Reportage: Åsa Schwarz

Jag har några reportage som jag inte har lagt ut på bloggen än. Det här är ett av dem. Det har varit publicerat i några lokala stockholmsmagasin hösten 2013.

Skräck från Stuvsta

För några år sedan behövde IT-säkerhetsexperten Åsa Schwarz en hobby och gick en skrivarkurs. Idag har hon gett ut fem romaner – översatta till 17 språk.

Jag står utanför det gamla gulrappade huset i Stuvsta söder om Stockholm och försöker tänka mig hur det såg ut när det var Elias mjölk- och livsmedelsbutik en gång för länge sedan. Sandlådan, gungan och färgglada leksaker utspridda på den charmiga tomten avslöjar att här bor en barnfamilj nu. När jag har plingat på hörs hastiga steg i en trappa och Åsa Schwarz öppnar dörren med ett brett leende.

Asa S gungar hojd 2

Den gamla fina parketten knarrar vänligt när vi går in i det slitna köket med brunt korkgolv.
– Vi har inte hunnit renovera nedervåningen än, ler Åsa medan hon brygger kaffe med en bit vaniljstång i. Det knepet har hennes syster som bor i Paris precis lärt henne.
Det är gott, kan jag berätta.

När vi har bänkat oss vid bordet ber jag Åsa berätta hur det kom sig att de flyttade till Stuvsta. Eftersom hon är uppväxt i Danderyd känns det som ett ganska stort hopp.
– Vi bodde inne i stan och det blev så bökigt med barnvagn och alla trappor och minimala hissar. Och så såg vi det här huset på nätet och blev kära i det, vi bara måste ha det! skrattar Åsa och sopar bort några smulor från frukosten. Vi hade en jättebra plan som vi inte följde, att köpa nytt eller färdigrenoverat så vi skulle slippa jobba med huset. Och nu sitter vi här i ett hus från 1923 med varierad inredning från 20- till 70-talet med stort renoveringsbehov!

Åsa fortsätter entusiastiskt berätta att det är 500 meter till tåget, 500 meter till Huddingehallen och 200 meter till bra sushi – så mycket bättre kan det inte bli. Dessutom har de gångavstånd till både skola och förskola. Jo, nog trivs de både med området och huset.

– En gång räcker, brukar jag säga. Jag vill prova nya ställen och skulle aldrig flytta tillbaka till ett ställe jag redan har bott på – det har jag ju redan provat, säger Åsa bestämt och lägger sitt långa rödbruna hår bakom örat.

Åsa S skriver i soffan bredd

När Åsa var i tjugoårsåldern och färdig med sina studier i data- och systemvetenskap, företagsekonomi plus en halv MBA jobbade hon mycket. Alldeles för mycket. Efter några slitsamma år med IT-bubblan som sprack och involvering i ett antal start-ups, insåg hon att hon behövde en hobby. Därför gick hon en kvällskurs i hur man skriver deckare på Skrivarakademin.
– Då hade jag inte skrivit något sedan jag gick på gymnasiet. Ja, förutom en massa torra säkerhetsrapporter då, skrattar hon. Tack vare kursen fick jag ett självförtroende i mitt skrivande – det räcker inte med att bara tycka att det är roligt.

Tre år senare kom hennes första bok ut.
– Jag kan inte göra något halvt, då får jag ingen balans i min tillvaro.
Det är lätt att hålla med, fem böcker senare och en sjätte på gång. Åsas böcker följer ingen genreindelning, till förlagens stora förtvivlan. De är en blandning av skräck med övernaturliga toner, chick lit, actionthriller och psykologiska romaner.
– Hahaha, ja förlagen vet inte vilken etikett de ska sätta på mina böcker! Fast man kan ju fråga sig om det är bra med dessa genrer. Visst underlättar det till exempel på biblioteken, att man vet vilken hylla man ska gå till, men är det egentligen bra för läsarna?

Att Åsa skulle skriva blandgenre var inget planerat, det bara blev så.
– Nej, jag har absolut ingen politisk agenda. Jag bara skriver det jag vill.

Man skulle kunna tro att en skräckförfattare är en allvarlig och mörk person – men inte Åsa inte. Hon skrattar mycket och ofta och berättar glatt om nästa boks huvudperson som vrider nacken av sin fågel.
Det är vanligt att småbarnsföräldrar har svårt att både läsa och skriva om barn som far illa, som barn gör i ”Lust”. Jag undrar om Åsa inte hör till den skaran.
– Jo, det var jättesvårt. Jag tänkte att nu ska jag ta itu med det! Men det var en kontrast att ha min lilla bebis i famnen och samtidigt utsätta barnen i manuset för otäcka saker. Annars har jag inga skrupler om vad man får skriva om. Fast när folk som har läst mina böcker säger: ”Åsa, nu känner jag dig mycket bättre”, då blir jag nervös.

När jag frågar var hon får sin inspiration ifrån ser hon helt ställd ut.
– Har inte en susning! Det bara kommer.

Åsa S signerar bredd

Idag jobbar Åsa tre dagar i veckan som sälj- och marknadschef på Knowit Secure och som författare två dagar i veckan. Och så skriver hon krönikor i Computer Sweden. På frågan om hon funderar på att skriva på heltid svarar hon:
– Njäe. Jag har verkligen två jätteroliga jobb. Och med barn och amorteringar får jag nog fortsätta att vara en förståndig mamma ett tag till, hahaha! Men det kräver verkligen att man är disciplinerad och använder tiden väl. Någon gång ibland får jag en helg själv i vårt sommarhus på Munsö – då skriver jag hela dagarna.

Åsa fyllde nyligen 40 år, så det är läge att fråga om hon har haft någon fyrtioårskris.
– Nej, jag har inte tid att ha fyrtioårskris. Dessutom har jag det alldeles för bra. Däremot hade jag en hejdundrande trettioårskris med sportbil och höga klackar. Det var kul.
Det känns som ett typiskt Åsasvar. Inget halvdant, ska det vara så ska det.

På vägen därifrån undrar jag om hon vågar ta upp en ny hobby – och vad det i så fall skulle bli. Säkert en framgång i alla fall.

Utdrag ur ”Lust”:

”I ett sista desperat försök körde Mia in fingrarna i hundens svarta ögon, tryckte till med all kraft hon hade. Blondie gnällde till och släppte taget. Då slängde sig Mia över djuret, pressade med hela sin tyngd ner henne på marken. Hon lyckades få ett hårt grepp om halsen och försökte styra de vassa tänderna åt motsatt håll. Hon tryckte allt vad hon kunde mot strupen. Tassarna sparkade vilt, käkarna högg i luften, hela kroppen ålade sig för att komma loss. Men hon höll kvar sitt hårda grepp. Det här var hennes möjlighet att överleva.”

Fakta om Åsa Schwarz
Ålder: 40 år.
Familj: Maken Mikael, dottern Fanny 6 år och sonen Oskar 1,5 år.
Bor: Stuvsta i Huddinge.
Yrke: Sälj- och marknadschef på Knowit Secure och författare.
Läser gärna: John Ajvide Lindqvist och Patrick Süskind.
Utgivna böcker: Och fjättra Lilith i kedjor (2005), Stigma (2006), Nefilim (2009, har just fått en jättefin recension i Library Journal i USA), En död ängel (2011) samt Lust (2013).

————————————————————————————————————————–

Åsa kommer snart med en ny spännande roman, hennes ”Lilith i kedjor” går att ladda ner gratis här.

14 tankar kring ”Reportage: Åsa Schwarz

 1. Susanne P

  Vilken glöd hon utstrålar! Jag som har svårt att komma på blogginlägg, ibland… man skulle ha haft lite sån skrivarglöd. Härligt reportage.

  Sv. det var nog bara du som läste den ironi som jag skrev med, i inlägget om ”lågbudjetrenoveringen i badrummet” 😉 😉 Det kostade mer än en lågbudjet. Det drog liksom iväg. Men jag blev nöjd! 😉

  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack! Ja, Åsa är både glödande och inspirerande. Jag tycker du kommer på bra saker att skriva om.

   Kram

   Svara
 2. yvonne

  Verkar till att vara en härlig tjej! ……………………..Visst är det konstigt att det spelar ingen roll hur stora ögon vi har vi ser inte bättre för det!! Håller med om att fina citat och ordspråk kommer i glömska MEN så helt plötsligt så dyker de upp i minnet igen.. Kram!

  Svara
 3. A House With A View

  Vad härligt att leva sin dröm, att våga satsa och göra det som ger livet mening, inte alla förunnat. Vilket fint inlägg, det ger en massa input – att våga satsa på drömmar, de går att förverkliga om man satsar och vill!!

  Kramar aka

  Svara
 4. TantGlad

  Din artikel om Åsa gav mig mersmak. Låter som en trygg skapande och fantasifull kvinna.
  Tack för ett. bra inlägg.
  Ha en fin dag och kram.

  Svara
 5. Bosse Lidén

  Naturligtvis gillar jag att läsa om skrivande personer. Du lyfter fram författaren på ett utmärkt sätt och fångar mig genom hela artikeln. 🙂 Däremot får jag större ”lust” att prova kaffet med vaniljstången än lust att läsa ”Lust”. Jag drabbades av ”olust”. Men om jag läst boken och det handlade om en best och livsfarlig hund kontra en kvinna i livsfara skulle jag tänkt på ett annat sätt. Kram Bosse

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.