Repris: Jag sitter hellre i fängelse

Eftersom det är sportlov kommer här en repris. Ja, den kopplingen är kanske inte alldeles solklar men å andra sidan har det varit mulet hela långa dagen. Och det är en del nya läsare som tittar in här då och då, och det är jag väldigt glad för.

Det vassa och cyniska inlägget nedan skrev jag redan 2010. Tyvärr är det fortfarande lika aktuellt. Denna gång är det Dagens Arena som har ett öppenhjärtigt inlägg om den helt otroliga byråkratin i hemtjänsten, och som även Aftonbladet har skrivit en ledare om. Det handlar om den osannolika historien om en 86-årig kvinna som behövde en ny blyertspenna. Men se, handla blyertspenna ingick inte i hennes beviljade hjälp. Som en Hasse & Tage-sketch, fast på riktigt.

Det finns hemtjänster och boenden som fungerar bra. Vilket är konstigt. De har väl samma peng per person att förbruka? Ungefär i alla fall.

—————————————————————————————————————————

Jag vill hellre sitta i fängelse

Hur kan vi behandla våra gamla så illa?

Tankarna går till min mammas sista år i livet med en ”hemtjänst” som faktiskt var värre än det går att föreställa sig. Allt skulle ske enligt det schema som blivit beviljat. Om min mamma inte ville duscha just den dagen för att hon mådde dåligt fick hon vänta två veckor till nästa tillfälle. När hemtjänstpersonalen gav henne en örfil och vi försökte kontakta företaget för att varken vår mamma eller vi ville ha tillbaka den personen – då gick inte det för det var helg. Listan kan göras hur lång som helst. Min pappa var inlåst i det allra mest mördande av fängelser: ett äldreboende för dementa.

—————————————————————————————————————————-

När jag blir gammal vill jag sitta i fängelse. I alla fall om jag blir så pass skröplig att jag måste bo på någon sorts ”hem”.

I fängelse får till och med den värsta brottslingen, pedofilen och dubbelmördaren Anders Eklund lufthålspermissioner redan efter kort tid. Då får han åka ut och handla solglasögon, shoppa böcker, tidningar, skivor och äta lunch på stan. Med två uniformerade poliser som sällskap.

I fängelset får han studera, jobba och tjäna pengar, frisk luft dagligen, vård och samtalsterapi. Allt detta är gratis. För brottslingen.

Min gamla pappa som bodde sina sista år på ett hem för dementa fick komma ut ungefär en gång per år. Tvärs över gatan till kiosken och så in igen. Ingen sysselsättning förutom tv. Inget gym. Ingen hade tid att samtala med honom. För detta fick han betala cirka 8 000 kronor i månaden. Han överlevde denna ”vård” i två år.

Min pappas fängelse var betydligt hårdare än en dubbelmördares och pedofils. Vad fan håller Sverige på med?

25 tankar kring ”Repris: Jag sitter hellre i fängelse

 1. mickandialog

  Det finns ett enormt sjukdomsförakt, från högre ort i vårt samhälle. Kolla bara på utförsäkringar. De svaga skall konkureras ut. Det samma gäller gamla. Det gäller sjuka. Eller kvinnor som, råkat illa ut. Ut med de svaga.
  Detta är ingen tillfällighet. Bara en modifierad form av fascism, enligt mitt sätt att se.
  kramis

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tror du att det är så illa? Jag hoppas verkligen inte det.

   Svara
 2. anneli

  Jag delar gärna en cell med dig. Detl låter som ett betydligt bättre alternativ än att få ett sånt helvete i ”det fria”. Sjukt, riktigt sjukt.

  Svara
 3. Bosse Lidén

  Jag har haft samma tankar många gånger de sista åren. Vi kanske kunde dela cell och skriva något bra tillsammans. Kan du komma på något bra brott? Jag vill inte göra något som skadar någon annan.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, vi kommer bli ett helt gäng, ett roligt sådant. Jag tänker mig någon form av bedrägeri som inte drabbar någon person. Kan det vara något? 😉

   Svara
 4. Karin på Pettas

  Det är bara för jäkligt att åldringsvården är så urusel på många ställen.
  Respektlöst så in i norden för alla dem som har banat vägen för oss som kommer efter.
  Absolut hellre fängelse och gärna ett kollektivt sådant tillsammans med andra glada bloggare
  Tänk så roligt det kunde bli. Måste tänka till vilket brott som lönar sig mest för att få
  det allra bäst.

  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst är det respektlöst. Usch, jag blir så arg!

   Nu är vi ett helt gäng som delar cell i framtiden!

   Kram

   Svara
 5. Marina

  Det här är så fruktansvärt så det är svårt att förstå och man vill inte tro att det kan hända men det gör det bevisligen. Vi är ett kompisgäng som är helt inne på att våra barn ska få starta ett ”barnkooperativt äldreboende”, vi startade ju föräldrakooperativt dagis när det behövdes, så varför inte? Jag tror att det skulle kunna fungera väldigt bra. Det började egentligen som ett skämt, men ju mer jag tänker på det, desto bättre verkar idén.
  Nu måste jag bara säga till ett litet försvar, att i det samhälle mina föräldrar bor verkar hemtjänsten och äldrebården fungera väldigt bra av det lilla jag sett. De har varit väldigt enkla och bra att ha att göra med, så jag hoppas verkligen det fortsätter i den andan.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vilken bra idé: Barnkooperativt äldreboende! Faktiskt strålande. Många bra saker börjar som ett skämt.

   Svara
 6. Gunnel

  Helt otroligt vilken människosyn det är idag. Ingen medmänsklighet alls! Att äldre och interner byter plats är jag helt med på. Det skulle bli som en himmelsk mellanlandning för de äldre och internerna som fick prova på det hårda livet i verkligheten på ett äldreboende kanske tänkte sig för innan de gjorde något nytt brott. Sverige borde titta mer på hur fängelser ser ut i övriga världen. Där är de fängelser och inte semesterhem. I stället för att göra dyra studieresor för att glo på nåt som inte är nödvändigt borde politikerna tillbringa en vecka ..minst…på ett äldreboende. Då menar jag inte att de skulle jobba där så de kunde komma därifrån någon gång, utan verkligen vara tvíngad att stanna där som om de bodde där. Kram

  Svara
 7. Kraka

  Jag kan inte sluta ställa mig frågan vad det är för fel på folk. På folk som bestämmer och på folk som följer det som bestäms.
  Det är verkligen inte olagligt att ta med sig en blyertspenna (om man inte stulit den), inte olagligt att koka en kastrull vatten eller en kanna vatten i vattenkokaren. Det är inte olagligt att vara medmänsklig.
  Men det verkar ju som att de där som jobbar missat att man kan vara medmänska. Man måste inte fråga chefen om allting hela tiden. Man kan göra saker ändå.
  Jag funderar på varför människor är så fördummade och osjälvständiga idag. Men lika mycket funderar jag på varför de som bestämmer tar de beslut de gör. För vad är det som gör att man sitter i ett beslutande organ och bestämmer att inköp bara får innehålla livsmedel (och därför inte en blyertspenna) eller att man bara får tillgång till varmvatten på morgonen. Det är väl knappast så att dessa makthavare bara dricker en kopp kaffe/te om dagen och sedan bara kallt vatten. Jag skulle vilja kalla dem idioter, men det är väl varken konstruktivt eller professionellt.
  Jag skrev ett blogginlägg i ämnet igår, med rubriken Jag kan inte räkna dem alla, för så är det. Jag kan inte räkna alla gånger jag gör saker som bryter mot någon besämmelse. Bestämmelse som någon inbillar sig är en lag. Allt vad ni gjort mot en av dessa mina syskon sa Jesus och precis så enkelt är det. Alltid!

  Svara
 8. Decdia

  Idag är det lagstadgat att det ska finnas aktiviteter för de gamla på ett boende. Idag erbjuds det minst en grej per dag, men målet är två möjliga aktiviteter om dagen. Förutom den tiden de har som sin egna.
  Men tyvärr är det inte alltid helt lätt för mina kollegor på dagen att få ihop tiden. För lite personal, det ersätts inte vid sjukdom m.m. Jag tror de flesta inom vården önskar att de kunde göra allt för de gamla, men ofta blir det svårt… 🙁

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, jag vet. Personalen är det oftast inget fel på, det är deras förutsättningar att göra ett bra jobb som det är fel på.

   Svara
 9. Decdia

  Sen det där med löjliga regler… (tex blyertspennan). Skulle gardinen hos en vårdtagare behövas rättas till så får jag inte lov att göra det. Vår försäkring på jobb täcker inte att jag står på en stol/stege (och riskerar att skada mig) utan fötterna måste vara på golvet…

  Svara
 10. TantGlad

  Det finns naturligtvis både bra och dålig åldringsvård. Det är trist när erfarenheterna blir så här dåligt. Men sen har vi alla som jobbar med äldre och gör ett bra jobb.
  Men i det stora hela så tycker jag att ALLA har rätt till bra åldersvård och att annhöriga ska känna sig lugna och veta att de äldre har det bra. Respekt för alla.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis. Respekt både för dem som behöver vård och dem som jobbar med dem.

   Svara
 11. Rantamor på näthinnan

  Näe fy för att bli gammal och hamna på hemmet,
  har ju jobbat i hemsjukvården och sen på en arbetsterapi för gamla och handikappade,
  allt bara drogs in mer å mer.
  Näe skjut mig innan jag blir för gammal.
  Eller Rantafar brukar säga till barnen att ta oss upp på Borgahällan….ättestupan,
  när vi blir för gamla och besvärliga.
  Läste en bok om Borgafjälls historia, och där handlade det om lapparna gammalt tillbaks,
  när dom fick heta så…
  och dom flyttade omkring hela tiden och när dom blev för gamla och besvärliga att ha med
  på flyttlasset i renbeteslandet,
  så högg dom en vak i isen och sa till dom gamla att om dom hoppade i skulle dom
  få en get av snälljesus…
  Undrar om jag inte också ska börja tro på den där snälljesus….

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det var ju en annorlunda lösning förstås. Undrar vad de ska med geten till? 😉

   Svara
 12. Lena i Wales

  Vilken bra jämförelse du gör! Bra att hitta nya vinklar.
  Min mor dog i ett äldreboende för dementa, 90 år gammal, för 10 år sedan. Hon var på det mest fantastiska ställe med underbar personal och fin miljö. Jag inser nu att hon (och jag ) hade en otrolig tur. Men det är ju inte meningen att man ska ha tur eller otur. Det ska vara endast det bästa för de äldre, punkt slut!!!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis så, det ska inte handla om tur eller var man bor. Alla ska ha samma möjligheter.

   Svara
 13. Andra året i Hjo

  Min mor har bott på äldreboende i åtta år nu och har aldrig hört ett ont ord om personalen. Fängelse och i en kommentar fascister? Så illa är det nog inte. Inte kul att bli gammal, det tycker ingen, men blir det hellre här än i månget annat land här i världen.
  Ha en bra dag!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.