En ny sorts lappsjuka

Semestrar ska tillbringas söderut. Punkt.

Det har varit min fasta övertygelse i väldigt många år. Jag har varit på en kick-off i Arjeplog (Ja men precis! En del åker till Medelhavet för en lyxig kick-off – vi fick åka till Arjeplog.) för ett antal år sen och den befäste min åsikt. Att jag trodde att jag hamnat i en förort till Arjeplog när vi kom fram är en helt annan historia som jag kan berätta någon gång. Men jag kan avslöja att lokalbon som mötte upp oss nog sällan har skrattat så hjärtligt åt någon fråga som han gjorde då, när 08:an kom med sin korkade fråga. Någon liten skidsemester har det blivit förstås, fast inte så väldigt långt norrut, mest i nivå med Dalarna.

Så fick jag ett uppdrag – att göra en hemsida till en uthyrningsstuga i Lappland. Visserligen i södra Lappland, i Borgafjäll närmare bestämt, men ändå väääldigt långt norrut i mina ögon. Det var bara att börja läsa på för att hitta svaret på den svåra gåtan hur man ska kunna locka dit folk året runt. Jösses, där fick jag något att bita i, jag som inte ens vill åka norrut överhuvudtaget. Uppsala är väl okej, men längre norrut krävs dispens.

Som ni vet är ju världen liten, trots att jag har cirka sjuttiofem mil till Borgafjäll. Det visade sig att en av mina fotoduktiga bloggvänner Rantamor formligen älskar Borgafjäll. Och att hon är flitig på avtryckarknappen på kameran när hon är där. Vips! så hade jag en hel hög med underbara Borgafjällsfoton att välja mellan.

Borgastugans hemsida höst

Rantamor har tagit så makalösa foton från Borgafjäll att jag har drabbats av något jag trodde var helt omöjligt. Lappsjukan. Lappsjukan har (för)trollat mig till Borgafjäll, där jag plötsligt blivit en käck fjällvandrare som tar djupa andetag och utbrister: Frisk luft! med jämna mellanrum och kan alla växter och fåglar. På kvällarna sitter jag vid fönstret och inspirerad av den mäktiga utsikten skapar jag de mest otroliga skönlitterära verk som inhystar allehanda litterära utmärkelser. Fantasin är det inget fel på. Men tro det eller ej, men jag längtar faktiskt dit. Helst på hösten. Så vackert.

Om du vill titta närmare på hemsidan så klicka på borgastugan.se. Den har just idag fått på sig vinterkläderna men många av Rantamors vackra höst- och vårfoton finns kvar.

Och jag som alltid har trott att lappsjuka är något helt annat, inte att den innebär att man längtar till Lappland. Man lär så länge man lever. Undrar om den smittar?

 

26 tankar kring ”En ny sorts lappsjuka

 1. Susan

  Jag har aldrig varit så långt norrut som norr om Dalarna….Men har en liten dröm om fjällvandring. Så vem vet en dag kanske även jag drabbas av lappsjukan:)….Snygg hemsida!!!
  Kram

  Svara
 2. Rantamor på näthinnan

  För det första förstår jag inte att jag tappat bort dig på min blogglista, men nu är du återbördad dit iallafall.
  Och tusen Tack för din länk till min blogg och för alla snälla ord om den där Rantamor,
  som just nu sitter å åmar sig på barstolen vid datorn nyss hemkommen från Finland.
  Klart som tusan att du ska till Borgafjäll å fjällvandra, det är ju helt enkelt ett av måsten i livet att ha vandrat i ett tyst och makalöst vackert fjällandskap, det skapar så mycket energi att man nästa kan driva ett kraftverk efteråt….
  Vi kanske ses i Borgafjäll du och hösten där är vacker…och sommaren också.
  Till sommaren ska vi igen ta ett helikopterlyft opp till det stora kalfjället och bo en vecka i tält,
  måste ju passa på innan vi blir så skröplig att vi inte kommer in i tältet…..

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åma dig du, det är du värd! Jaha, är det DÄRFÖR det finns så mycket vattenkraftverk däruppe? 😉 Men du, är det inte mycket mygg där?

   Jag har ju ny bloggadress, det kanske är därför jag har trillat bort.

   Svara
 3. Marina

  Jag har insett hur mycket av vårt avlånga land jag har kvar att se och en dag så ska jag försöka ta mig till de nordliga delarna för visst ser det helt fantastiskt ut. Och det är väl dags att försöka inse att det inte tar slut ovanför Dalälven…;)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, det är ju så. Och det har vi vetat i alla år men liksom inte brytt oss i eller? Inte jag i alla fall.

   Svara
 4. Freja

  Jag som är uppvuxen in the middle of nowhere i Norrland lockas inte det minsta av bilderna. De är allt för nära förknippade med tung vandring på blöta myrar med myggen surrande runt öronen…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hahaha! Och jag som trodde att alla norrlänningar skulle slå ihjäl mig efter det här inlägget! Eller åtminstone fnysa lite föraktfullt.

   Svara
 5. Decdia

  Eftersom jag inte åker skidor så har jag aldrig förstått meningen med att åka till ett kallare ställe på semestern. Nej, för min del vill jag ha uteserveringar, vin och god mat! Dock behöver det inte vara galet varmt, bara så att man kan gå runt utan jacka räcker bra.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis så har jag tänkt också. Det har inte gjort något om det var ett hav eller en pool i närheten också.

   Svara
 6. Ama de casa

  Rantamors bilder kan verkligen få vem som helst att vilja besöka Borgafjäll (utom möjligen Decdia 😉 ) – dom är HELT fantastiska! 🙂

  Förut var jag precis som du. Semestrar ska firas söderut. Nu åker jag även norrut emellanåt. Kaaaaan bero på flytten till Spanien, kanske?

  Svara
 7. Småländskan

  Jag skriver under på din rubrik! Detta att semestrar ska tillbringas söderut. Punkt. Trodde jag i alla fall.
  Jodå, jag har tillbringat många, många semestrar utomlands. Det i sig betyder att jag har noll koll om mitt eget land. Nu har jag kommit till den insikten att jag missat nåt, eller kanske väldigt mycket.
  Jag har varit i storstan så klart, söderöver (Skånelandet kan jag utan och innan) så klart, en tur till Härjedalen och till Värmland. För övrigt har jag noll koll.
  Fråga mig däremot om Grekland, där jag varit kanske ett 25-tal gånger, andra länder längs med Medelhavet dessutom Asien, USA, … många ställen blir det.
  Men jag saknar att kunna detta om vår närhet.
  Kanske, men bara kanske, kan jag ta igen det jag missat.

  Svara
 8. Veiken

  Bilderna är otroligt vackra, det kan jag inte förneka. Jag har varit rätt högt upp i Sverige. Vackert var det, men vi vände på grund av alla mygg. Vintern utgår också helt och hållet. Hatar snö! Även det underbart på bild. Jag har bott i Schweiz, så jag vet vad vacker natur och snö är på vintern.! Tack och lov så är vi olika! 🙂

  Svara
 9. Lena i Wales

  Norr har visst sin tjusing, men kanske inte på heltid för mej. Föredrar nog där jag är nu, i Spanien, i alla fall på höst-vintern. Fin web sida! Ha en bra helg!

  Svara
 10. Andra året i Hjo

  Vilken tur att du har sådana bloggvänner.
  Jag lutar nog fortfarande åt att det är söderut det ska resas. När det åks skidor föredrar jag att se det på TV.
  Sorry.

  Svara
 11. Bosse Lidén

  Tjusig hemsida med härliga kort och lockande texter. Man lär så länge man lever. Det är härligt att krossa sina gamla fördomar. Inte dumt att ha bloggvänner med sådana resurser. Hoppas du hittar dit och uppskattar det fullt ut, inte bara i fantasin. Umeå kommer alltid att vara min favoritstad i Sverige. Hela Norrland är fantastiskt. Kram Bosse

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vad roligt att du tycker det! Jag har många fina bloggvänner med en massa resurser. En del kan skriva och så 😉

   Kram tillbaka

   Svara
 12. Tjejsnackaren

  Strålande fin hemsida och underbara bilder!
  Som urskåning och urmalmöit har jag ungefär samma inställning som du hade. Fjäll är nog vackra på bild, men när jag hamnar i deras skugga känner jag mig väldigt liten och lappsjuk. Var i Luleå och Boden på reportageuppdrag för många år sedan, och mitt mest bestående minne är att jag och fotografen blev så statiskt elektriska av den torra luften att vi knappt vågade röra oss. Minns att vi utvecklade en teknik där vi öppnade dörrarna med fötterna. Men som sagt – vackert är det visst det! 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack, roligt att höra! Jag tar åt mig å Rantamors vägnar också.

   Så du blev statisk. Jag läste statist först. Inte riktigt samma sak. Undrar hur länge man måste vara där för att bli ett med den torra luften? En generation eller så antagligen.

   Svara
 13. Ergo sum

  Se där!!! Då gäller det alltså att hålla sig därifrån – om detta nu är smittosamt.. Säger en som endast en gång varit norr om Stockholm..

  Kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.