Sportlov – Ett märkligt påhitt

Vem har hittat på det? Vi har sommar-, höst-, jul- och påsklov. Tydliga och bra lov som man förstår. Så kommer SPORTlovet inglidande på en grusblandad snöblaffa. Vadå sport? Säkert en hurtbulle som har bestämt det. Det låter som att man får vara sportfri hela året men just den veckan SKA man bara sporta. Ut och flänga i fjällen och stå i liftkön och bo i en stuga där furu anfaller en från alla flanker. Eller så ska man flåsa runt i skidspåret med istappar à la snor och svära över alla som har barn, hund eller hjärncellsbrist. Alltså de som har vågat sätta något fotaktigt i spåren.

Om vi bortser från det rent praktiskt omöjliga att som förälder vara ledig alla dessa lov – herregud hur många semesterdagar tror de att man har? – så är alla resor, stugor, hotell och liftkort extra dyra just på sportlovet. Plus att väglaget sällan är körvänligt och vinterkräksjukan härjar som värst. Och förutom att man måste knapra på de värdefulla semesterdagarna så straffas man dubbelt genom att tvingas betala extra mycket för allt.

Ska vi verkligen ha det så här?

Erkänner att jag föll till föga för sportlovstrycket. Klart att knoddarna skulle få åka slalom. Lite nervöst var det i mammahjärtat när de gjorde kvadrupla volter över publiken, men det gick bra.

20150225_115856

Kloker och Krusidullan åker slalom.

PS: Sportlovet har sitt ursprung i de så kallade kokslov som infördes 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna. Se där – hade inget som helst med sport att göra.

PPS: Den här krönikan har jag haft utlagd tidigare. Men den är lika aktuell fortfarande.

20 tankar kring ”Sportlov – Ett märkligt påhitt

 1. Karin

  Alltid aktuellt ämne, tycker jag! Men det finns några knep för att klara även denna prövning. Ett knep är att ignorera förskolornas och fritidsverksamhetens envetna frågor om huruvida ens ungar VERKLIGEN ska vara där under sportlovet. Jajamän, varje dag och hela dagarna! För det visar sig att de stackars ungar som tvingas framsläpa sitt sportlov på dessa institutioner har det ganska bra. Personalen månar om dem lite extra. Det finns någon liten kassa som man kan ta till när det är färre ungar och man kan hitta på lite kul. Ett annat knep, när knoddarna kommit upp lite i åren, är att förse dem med böcker. Jag lovar, det går. Sälj in några lämpliga böcker som alternativ till paddan och plötsligt kan man (eventuellt) ha en avkomma som befinner sig i slukaråldern.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   På ett sätt var det lättare när de var mindre och gick på fritids. Nu är de stora nog att vara ensamma hemma, men kanske inte hela dagarna. Dessutom jobbar ju jag hemifrån – vilket är ganska svårt när de är hemma.

   Bokslukare har vi en. Den andra skulle nog tro att jag har blivit galen om jag kom med en bunt böcker. Han har ju julklappsboken kvar… 😉

   Svara
 2. Mia

  Tänk sådant blundade både jag och barnens pappa för. Vi jobbade på som vanligt, inte hade jag ens vet att ha dåligt samvete för det. För som du säger… semesterdagarna räcker inte till till alla skollov! Någon gång åkte ungarna till fjälls genom en förening, men oftast fortsatte de på dagis. Det slår mig att när de åkte till fjälls utan föräldrar var de alldeles för stora för dagis.. 😉

  Men… mellanåldern, mellan dagis och så stora så de kunde vara ensamma var en svår period för föräldrarna, tycke jag. Hur vi löste alla loven minns jag inte, men vi löste det i alla fall. Ibland blev vi nog tvungna att tulla på våra semesterdagar.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, det är just mellanåldern som är knepig. Men det löser sig. Det är det dåliga samvetet som man får ta en dust med.

   Svara
 3. Gunnel

  När jag gick i skolan har jag för mig det hette vårvinterlov, men nåt sportande var det aldrig tal om. Som Karin skriver så har barnen på dagis och fritids extra lyxigt den veckan. Vi brukade åka iväg med dem på allt som man inte kunde när det var så många barn samtidigt. Rasmus har alltid tyckt det var kul att följa med mig när jag jobbade på Fritids. Nu är han så stor så han är med kompisar de dagar han inte offrar lite tid på mormor. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, det är sant. Det var lättare på dagis- och fritidstiden. Det är tiden när de inte går på fritids men ännu inte är så stora som är knepig tycker jag.

   Kram

   Svara
 4. Marina

  Haha, ja det ligger en del i det! När barnen var små så jobbade ju deras mamma på fritids, så då roade vi oss på varsitt håll, vilket i sig kändes lite mysko, men ok… När de blev större så hade den där morsan omskolat sig, så då var hon lärare, så då hade ju även hon sportlov, och jisses vad vi sportade…eller inte…!

  Svara
 5. Tjejsnackaren

  Stjärna i föräldraboken, hoppas ätteläggen inser vilken tapper insats du gjorde. Kan själv inte tänka mig något värre än att huttrande häcka i en slalombacke på semestern. Så vi har aldrig åkt på skidsemester utan ägnat sportlovet åt att mysa. Och när Kalle hade skridskoåkning i skolan så sjukanmälde vi honom – må jag brinna i helvetet för det, det var det värt! 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack, det värmer! Jag ska påminna knoddarna när de blir större. Hahaha! Vad roligt – sjukanmälde sonen, hahaha! Du är skönt knasig du.

   Svara
 6. Musikanta

  Jag kommer ihåg när vi fick det första sportlovet och man fick vara HEMMA en vecka, läsa böcker, träffa kompisar och annat kul. Mammorna var ju hemma på den tiden så det var inga problem för dem. Det var underbart! Inte sportade man särskilt mycket och inte reste någon till fjällen eller utomlands heller.

  Som lärare var jag lika glad för sportlovet som var ledigt hela veckan till skillnad från sommarlovet där jag var tvungen att gå tillbaka till skolan efter ”Den blomstertid nu kommer” och ha tråkiga och meningslösa diskussioner i flera dagar med trötta kollegor när det var varmt och solen sken. Och börja en vecka tidigare än barnen på hösten.

  Jag utbildade mig faktiskt till lärare efter min skilsmässa bara för att kunna vara hemma med barnen på loven. Så jag har aldrig haft något att klaga på när det gäller sportlovet :-).
  Ingrid som önskar dig en skön helg.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Något plus ska väl lärarna ha, tycker jag. Det är dem väl unt.

   Svara
 7. Lena i Wales

  Vi brukade kalla det februarilov och man kunde göra vad man ville. Jag tror också att det tidigare var samma vecka för hela landet, men att detta ändrades delvis p g a alla time share på stugor och för att inte alla skulle komma på samma gång till skidorterna.
  Vad man än kallar veckan tror jag den är behövlig för barnen, ett litet avbrott. Fler avbrott och kortare sommarlov, tror jag på!
  Här i UK har vi som i många andra länder 3 treminer. Efter jul, efter påsk och efter sommarlovet, som är i slutet av juli och augusti och ca 6 veckor. Övrigt mellan terminerna 2 veckor. Samt i varje termin half term med 1 -2 veckors ledigt. Även om jag inte tycker om skolsystemet här i övrigt, så är detta bra upplägg.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Barnen behöver loven, helt klart. Det är vi vuxna som inte har tillräckligt med semesterdagar för att vara lediga då. Alla har ju inte mor- och farföräldrar som kan ställa upp, tyvärr.

   Svara
 8. Micke

  Jo..allt har sin förklaring med detta sportlov.

  Själv åkte jag skidor en gång som trettonåring..man for iväg upp till nåt bergshelvete med liftar en vecka och sen bar det iväg nedför.
  Ner kommer man ju alltid…på benen eller på bår.
  Var ganska kul minns jag…men det blev sista gången för mig i fjällvärden.
  Kanske nåt för framtiden?
  Vem vet? 😉

  Ha en skön kväll.

  Svara
 9. Anna

  Våga vägra sportlov. Kanske lätt att säga när ungarna nu är utflugna är boet. Men jag säger det ändå. VÅGA VÄGRA SPORTLOV. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.