Smart och trött? Rolig men fet?

Det är alltid roligt att läsa om forskningar som görs och publiceras titt som tätt. Och som oftast undrar jag VARFÖR de forskar om vissa saker. Det finns ju mera behjärtansvärda saker att forska i, som till exempel hur man botar cancer, blir av med malaria, renar vatten etc etc, än vilket syskon i syskonskaran som är roligast. Vad ska de här resultaten användas till? Möjligtvis till att de som vill komma in på en stå upp-kurs inte behöver göra sig besvär om de är storasyskon.

Men okej. Jag är lillasyster. Alltså är jag troligtvis roligare än min storasyster, hon är däremot mera ansvarstagande än jag. Och?

Enligt en studie i Psychology today är mer intelligenta personer sannolikt mera nattsuddare än folk med lägre IQ. Så du kvällströtter, nu vet du vad klockan är slagen! Har en känsla av att det här kan betyda att folk kommer bli väldigt trötta under arbetstid för ingen vill ju erkänna att han/hon har gått och lagt sig före klockan 02. För det gör ju bara medelmåttor. Fnys typ.

Check! på den säger jag då raskt i alla fall. Jo, som du kan gissa är jag en inbiten nattuggla som alltid hävdat att dygnet är felvänt. Riktigt trevlig forskning det där, eller hur? Jag måste ta och peta in i mitt CV att jag är en nattuggla.

IMG_2306

Äkta nattuggla. Ugglor sägs ju vara kloka djur. Och de är minsann vakna på nätterna.

Nästa trevliga forskning jag råkar läsa (nu ska du inte tro att jag sitter och letar efter roliga forskningar hela dagarna, jag har ju annat att göra. Kaffe till exempel. Nattsudd kräver mycket koffein.) avslöjar att jag är både smal, frisk och ung. Woho! Tänk vad mycket bra forskning det finns ändå! Som den här som har kommit fram till att man håller sig smal, frisk och ung genom att sova kallt. Jag har alltid hävdat att ett bra sovrum ger frostbitna tår. Men vid tjugo minus stänger även jag fönstret.

Åh, vad mycket viktig och klok forskning det görs ändå! Jag är smart, rolig, smal, frisk och ung. Känns fint det här.

Men säg den glädje som varar lika länge som kaffet håller sig varmt.

En liten otäck forskning smiter in snett från vänster och talar om att sovmorgnar kan vara farliga. Men hallå! Hur tänkte ni nu? Om man är en nattsuddare MÅSTE man ju ta en sovmorgon då och då, det säger ju sig självt. Nähä, för sovmorgnar kan göra en fet och framkalla diverse sjukdomar.

Men om jag tar en liten sovmorgon och har fem minusgrader i sovrummet då? Kan jag fortfarande vara åtminstone skapligt frisk och tas för tämligen ungdomlig med proffsig make up och bra belysning, men lite lagom småfet och halvsmart en bra dag?

Äh, skit samma i mina sovvanor. Jag är fortfarande lillasyster.

image

Den ansvarsfulla (?) storasystern till vänster. Lillasyster till höger med ett ansvarslöst flin.

DN: Det yngsta syskonet är roligast
Metro: Yngsta syskonet är roligast
Expressen: Intelligenta personer är sannolikt nattugglor
Expressen: Sov kallt och håll dig smal, frisk och ung
Expressen: Varning! Sovmorgnar kan vara faliga

26 tankar kring ”Smart och trött? Rolig men fet?

 1. Decdia

  Forskning som skiftar från dag till dag…
  Själv har jag hört att jag som nattjobbare förkortar mitt liv med tio år, den som lever får se. 🙂

  Svara
 2. Andra året i Hjo

  Kaffe dricker jag nog sisådär 3-4 koppar om dagen. Bra alltså. Sover kallt gör jag inte. Och så där 16-17 grader i huset även om dagen skulle visst vara bra. Men det klarar inte jag. Men många snåla villaägare (själv är jag osnål) klarar det säkert. Och mår bra av det. Man undrar.

  Svara
 3. Ama de casa

  Haha! Underbart skrivet! Men jag undrar var jag kan få fram pengar till dylika forskningsprojekt? Gegga. Jag måste forska i gegga. Finns det nåt mer dy-likt än det? 😉

  Själv är jag periodare på ”smal, frisk och ung”. På sommaren är jag nog inte ett dugg av det, då det är ett rent helsicke att få ner temperaturen här.

  Men nu har jag åtminstone fått en förklaring till varför jag är fet och drabbats av en massa sjukdomar på senaste åren. Kanske dags att gå med på Anders morgonpromenad imorgon? 😀

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack för det! Gegga, det kanske kan vara spännande. Jag känner en som är doktor i betong. Eller cement. Jag håller aldrig isär de där två.

   Svara
 4. Gunnel

  Jaha! Då kan jag sluta drömma om en stå-upp-karriär eftersom jag är storasyster. Men jag sträcker på mig när jag läser vidare, för jag är tydligen både smal, frisk, ung och intelligent. Hur kom det där med sovmornar in? Måste ha varit en morgonpigg forskare som ville jäklas.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, jag tror det. Du är ju stå-uppare i din blogg, inte fy skam alls!

   Svara
 5. Annika

  Här är en lillasyster som inte är en nattuggla. Men ingen morron människa heller förstås. Men från och med nu så ska jag ta och bli en sån där nattsuddare tror jag…
  Kramelikram

  Svara
 6. Susanne P

  Jag är storasyster i en skara om tre syskon, gillar att sova kallt, dricker gärna kaffe, tar gärna sovmorgnar plus en tupplur på dagen och ÄR en nattuggla! 😉
  Men nu har jag tappat bort vad allt detta innebär…

  Kram

  Svara
 7. Freja

  Hmm, jag är nattuggla nu, när jag är sjuk i stress, men inte normalt, och jag funkar så mycket bättre i hjärnan när jag INTE är nattuggla… Min lillebrorsa är nog snarare tråkigast av oss syskon, en gubbig besserwisser!

  Svara
 8. Rantamor på näthinnan

  Ja hur skall då jag sammanfatta all denna forskning !!
  Vet inte om jag är nattuggla, mera att jag nattvandrar !!
  Men då får jag ju motion, men vad gör det när jag är morrontrött och blir fet.
  Lillasyster är jag också och försöker vara rolig, men mina större syskon tycker jag är
  pinsam när dom läser min blogg….i smyg,
  för egentligen följer dom inte min blogg….
  men dom vet alltid när jag skriver galenskaper…
  alltså råkar dom bara läsa mina bloggar där jag försöker vara rolig ???

  Näe jag förstår inte, men snart börjar fängelseserien på 4:an, den vill jag inte missa, sover så gott till lite hemskheter, för efter det följer brottscod försvunnen….

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! Jag tror minsann att dina syskon kanske är lite avundsjuka?
   Nu blev jag tvungen att titta lite på den där fängelseserien. Den var inte munter.

   Svara
 9. TantGlad

  Det här var ju ett underbart inlägg eller……….not??..hmm…..Jag är ju ingen nattuggla . Utan lägger mig i tid , och älskar att vara uppe i ottan.
  Tror jag nog fortsätter så. För nån nattuggla blir jag alldrig.
  Ha nu en riktig fin helg, och tack för allt intressant du skriver om Lotta.

  Kram från mig.

  Svara
 10. Lena i Wales

  Populärforskning och uppmärksamhet istället för något som gör männsikokroppen gott, kanske!
  Visst kan det vara lite kul läsning och något att tala om, men……
  Jag har varit nattugla, men är numera mer morgonmänniska, har mitt IQ sjunkit?!?!
  Som enda barn är jag både först och sist, är jag rolig eller tråkig, ha, ha?
  Oavsett detta, ha en bra helg!

  Svara
 11. Pernilla

  Jag tar det med en nypa salt, som många andra. Men visst, jag är ju lite kvällspigg jag också, tänker jag och sträcker lite på mig.
  /P

  Svara
 12. Tjejsnackaren

  Jag är också nattuggla, men bara för att vara käringen mot strömmen så jobbar jag bäst på morgonen. Hur det ihop? Svar: Det går inte alls ihop!
  Tycker också att det är alldeles för många studier om alla möjliga ointressanta saker. Och när det gäller hälsogrejer så ger de ju nästan aldrig hela bilden – tror inte man kan bryta ut en liten bit och känna sig trygg på ”ett äpple om dagen” om man lever helt åt helsefyr resten av tiden 🙂

  Svara
 13. LenaLi

  Utan att ens våga läsa det länkade inser jag att jag ligger risigt till: Äldst av tre syskon, ingen nattuggla, vilket inte hindrar mig att gilla sovmornar OCKSÅ!

  Alltså; korkad, trist, ev farlig(?). Dessutom ÄR jag redan gammal, plus att jag inte sover särskilt kallt.

  Men glad ändå! (Begriper kanske inte bättre? 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.