Mitt möte med Loa – nya Ica-Stig

Tänk att reklamfilm kan engagera folket så! Det bara rasslade till i sociala medier när det igår släpptes att Loa Falkman tar över som Ica-Stig. Grattis till King som har skapat denna succé.

Loa Falkman är en person som jag haft på min lista över personer som jag gärna velat skriva reportage om. Så när jag blev tillfrågad om jag ville skriva om honom svarade jag Ja! snabbare än fort. Igår kom jag på att jag inte har lagt ut det reportaget här än. Det publicerades i några lokaltidningar våren 2014, här är det något förkortat. Varsågoda!

———————————————————————————————————————

Passion, inte pension för Loa

Visst pirrar det lite i magen när jag knackar på hos en av Sveriges mest välkända och uppskattade artister. Ateljén ser ut som ett ombyggt garage med enorma fönster och jag funderar över om garageporten verkligen är i bruk. Så hörs en bekant baryton:
– Är det någon där?
Naturligtvis var det fel dörr, runt hörnet står Loa Falkman i den riktiga ytterdörren och ler välkomnande. Nu är det upp till bevis om han är lika karismatisk i verkligheten som på scen och film.

Vi går in i den stora och mycket ljusa ateljén som verkligen inte känns som ett garage. Förutom flygeln är den möblerad med vackra sittgrupper av olika slag och ett stort matsalsbord med pappersbuntar i prydliga rader. På borden står flera buketter med blommor och sprider väldoft.
– Visst är de vackra, säger Loa Falkman stolt och visar på en stor bukett ljuvliga gulrosa rosor. Dem har jag fått av Jussi Björlings dotter.
Anledningen är att Loa för några dagar spelade den sista föreställningen av Spök som traditionsenligt avslutades med en stor fest.

Loa Falkman vid sin flygel. Foto © Lotta Modin

Redan innan målbrottet bestämde sig Loa för att bli både operasångare och skådespelare.
– Ja, det är lite ovanligt, de flesta brukar vänta tills efter målbrottet eftersom man inte vet vad som händer med rösten. Men i det fallet var jag målmedveten. Det är nog det enda också, skrattar han självironiskt.

Efter debuten 1973 har rollerna avlöst varandra, Loa har uppträtt på stora scener både utomlands och hemma. Jag undrar om karriären varit en dans på rosor.
– Visst fan har jag fått kämpa och försaka. Men jag hade tur med min debut på Operans 200-årsjubileum eftersom världens alla operachefer var där då.
Loa fortsätter berätta att medan sönerna var små var familjen alltid med på utlandsuppdragen. När pojkarna började skolan var de, han själv och frun Rosy som är VD i Loas bolag, konsekventa med hans uppdrag för att han inte skulle vara hemifrån för mycket.
– Det var något uppdrag i Prag som blev för långt, så det fick vi ta igen efteråt. Det är ju så att man inte kan tacka nej till för många roller för då försvinner man. Så tillägger han med ett nöjt leende:
– Innan barnen föddes bodde vi i Paris i några år. Det gjorde ju inte ont, haha.
Sen följer en något lyrisk utläggning om den franska maten, kollegorna, Paris, kulturen och jag ser hur han försvinner bort i angenäma minnen.

Loa brukar beskrivas som mångfasetterad, en person med ett brett register som behärskar allt från klassiska operor till tv-komedier och långfilmer.
– Jag är nyfiken som fan, jag vill prova på allt. Och det är ju så att jobb genererar jobb, allt man gör med passion brukar ge utdelning.
Passionen är viktig, att kunna väcka känslor – det är vad det handlar om.
– Det här är inte ett jobb man gör för försörjning, det här handlar om en passion, en vilja att förmedla något, utbrister han och gestikulerar med armarna för att understryka sina ord. Och även om du har en dålig dag är det din förbannade plikt att vara inspirerande och energigivande när du väl står på scen.

Loa Falkman har fullt upp. Just nu förbereds årets Esprit! LOA på Drottningholm, inspelning av Bit för bit med Loa pågår och på flygeln står notbladen till Xerxes.

Esprit! förbereds genom ett antal möten där Loa, teaterchefen Sofi Lerström, orkesterledaren Maria Lindal och regissören Philip Zandén bollar idéer. Det utlovas att bli musikaliskt (förstås) och lekfullt med arior och duetter ur Così fan tutte, Don Giovanni och Figaros bröllop.
– Det är så fantastiskt att uppträda på Drottningholms Slottsteater, det är en oerhört fin arbetsmiljö som drivs av verkliga eldsjälar. Det är den enda 1700-talsteater i världen som fortfarande använder originalmaskineriet regelbundet.
Jag frågar om det stämmer att han är den som har uppträtt flest gånger av alla på Drottningholm.
– Ja, det lär vara det. Så studsar han smidigt upp och hämtar en lapp från en av högarna på matsalsbordet, tar på glasögonen och räknar högt. Ja, femton får jag det till.

DonGiovanni2_ DrottningholmsSlottsteater2010_fotoBoLjungblom

Loa som Don Giovanni på Drottningholms Slottsteater 2010. Foto: Bo Ljungblom

Drottningholms Slottsteater och Loa har ett långt gemensamt förflutet.
– Det måste vara i mer än 50 år som jag har varit där. Jag började redan som 14-åring att vara pingelpojke, alltså den som ringer in till föreställningarna, förklarar han. Sen blev jag biljettrivare, läskförsäljare, scenarbetare och statist.

Därefter vet vi hur det gick.

Några planer på pensionering har Loa inte.
– Nej, verkligen inte, utbrister han bestämt. Så länge jag har passionen och är frisk finns det ingen anledning. Jag fyller ju 67 år i sommar men känner mig jämnårig med mina unga kollegor. Gör inte du det? frågar han.
– Jo, ofta. Men ibland känner jag mig stenålders, tillstår jag.
– Ja! Precis så! Som häromdagen när jag nämnde Victor Borge och såg att inget hände i ögonen på dem jag talade med. Men herregud, fast man är ung måste man veta vem Victor Borge var. Och skämmas om man inte känner till Lennart Hyland.

Nog är Loa en passionerad man. Vare sig det gäller yrket, familjen, god mat eller sin mintgröna Porsche cabriolet, som i skrivande stund inte har fått komma ut efter vintern. Och visst är han både karismatisk och charmig även privat. Ibland överträffar som bekant verkligheten dikten.

 

Fakta om Loa Falkman
Ålder: 66 år.
Familj: Frun Rosy, sönerna Daniel och Jacob. Delad vårdnad av Måns Zelmerlövs hund Messi.
Känd som: Operasångare, operett- och musikalartist, skådespelare, radiopratare.
Tränar: Motionscyklar, promenerar, åker skidor, går på gym.
Utmärkelser i urval: Guldbagge för Pensionat Oskar 1995, Guldmasken för My Fair Lady 1997, Litteris et artibus 2002, Hovsångare 2003, Guldmasken för Obesvarad kärlek 2009.
Mest stolt över: Att vara far till Daniel och Jacob.
Drömroll: Ingen speciell. Det viktiga är att det är en bra roll med en bra dirigent eller regissör.
Aktuell med: Esprit! LOA på Drottningholm, Drottningholms Slottsteater 7-15 juni, Bit för bit med Loa, P2 i sommar, Xerxes på Artipelag i september.

———————————————————————————————————–
DN: Han blir nya Ica-Stig
SvD: Loa Falkman tar över Ica-Stig

25 tankar kring ”Mitt möte med Loa – nya Ica-Stig

 1. Gunnel

  Det är som alltid otroligt roligt att läsa din intervjuer med kändisar. Jag slipper en massa skvaller och skandaler. I stället får jag läsa om människan bakom namnet. Det måsta var kul att bli intervjuad av dig. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vad roligt Gunnel! Tack för att du berättar det. Jag önskar ibland att jag hade mera plats att berätta om personen, om allt personligt småsnack som det alltid blir. Som i det här fallet hur trevlig hans fru låter, vilken gentleman han är osv osv.

   Kram tillbaka

   Svara
 2. Bosse Lidén

  Den mannen är imponerande på många sätt. Jag har en känsla av att man inte skulle ha tråkigt i sällskap med honom privat. Kul att läsa ditt reportage. Vilket spännande jobb du har. Kram Bosse

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Rätt Bosse, han kan umgås. Och har mycket roligt att berätta. Ja, visst har jag ett spännande och roligt jobb.

   Kram

   Svara
 3. Marina

  Jättekul att läsa ditt reportage, det bara bekräftar det jag trodde, att han är en mycket trevlig och sympatisk typ. När det gäller Ica-reklamen är det verkligen fantastiskt hur en reklam kan engagera så! Egentligen skulle det vara mycket spännande att veta hur mycket extra inkomster reklamen verkligen inbringat för ica-butikerna…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, det kan man kalla en succé! Den kom ju redan 2007 med i Guinness rekordbok.

   Svara
 4. Ama de casa

  Jag gillar Loa! Både som sångare och skådespelare. Tycker han var jätteduktig i tv-serien Cleo 🙂

  Och visst har ICA lyckats med sin reklam – helt otroligt att reklam kan slå på det där viset…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Cleo! Den var bra. Underbar kombination med Suzanne R och Loa.

   Svara
 5. Ama de casa

  sv: Vi betalade 7 euro per person för busskorten – som nu är i hamn 🙂 Men riktigt VAD det var som kostade vet jag inte, kanske var det nummerlapparna? 😉

  Svara
 6. TantGlad

  Jag tror att folket tagit till sig denna reklamfilm om Ica Stig bara för att den är så lättsam.lättsam humor, charmig och en igenkännande film där man många gånger kan känna igen sig i.
  Tråkigt att Ica Stig slutar, men jag tror att Loa kommer att flyta in i rollen bra . Det tror jag.
  Tack för spännande läsning. Det var roligt att läsa om ditt reportage.

  Svara
 7. Rantamor på näthinnan

  Så många spännande interjuver du har gjort med kända personer.
  Loa är ju en riktig humor kille, såg han i programmet som Kalle Morelius hade,
  och där fick man verkligen se en annan sidan av killen.
  Sen är han en duktig skådespelare och sjunga kan han ju.
  Kanske bättre med passion än pension ,
  men man kan ju ha passoin av att vara pensionär också.

  Undrade bara om du vill ha lite snö…tänkte vi har rätt bra av den varan just nu.
  Började sitta å spåna lite i helgen med sonen om vi skulle ha åkt upp till Borgafjäll nu i vår,
  kanske efter påsken nånting när det lugnat ned sig i Gilljams fjällstuga.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nej tack! Vi har snö så det räcker och blir massor över!

   Svara
 8. Cecilia RockBabe Kärvegård

  ICA:s reklam film är ju en av de bästa tycker jag som annars ogillar reklam.
  Vad kul att läsa en så bra artikel. Det är så härligt att få veta mer om människan bakom och inte allt tabloidskvaller och ointressanta skandaler.
  Gillar Loa:s inställning till livet och till hans jobb. Som föreläsare så håller jag med honom om att även om man har en dålig dag så måste man leverera när man kliver upp på scenen.

  Önskar dig en suverän tisdag!

  You Rock!!!

  Svara
 9. Susanne P

  Jag älskar denna man! Han verkar så sympatisk och så rolig (iaf det som jag sett på TV. JAG har inte träffat honom IRL) Men att äntra Ica-Stigs kavaj blev lite som en mindre chock. Men jag ser verkligen fram emot att få följa honom genom Ica-livet.
  Jag minns hur jag ”sörjde” Ica-Roger när han upptäckte att det fanns en värld utanför Ica… (har jag berättat att jag jobbat i 10 år inom en ”viss affär” och är lite reklam-störd?) 😉

  Dina inlägg är SÅ bra! Tack Lotta!

  Kram

  Svara
 10. Pernilla

  Tack för bra läsning ur det ”riktiga” livet. Loa verkar alltid så harmonisk och glad. Så verkar han också när du beskriver honom. Men det är klart, så är han ju en skådespelare också. Eller är det hans riktiga jag, tror du?
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag tror nog att han är sån, men självklart har han sämre dagar som alla andra. Är säker på att han är en sån person som man gärna vill ha till bordet på en middag. Humor, självdistans och massor att berätta plus att han är en äkta gentleman = perfekt!

   Svara
 11. Andra året i Hjo

  Bra reportage!
  Loa Falkman gillar jag, fantastisk utstrålning. Varför han tar reklamjobbet för ICA förstår jag däremot inte. Jag begriper att man tar de jobb som finns och ger det bra betalt desto bättre. Men Loa stod väl knappast utan jobb. Nåja, det är inte mitt bekymmer.

  Svara
 12. Lena i Wales

  Honom känner jag faktiskt igen! Det kommer så många nya kändisar som jag aldrig hört talas om. Hänger inte riktigt med vad som händer i Sverige. Kul att läsa din intervju med honom.

  Svara
 13. Veiken

  Jag gillar Loa Falkman högt och rent. Loa som ICA-stig?! Njae…. Hans ansikte är så känt i andra sammanhang. Jag kan inte tänka mig att först se honom i en reklamsnutt à la ICA och sedan bänka mig och se honom i en dramatisk roll några timmar senare. Han kommer förmodligen att så småningom bli hela folkets ICA- Stig och glömt blir allt annat han har gjort! Tyvärr för den gode Loa!
  PS. Hoppas att jag har fel!

  Svara
 14. StephanL

  lottamodin.se has potential, you can make your page go viral easily using one tricky method. Just search in google:
  Kimting’s Method To Go Viral

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.