Chef kör över yttrandefriheten

Chef inom sjukvården struntar i yttrandefriheten

Mitt förra inlägg Sjukvården undanhåller mirakelmedicin fick ett överraskande (för mig i alla fall med min lilla blogg) genomslag. I skrivande stund har det lästs av över 4000 personer och delats i sociala medier kors och tvärs.

De flesta verkar tycka att det var bra och många tycker det är positivt att någon som inte jobbar inom vården som varken är sjuksköterska eller undersköterska faktiskt engagerar sig i deras arbetssituation. Jag tänker även på patienterna, i det här fallet handlade det om gamla människor och vi har nyligen kunnat läsa rapporter om hur barncancervården går på knäna och dödsjuka barn skickas runt till olika sjukhus. Bland annat.

Befolkningen blir äldre, de gamla blir fler, och personalsituationen på sjukhusen blir värre. En dag kommer antagligen även jag och de mina behöva någon form av äldrevård/geriatrisk vård. Stabslägen (betyder att det är akut brist så att avdelningar får stängas och det verkar till största delen bero på sjuksköterskebrist. Om man är lite vass skulle man kunna säga att det snarare beror på brist på logiskt tänkande hos ledningen som hellre betalar ofantliga summor för hyrpersonal istället för skäliga löner till den egna personalen. Men det är ju jag med mitt jordnära tänkande som tycker så. Nu börjar den här parentesen bli väl lång va?) börjar bli vardag och till exempel Karolinska ska lösa sitt enorma underskott genom att säga nej till hyrpersonal och använda egen personal. Hmmm? Lösa personalbristen med egen personal som det är brist på? Hur går det till? Den redan hårt ansträngda personalen förväntas utropa Yay! när den blir beordrad att arbeta övertid?

20130606_165952 - Kopia (1280x960)

Det känns som om det resonemanget är lika snett och vint som en gammal trappa.

Men. Ett enormt stort MEN. Åtminstone en person gillade INTE mitt inlägg (det var säkert flera men de andra struntar vi i just nu). Min släkting blev nämligen inkallad till chefen häromdagen. Att vi är släkt är inte så svårt att räkna ut eftersom vi har samma efternamn. Hon blev tillsagd att jag måste ta bort eller ändra fakta i mitt blogginlägg.

Läs gärna den förra meningen en gång till för den är verkligen helt sjuk. Jag har inte skrivit fel.

På frågan om inte även chefen tyckte det var bra att någon som inte arbetar inom vården reagerade blev svaret NEJ. Min släkting upplevde det hela som mycket obehagligt och kände sig tvingad att lova att jag skulle ändra några fakta.

Min första reaktion var en mental sådan här:

DSC_0548-1-202x300

Minus den gladprickiga bakgrunden förstås.

Men va? MEN VA?! Hur kan någon, i det här fallet en chef på ett sjukhus, sätta sig över yttrandefriheten, en lagstadgad rätt vi har i Sverige?! Nu snackar vi riktiga småpåveolater här.

Dessutom finns det något som heter meddelarfrihet. Det innebär rätt att för offentliggörande lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media och författare. Sug på den!

Jag jobbar inte på det där sjukhuset, jag har förresten inte ens sagt vilket sjukhus eller avdelning det handlar om, jag har inte nämnt några namn, jag har inte pratat skit om någon. Fast jag får göra det om jag vill. För vi har yttrandefrihet.

Jag kommer att tänka på Solna kommun där någon chef, eller flera, jag kommer inte ihåg riktigt, fick sparken för att han/hon sagt till personalen att de inte fick yttra sig i media.

Häpp så det kan gå.

Nu blir det riktigt intressant att se om det som jag har skrivit kommer att få negativa konsekvenser för min släkting. I så fall är någon ute på en is som är väldigt svag.

 

SvD: Krislarm på flera sjukhus
SVT: Sjukhus tvingades i stabsläge
Expressen: Svenska sjukhus hårt anstängda
Vårdfokus: Stopp för hyrpersonal ska lösa Karolinskas kris

25 tankar kring ”Chef kör över yttrandefriheten

 1. Gunnel

  Jag var tvungen att läsa om flera meningar många gånger, för jag var helt övertygad om att jag läst fel eller fattat tokigt….men nej! Jag hade läst rätt. Är detta verkligen Sverige av idag? Borde vi inte alla jobba för att vården ska bli bättre och säkrare och tillgänglig för alla som är sjuka. Om allt fungerade som det skulle hade det aldrig uppstått sådana situationer som du beskrev, och då hade inte den där chefen behövt uppföra sig så oproffsigt. Trevlig helg

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är jag. Men i Sverige ska vi väl följa Sveriges lagar?

   Svara
 2. Musikanta

  Det är ju förvånande att inte chefen pratar med dig direkt istället för att gå på din släkting som inte gjort någonting. Det är mobbning enligt mitt sätt att se – makalöst!!! Det slutar nog inte i och med detta, ska du se. Kvällstidningarna lär väl få tag i det förhoppningsvis.
  Ingrid

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag håller med. Min mejladress finns på hemsidan, det är bara att kontakta mig direkt istället för att ta det med någon annan.

   Svara
 3. Marina

  Det finns tillfällen då man inte vet om man ska skratta eller gråta, och det här är just ett sådant tillfälle! Helt sanslöst, och i ärlighetens namn trodde inte jag att det kunde inträffa i Sverige – men så kan det tydligen vara… Och apropå svag is…det finns ju alltid isdubbar!

  Svara
 4. Decdia

  Galet!
  Om någon känner sig träffad och dessutom på ett felaktigt sätt så kan väl hen sätta sig pch skriva en egen krönika där hen ger sin version av det hela?

  Svara
 5. Lena i Wales

  Detta låter ju verkligen inte klokt!
  Om du eller jag skriver något så beräknas ju vi stå för det och kan modifiera om vi ändrar oss, men att gå på en annan familjemedlem eller släkt för vad du eller jag skrivit är rent fult! Det kan bara få ske när det gäller minderåriga där föräldrarna har ett ansvar. Är vi minderåriga?
  Jag tycker inte heller barn ska behöva stå till svars för föräldrars åsikter eller vad de gör. Det är fruktansvärt. Tänker lite på när vuxna tidigare kallade vissa barn ”oäktingar” och behandlade dem illa. Detta är ju idag som tur förbi.
  Men har vi kommit så mycket längre? Men hur tänker vissa människor?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag håller med Lena. Trots att ett av alla tester på Facebook avslöjade att jag ser ut som sexton år (in your dreams!) känner jag mig vuxen nog att stå för det jag skriver.

   Svara
 6. Mormor

  Herregud! Sjukvården blir mer och mer ineffektiv ! Vissa saker som hänger ihop med det är icke kompetent ledning med många som hade gjort sig bättre på andra poster i samhället!

  Svara
 7. Mia

  Fortsätt du att skriva, precis som du skriver har vi yttrandefrihet! Det bör även chefer inom den offentliga vården känna till.

  Svara
 8. Ergo sum

  Hallå Lottas släktingschef!!!! Mitt namn är Monika Breti och jag bor i Falkenbergs Kommun i Hallands län. Där är jag politiker med en mängd uppdrag. Just nu är jag andra vice ordförande i kommunfullmäktige till exempel. Vi har ett NÄRA samarbete med vår region som har hand om regionsfrågorna – bland annat de om sjukvården. Lyssna här: du är ute på hal is!!! Mycket hal is!!! Ditt beteende är verkligen inte förenligt med vad man i en ledande position har för befogenheter mot den egna personalen. De som arbetar inom landsting och inom kommunerna är INTE livegna. En viss tystnadsplikt finns och det finns ett uttryck om lojalitet gentemot arbetsgivaren. Men det handlar INTE om att man skall tystas när man påtalar brister, eller bara lite modlöst berättar om varför man är trött för en vän/släkting. Du får gärna höra av dig till mig om du känner att du vill diskutera frågan.

  Lotta – här är även mitt långfinger hissat!!!

  Kram

  Svara
 9. Andra året i Hjo

  4000, det var värst! Undrar när jag hittar ett sådan angeläget ämne. Tycker jag är väldigt angelägen hela tiden. Men icke då. Grattis till genomslaget!

  Svara
 10. TantGlad

  Tycker det är jättekonstigt att en släkting skall behöva stå för vad du skriver. Förresten så har du ju inte nämt några namn här inne….och tycka till måste man väl få göra.
  Bra skrivet!
  Kram från mig.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst är det det. Vi är inte siamesiska tvillingar eller något sånt.

   Kram tillbaka

   Svara
 11. Freja

  Allvarligt, hur kan ens en chef i offentlig sektor uttala sig så urbota korkat? Jag baxnar!

  Skrev jag om vad som hände där jag bor när landstinget tyckte det blev för dyrt med stafettläkare och bestämde sig för att sluta med dem? Utan att överhuvudtaget försöka lösa personalbristen innan? Sagt och gjort, de tog inte in fler stafettläkare vilket fick till följd att några Hälsocentraler blev helt utan läkare och på andra blev läkarna så överlastade att de sa upp sig.

  Efter ett halvår var krisen akut, det gick inte att få läkartid på hälsocentraler och de tog bara emot akuta ärenden, vilket gjorde att alla andra fick söka hjälp på akuten….

  De tog in stafettläkare igen, men fortfarande, två år efteråt, lider vården av deras ”smarta” beslut och stafettläkarna har utökats med stafettsköterskor och de kan ta mer och mer betalt… Om Landstinget istället börjat i den andra änden, set till att anställa tillräckligt med personal till vettiga löner och med vettiga arbetsförhållanden så ghade staffetternas tid varit förbi nu!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja jösses. Jag har läst om stafettläkare och en del av deras taktik. Vilka arvoden de kräver!

   Svara
 12. Anna

  Ja, man ska väl aldrig upphöra att bli förvånad egentligen.
  Men hur f-n tänkte den lilla/lille småpåven där egentligen … ?!

  Svara
 13. Pernilla

  Men Hallå!!
  Är det inte chefen som borde vara glad och tacksam för sådant här? Det kan väl bara leda till en debatt för bättre vård och bättre arbetsförhållanden? Eller är sett ett privatägt sjukhus med bonus till chefen?

  Jag säger bara ”hejja, hejja”! Må starkaste vinna!
  /P

  Svara
 14. Annelie

  Heja, Heja!! Jag sitter här och gör vågen för dig (får jobba lite extra på den eftersom jag är ensam hemma). Instämmer i långfingret (plus den gladprickiga bakgrunden förstås). You rock verkligen!! Kram/Annelie

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.