Jag är en bokstavsmänniska

Jag gillar bokstäver. Inte siffror. Det finns de som kallas siffermänniskor, alltså måste det finnas bokstavsmänniskor. Förutom de som har en diagnos och kallas bokstavsbarn eller bokstavsvuxna förstås.

Av bokstäver kan man skapa vackra meningar, roliga anekdoter, spännande romaner, känslosamma poem och allt möjligt nyttigt och bra. Vad kan man göra med siffror? Va? VA?!? Inte ett skit, de är bara till besvär.

Hela helgen har jag suttit med två redovisningar, en årsräkning och en slutavräkning till överförmyndaren. Så är det när man är god man. Medan jag har känt mig allt annat än god har jag suckat, slitit mitt hår, ätit godis, druckit kaffe – inget har hjälpt. Siffrorna blir helt enkelt inte mina kompisar. De är väl för kräsna de uschlingarna.

image

Titta på det här:

144

Ser du hur fult det är?

Spretigt och vasst. Säger liksom ingenting. Duger inte mycket till. Dessutom var det just den fula summan för mycket på ett ställe. Eller för lite på ett annat ställe. Det är just det som är med siffror – de är opålitliga. Vet inte om de ska vara här eller där, plus eller minus, röda eller svarta.

Till slut hittade jag felet i alla fall. Efter flera timmars hårt slit. Nä, tacka vet jag bokstäver, man vet var man har dem.

33 tankar kring ”Jag är en bokstavsmänniska

 1. anneli

  Håller fullständigt med. Siffror måste vara djävulens påfund!
  När jag hade mitt företag gick jag i spinn varje gång jag skulle deklarera.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jepp. Jag försöker glömma det här med att deklarera som företagare. Hua.

   Svara
 2. Gunnel

  Jag är också en bokstavsmänniska. Finns inget roligare än att leka med ord och uttryck. Siffror har jag inte mycket till övers för. Har aldrig gillat matte och de enda siffror jag försöker hålla i huvudet nu är koderna till mina kort. Trevlig måndag

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Lustigt nog brukar jag komma ihåg pin-koderna. Utom just EN som vägrar att fastna.

   Ha en skön tisdagskväll!

   Svara
 3. Freja

  Jag är ekonom men har ingen känsla alls för siffror. Hur tänkte jag nu? Eller, jag gillar matte och var duktig på det i skolan, men jag minns aldrig siffror, oavsett vad det handlar om, telefonnummer, summor, postnummer, koder… Ord är så mycket lättare!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag håller med. Lite lustigt att du blev ekonom eller? 😉

   Svara
 4. Bosse Lidén

  Jag måste vara störd för jag vill skriva att jag är både ock. Men det ska vara mina villkor. Jag älskar viss statistik sedan barnsben. För mig är det som att vara detektiv när jag ska hitta ett 1234-fel. Visst kan jag bli irriterad. Men då tar jag ett bett på en semla och blir glad igen. Däremot gillar jag inte ekvationer och sådant tjafs. Bra att du hittade felet till slut. Även bokstäver kan anmah lef dnalbi. Kram Bosse af hissen går inte ända upp.

  Svara
 5. TantGlad

  Här har du en till bokstavsmänniska . Jag älskar bokstäver. Tänk så många olika ord de kan bilda, och tänk som man kan leka med bokstäver.
  Siffror är jag ovänner med. Dom vill inte gjöra det jag vill. Dom bråkar jämt och ständigt med mig.

  264. 6328. 876#…4 ja du ser………Det blir ju ingen ordning alls.

  Ha nu en fortsatt jättefin vecka.

  Kram.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det gör det säkert. Jag tror att målgruppen skulle bli rätt liten, det är inte så många som tycker att långa rader med siffror är vackra 😉

   Svara
 6. Susanne P

  Jag kunde inte sagt det bättre själv!
  Siffror…de är så petiga! Jo, tar man bort en siffra så blir det ett helt nytt tal men tar man bort en bokstav så talar vi Norrländska!

  Kram på dä!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hahaha! Bästa kommentaren ever! Du är underbar. Kanske även underbarn?

   Kram

   Svara
 7. Marina

  jag sällar mig till raden av de som håller med! Siffror är bara i vägen hela tiden, ska de dessutom blandas in i text (typ det där som i skolan kallades ”lästal”) så blir det bara ännu förvirrande. Nej tacka vet jag bokstäver!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Usch ja. Numera har de problemlösningstal. Burr. Jag får mjäll bara av att tänka på det.

   Svara
 8. Decdia

  Jag har antagligen dyskalkyli så jag håller med dig. 🙂 Sen finns det dessutom bra och sämre bokstäver i min lilla värld… Fast då har jag med siffror med. 🙂

  Svara
 9. Ama de casa

  Jag är typ sifferblind. Ändå har jag under en stor del av mitt liv hållit på med avstämningar mellan kundreskontror och huvudböcker. Lite av ett Sherlock-letande. Blev superglad när jag hittade dom där ”144” 🙂

  Men jag föredrar trots allt bokstäver. 🙂

  Svara
 10. Pernilla

  Jag gillar ord mer än bokstäver. Sen är jag en tävlingsmänniska och då blir det mycket siffror. Bättre tider, större summor, färre poäng eller kanske hinner jag trimma fler hundar än tänkt.
  /P

  Svara
 11. Rantamor på näthinnan

  Klart mycket mera kul med bokstäver.
  Jag har alltid älskat bokstäver, men inte siffror, och det syntes på mitt skolarbete
  och senare på mitt betyg.
  Nu är ju mitt språk inte helt okey, men det är inte bokstävernas fel utan Rantamors.
  Siffror älskar Rantafar och DET syntes på hans betyg vill jag påstå,
  men skriva är han dålig på,
  så bra att vi hittade varann dådå !!!
  Fullträff.

  Ha en finfin dag du.
  Takdropp och näsdropp hos oss, sen hostar, snörvlar och småfiser vi också.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 12. Musikanta

  Jag överlåter med varm hand bokföringen av min firma till kära maken. Liksom deklarationer och alla räkningar. I gengäld stryker jag hans skjortor. Jag hade alltid bara precis godkänt i matte när jag gick i skolan men lustigt nog kommer jag ihåg telefonnummer väldigt lätt. Löser gärna korsord men skulle aldrig kunna tänka mig att hålla på med Sudoku. Korsord kan ju faktiskt ge lite associationer till annat men att sätta ihop siffror bara så där är ju helt dött…
  Ingrid

  Svara
 13. Anne-Marie

  Siffror kan verkligen ”vara i vägen’ men ibland behövs de också.
  Ord är litet mer hanterbara tycker jag också.
  Att vara god man måste vara intressant. Och utmanande kanske ibland.
  Min mamma hade en god man året innan hon gick bort. Som också bodde i Täby!

  Svara
 14. Lena i Wales

  Mycket bra skrivit och precis i min linje! De enda siffor jag gillar är 24, men bara i januari och december och siffror med plus framför på bankkontot!
  Ha det bra!

  Svara
 15. Annika

  Jag föredrar oxå bokstäver före siffror. Jag har en kollega som kan nästan hela telefonkatalogen utantill. Eller kunde, för den finns väl inte längre. Tur att vi är olika.
  Kram på dig och ha en fin kväll.

  Svara
 16. Tjejsnackaren

  Medger att bokstäver är betydligt roligare än siffror, men jag tycker lite synd om de stackars siffrorna, så jag brukar alltid till deras försvar säga att jag gillade att lösa ekvationer i skolan 🙂 Det var kul när man till sist kunde skriva X = 3 🙂

  Svara
 17. Micke

  Är inte mycket för siffror jag heller…accepterar dem för vad de är…en massa jobb 😉

  Bokstäver är grejen det…..ha en fin helg nu 🙂

  Svara
 18. Cecilia RockBabe Kärvegård

  Vilket härligt inlägg! Jag föredrar också bokstäver för det ligger en sådan enorm potential till skapande i dem. Siffror talar inte på samma sätt som bokstäver så jag är också en bokstavsmänniska.

  Önskar dig en suverän kväll!

  You Rock!!!

  Svara
 19. Kraka

  Jag är egentligen väldigt förtjust i siffror, speciellt om jag kan tämja dem och göra tolkningar. Bokstäver bildar ord, som bildar mening(ar). Jag brukar säga att jag är en textbloggare, men då i relation till dem som räknar sig som fotobloggare.
  Lite lustigt, och som kuriosa, kan jag nämna att jag i flera år undrat varför inte Den svenska psalmboken finns utlagd på nätet. När jag googlade på 144, för att hitta något fyndigt att skriva, ramlade jag helt oförhappandes på en blogg där bloggaren lagt ut psalmerna med text och musik. Jag är inte helt säker på att det är tillåtet, vill minnas att Verbum har något slags copyright, så jag låter bli att länka.
  Din blogg, som jag hittade häromdagen, kommer att bli en av dem jag besöker ofta.
  Ha en fortsatt fin onsdag!

  Svara
 20. Pingback: Sänka avgiften eller reparera taket? | Allas.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.