En bikt: TV-serier och jag

Så är det, det känns som jag ska bikta mig. Inte heeelt skönt, att avslöja hur mycket jag ser på tv. Och samtidigt försöker inbilla mig att det är i researchsyfte, att det är något jag kan använda mig av när jag skriver. Jag får nog ta och småle lite överseende åt mig själv. Men kanske, någon dag, att någon liten del, stämning, ett upplägg eller så kommer till användning.

Anledningen till denna bikt är veckans bokbloggsjerka som ställer frågan:
Finns det någon tv-serie (eller hur många som helst) som du såg 2014 (eller åtminstone påbörjade förra året) som du skulle kunna tipsa om?

Var ska jag börja? Jag kan berätta att jag spelar in nästan allt jag vill se, så att jag kan titta utan att behöva bryta för ett läxförhör eller en nattning eller leta rätt på några gympabrallor som helt plötsligt försvunnit. Dessutom är det så skönt att kunna spola förbi all reklam.

Jag älskar danska serier, så självklart Dicte. Någon som vet om det kommer en fortsättning?

Dicte

Engelska serier håller ofta hög klass och Sherlock (den med Benedict Cumberbatch) är i mitt tycke ett mästerverk, vet ej om det kommer en säsong till. Unge kommissarie Morse som går nu är riktigt bra, en trovärdig ung Morse. Den nya Shetland, baserat på Ann Cleeves böcker, verkar bra. Den härliga dialekten och annorlunda landskapet är ett plus. Kommissarie Lewis kan man alltid kolla på en seg kväll och dregla lite över Hathaway och de vackra miljöerna (så, nu var jag lite kulturell också).

Jag är helt såld på den amerikanska The Mentalist som går på kanal 3 mitt i natten just nu, säsong 7 ska starta i början av 2015.

The mentalist

Homeland säger alla ska vara sååå bra, jag fick den i julklapp men har inte hunnit se den än. Konstigt va? 😉

Oj oj, det börjar bli mycket nu (fast jag faktiskt har raderat några serier som inte visas längre). Om jag ska lämna thrillers och deckare och gå över till annat så är Bonde söker fru en självklarhet (nästan som ett humorprogam ;)). Vidare är senaste säsongen av The Big Bang Theory en nödvändighet för ett bra liv (lite ironi där) och studier av udda personligheter och Project Runway är alltid kul, äkta drama. Nyligen startade Antikrundan igen och det är en guldgruva att ösa ur om man vill fördjupa sig i olika karaktärer, deras kroppsspråk och hur bra de är på att hålla masken/spela lyckliga när de får veta att familjeklenoden är värd hundra kronor och inte hundra tusen..

När jag nu läser igenom vad jag skrivit inser jag att jag nog tittar ännu mer på tv än jag trodde att jag gjorde. Och jag trodde att jag tittade mycket. Aj. Och aj igen. Men jag ser också att jag har ganska bred smak. Eller inte sparsmakad. Eller totalsnurrig.

 

31 tankar kring ”En bikt: TV-serier och jag

 1. Boklysten

  Jag gillade Ann Cleeves trilogi och Shetland på TV var faktiskt bättre än vad jag hade väntat mig. Gillar också the Mentalist. Och jag har också kommit underfund med att jag tittar mer på tv än vad jag hade räknat med.

  Svara
 2. Marina

  Sitter och nickar instämmande…vill bara lägga till Vänner också, det är en serie jag är barnsligt förtjust i, kan i princip alla avsnitt, men ändå… Har för övrigt väldig förkärlek till alla engelska deckare.

  Svara
 3. Pernilla

  Men hur hinner du? Eller du kanske inte sover på nätterna? Det enda…..jag sett, åtminstone de flesta avsnitt av, är Dikte. Sen ser jag massor av s k i t för då styr någon annan fjärrkontrollen. Mitt problem är att komma ihåg när jag ska se. När programen sänds, alltså.
  /P

  Svara
 4. A ROOM OF MY OWN

  visst ja, Unge kommissarie Morse är riktigt bra. den glömde jag. Kommissarie Lewis ser jag ibland. Foyle´s War kom jag på just nu. den tror jag ingen har nämnt!

  Svara
 5. [Anna]

  Dicte ser jag oxå! 🙂 har ingen koll om det kommer någon fortsättning däremot, den är ju baserad på en bokserie så beror kanske på hur långt de kommit i serien.

  Svara
 6. Monika

  Jag spelar också in det jag vill se (eller köper), gärna så jag kan se en hel säsong i ett svep. Det underlättar på många sätt. Homeland kan jag verkligen rekommendera.

  Svara
 7. Skriva läsa leva

  Bing bang gillar jag med. Antikrundan är inget måste, men visst tittar jag om jag zappar förbi. Värderarna är ju spännande personligheter med härliga nördiga drag 😉

  Svara
 8. Gunnel

  Jag brukar säga att jag inte tittar mycket på TV, men nu fick du mig att tänka efter och det visar sig att det gör jag nog. Men det blir mest sena kvällar och nätter när ingen annan ser det, så det kanske inte räknas då. Tyvärr är det så att många deckare ges de här tiderna och de kan man ju inte missa. Big Bang gillar jag med…härlig humor.Kram

  Svara
 9. Annika

  Har du kollat in tex Netflix, HBO Nordic? Där finns mängder med serier att följa och en hel del av dessa är riktigt sevärda. I går påbörjade jag Brotherhood och den verkar mycket lovande.

  Tjänsterna kostar visserligen en liten slant men jag har aldrig ångrat mina medlemskap.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Va?! Tycker du jag tittar för lite på tv? Just nu inser jag vilken genomtrevlig och vettig person du är 😉

   Svara
 10. Susan

  Eh ja…Det var mycket TV där. Jag orkar aldrig följa serier som har mer än tre avsnitt:).
  Möjligtvis sådana som man kan hoppa in lite här och där på besök hos.
  Kram Susan

  Svara
 11. Rantamor på näthinnan

  Dicte , mentalisten och homeland är tre serier jag följer.
  Sen gillar jag projekt runway och top model och så sveriges mästerkock naturligtvis.
  Top model gillar jag för jag tycker att fotograferna tar så fina bilder.
  Nu har jag tv på för att se bilderna från Paris, vilken manifest dom har där, massor med folk.
  Bra att så många sluter upp och visar att terrorism inte kan tysta oss.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jaha du, vi har mycket gemensamt när det gäller tv-tittande. Vidrigt, avskyvärt det som hände i Paris. Bra att manifestationerna får stort utrymme i media.

   Svara
 12. Helen

  *nickar instämmande* Precis så är det även för mig, mängder av bra serier som man måste hinna se! Nu har vi två streamingtjänster här hemma, vi delar hela familjen så då blir det rätt billigt. Men vi har bara 1,2 och 4 på vanliga tv:n. Med streamingtjänsterna behöver man inte sitta ned en viss tid, ingen reklam och man kan ofta se hur många avsnitt på raken! Underbart! Av dina serier så kan jag nog hålla med om det mesta, kanske inte Bonde söker fru! Och Big bang har jag ännu inte hunnit kolla in!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Om vi bara hade tre kanaler skulle vi nog också ha streamingtjänster. Men vi har så pass många kanaler att det så gott som alltid finns något att se.

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Absolut! Det är rena rama arbetstiden att ligga i soffan och titta på tv! 😉

   Svara
 13. Freja

  Jag kollar gärna och ofta på TV, men zappar aldrig. Jag väljer vad jag ska titta och tittar på just det. Många av de serier du räknar upp. Fast varken Dicte eller Bonde söker fru. Min utmattningsdepression har gjort att jag inte orkar ta in lika mycket så jag har skurit ner på mitt tittande, men kan inte sluta helt…

  Svara
 14. perny

  Alltså, jag känner många som ligger mycket sämre till än vad du gör i fråga om tevetittande. jag själv gör det i perioder, när jag inte skriver går teven varm. När jag skriver, då undviker jag den som pesten.

  Den där Sherlock som du tar upp är ju en serie jag egentligen borde se, jag menar, den ingår ju i treenigheten – superwholock – som verkar vara ett måste. Alltså Supernatural (som jag är helt frälst i, börjar igen nu i slutet av januari efter ett plågsamt juluppehåll) Docktor who (som är mellan säsonger just nu, ja jag lider) och Sherlock (som jag av någon anledning inte följer) Det finns mycket fanfics just om sammanslagningar mellan dessa tre fantastiska serier. Så, älskar man två av dem, borde man ju falla även för den tredje. Och om du älskar Sherlock, borde du alltså kunna falla stenhårt för Doctor who så – kör så det ryker!

  Svara
 15. C.R.M. Nilsson

  Sherlock är verkligen en fantastisk serie och visst kommer det en säsong till! Det är bara lite svårt att passa ihop allas scheman, men Moffat har bekräftat att det ska bli ytterligare en säsong.

  The Mentalist är superbra, den också, även om jag tycker att den har tappat i senare säsonger.

  Svara
 16. Bosse Lidén

  Vi verkar ha samma smak. Skillnaden är att jag gått in för att skära i tittandet och lyckats bra med det de senaste åren. Danska serier och engelska deckare har jag svårt att skära i. Jag hoppas verkligen på att det blir en fortsättning på Dicte. Kram Bosse

  Svara
 17. Annika

  Jag brukar känna mig lite utanför då de i min omgivning sitter och pratar om de serier de följer. Vad är det för fel på mig som inte alls hänger med? Jag brukar skylla på att jag jobbar många kvällar och då är det inte så lätt. Ja så är det nog oxå.
  Ha en fin Måndag.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Du får skaffa en hårddisk och spela in på 😉
   Tack detsamma!

   Svara
 18. Isabelle

  Det blir en säsong till av Sherlock och dessutom ett specialavsnitt som de precis börjat spelat in! När det sänds är väl en annan fråga…

  Haha jag tänkte inte ens på att man kunde ta med program som Antikrundan i svaret på veckans jerka, men det är klart att det räknas som tv-serier. Project Runway tycker jag också är kul, särskilt de lite mer okonventionella utmaningarna.

  Svara
 19. anettesbokboble

  Mange gode tips her! Reality-serier er mine guilty pleasures, og akkurat nå følger jeg med på Big Brother Celebrity UK – ikke si det til noen, he he 😉

  Svara
 20. Tjejsnackaren

  Jag har det motsatta problemet – jag tittar alldeles för lite på tv just nu. Som journalist bör man ju faktiskt hänga med i nöjes- och nyhetsutbud och då får jag dåligt samvete när jag hellre läser. Men annars gör jag som du, spelar in det jag vill se och får på det sättet både valfrihet och reklamfrihet – det är ju bara att spola förbi reklamen när man har det inspelat. Kan även varmt rekommendera ”titta i efterhand”-metoden; man sätter på inspelning, börjar kolla efter en halvtimme och kan spola förbi reklamen utan att tappa alltför mycket av direktsändningskänslan 🙂

  Svara
 21. Ama de casa

  ”Riktiga” serier tittar jag sällan på, men jag fastnar i sånt som ”Masterchef”, ”Let’s Dance”, ”Idol” och andra ”tävlingsserier”. Och så Schlagern, såklart. Det har ju gått och blivit en riktig långkörare 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.