt som stör deras marknadsvärde av sin egen täppa. Trist när hus står tomma för länge. Desto godare med hemgjord sylt. Smask.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Så brukar jag också tänka – att lite skit i magen rensar och gör oss motståndskraftigare. Ingen har blivit sjuk av våfflorna. Än 😉

   Svara
 5. Decdia

  Jag fick en galen tanke (har inte testat det själv utan kom på det precis)… Vad händer om man lägger i lite rostebröd i våffeljärnet och pressar ihop? Min tanke är att det suger åt sig fettet som finns där…

  Svara
 6. Lena i Wales

  Jag har ännu inte blivit sjuk av mitt våffeljärn! Och inte ser det helt rent ut, men troligen inget farligt!
  Värre är det med hus som står tomma, troligen för att de är menade för en sorts verksamhet som inte längre behövs och att kunna tänka ut att använda det till något annnat är nog lite för svårt för vissa!
  Njut av våfflorna!

  Svara
 7. Andra året i Hjo

  Man härsknar till, jodå det händer mig också. Och våffeljärnet såg så där ut här hemma också. Lite äckligt faktiskt. Fast nu finns det inte längre. Vi gräddar pannkakor mest.

  Svara
 8. BP

  1. Äger inget våffeljärn och äter inte våfflor heller. Men Cillit Bangs Power Remover mot fett och Svinto tillsammans med en efterbehandling med stålborste borde göra susen.

  2. Jag kanske minns fel, men i senaste Mitt i stod det någonting att Täby Kommun ska utöka mottagandet av ensamma flyktingbarn.

  3. Å japp, du hade helt rätt. Det var inte din bok i skyltfönstret på Akademibokhandeln. Men det måste ha varit samma illustratör. Omslagen var förbryllande lika.

  Svara
 9. Tofflan

  Det var ett härsket inlägg. Hoppas våfflan smakade lika gott som Toffelvåfflan gjorde häromdan. Här våfflas det rätt ofta efter att jag tiggde till mig ett dubbeljärn i födelsedagspresent för ett par år sen. 😈

  Svara
 10. Freja

  Ofta tycker jag det känns som att beslut förhalas med flit för att de som ska besluta tror att saker ska lösa sig av sig själv i stället…

  Svara
 11. Pernilla

  Bakterierna i järnet dör i alla fall v värmen, om den nu är någon tröst. Då får man döda bakterier i våfflorna och de är kanske smaklösa? Vad vet jag?
  Jag tänker inte bli politiker för det skulle mitt blodtryck inte fixa. Nej då, det är inte högt nu men det skulle bli. Värst är det med utredninga. Först måste en kommitté tillsättas för att utreda. Sen måste några fler utreda om kommittén uträtt rätt.
  Kul jobb.
  /P

  Svara
 12. micke

  Här har vi ett hyfsat nytt järn och precis som du skrev, man använder det nästan aldrig och det är ganska vidrigt egentligen och svårt att hålla ordning på det.
  köpte två paket våffelsmet på Ica idag.. 10 kr styck..fast man får nog ut mera av att göra smeten själv..Vi får väl se hur många våfflor vi får ut av detta och se hur det smakar.

  Ha en trevlig afton. 🙂

  Svara
 13. Karin på Pettas

  Politiker som inte får ändan ur vagnen kunde kanske grillas lite extra i våffeljärnen som annars inte blir använda så många gånger i året? Nu är jag riktigt stygg men mår bra ändå.
  Men hur får man ett våffeljärn rent på ett enkelt sätt?
  Jag måste nog googla. På Google får man veta allt

  kram

  Svara
 14. Anne-Marie

  Googlade faktiskt hur man rengör våffeljärn och det tycks bero på vilken typ det är.
  Telfon – följ instruktionerna.
  Gamla, hederliga järnmaterialet – kan rengöras som en stekpanna. Skrapa, hetta upp osv.
  Den här hemsidan (de har ju i alla fall ”rätt” namn ;)) hade några tips: http://www.rengöra.se/rengora-vaffeljarn/
  Gott är det i alla fall med våfflor!

  Svara
 15. Annelie, Fullblodsekologen

  Jag undviker att göra våfflot bara för att slippa göra rent järnhelvetet efteråt. Bruka försöka lägga huvudet på sned och se extra söt ut och på så sätt lyckas bjuda in mig på våfflor hos någon annan (så få den stå och gno på sitt järn i stället).

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.