Mina 5:2-nojor. Eller: Hur mycket väger en snytning?

Jag har aldrig ägt en våg. Folk har tyckt att det är konstigt. Inte jag. Jag har väl märkt på kläderna om det börjat dra iväg åt något håll, har jag resonerat och klämmigt utropat:

– Våga vägra vågen!

Men för några år sedan fick sambon en våg i födelsedagspresent. Häpna tittade på vi på den. Häpna dels för att han aldrig brukar få present av dem som gav honom den, dels för att han inte fyllde år då och dels för att han aldrig sagt att han skulle vilja ha en våg. Sedan dess har den stått i min klädkammare och samlat damm.

Så började jag 5:2:a och vips blev vågen bra att ha. Nästan oumbärlig faktiskt. Som en bästis. Resultaten skrevs noga in i kalendern. Kilona rasade i rask takt och vägningarna blev bästa mysstunderna. Jag 5:2:ade så det stod härliga till. Över julen körde jag min egen variant som bestod av 5 knäck och 2 ischoklad. Per dag. Typ, som barnen skulle ha sagt. Men mindre blev jag, konstigt nog.

Tills en dag då vågen inte längre visade den vanliga halvkilosminskningen på en vecka. Den måste ha gått sönder, tänkte jag. Nähä, det hade den inte alls gjort.

Aha! Jag har börjat slarva, blev min nästa sluga slutsats. Alltså blev jag mer noga (noga=totalnojig) vid vägningarna: av med klockan för den väger flera gram, bäst att torka håret för blött hår är ju självklart jättetungt. Men jösses, vad tänker jag på?! Jag kan ju inte ha de här tunga örhängena på mig – klart att jag inte har gått ner i vikt. Och förresten är jag nog lite kissnödig – bäst att gå på toa först. Nojorna stod helt enkelt i kö.

Våg
Exempel på fungerande våg. Dock utan vikt. Men ändå viktig.

Men inget hjälpte. Minskningen hade helt enkelt minskat, det var bara att bita i det krispiga salladsbladet och inse det. Vågens korta tid i strålkastarljuset var till ända och den fick återta sin plats i klädkammaren. Jag återgick till min nojfria Våga vägra vågen-attityd men fortsatte med 5:2.

Och där är jag nu. Lyckligt ovägd med för stora kläder. Blir tvungen att inhandla nytt – vojne vojne vad trist. Där var jag ironisk alltså. Men nu börjar vågbehovet komma smygande. Jag kämpar emot men det är som att det inte räcker att kläderna blir mer och mer tältaktiga. Skulle kanske ta en liten vägning idag?

Men först ska jag snyta mig. För jag är nog lite snorig.

27 tankar kring ”Mina 5:2-nojor. Eller: Hur mycket väger en snytning?

 1. Cathrine

  Oj! Visste inte att det fanns fler som ”våga vägra våg” (vvv)
  Äger ingen o tänker som du; det märks på kläderna om nåt händer, säger jag som tvingades upp på en våg idag där min man satte sin fot som extra tyngd!!! Stånk!!

  VVV

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jodå, vi är flera. Eller var flera, kanske jag ska säga. Grymt av maken att tynga ner vågen, eller du kanske har blivit så smal att du behöver det.

   Svara
 2. Tjejsnackaren

  Har själv aldrig testat 5:2 utan kört typ ”äta hälften så mycket av allt jag brukar äta ett par månader och sedan återgå till normalkäkande”. Sedan struntar jag i princip i vikten och räknar kallt med att jag ska ha blivit lite smalare efter de två månaderna. Det har funkat rätt bra 🙂

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Bara det funkar så. Fast jag trodde inte du behövde tänka på vikten. Rultig är inte det ord jag kommer att tänka på när det gäller dig 😉

   Svara
 3. Gunnel

  Haha! Precis så är det ju när man ska väga sig…allt onödigt plockas bort och sen smyger man på den från sidan, som om man tror att den inte observerar alla kilon då. Jättekul att du är tillbaka. Kram

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Aha, det är så man ska göra – smyga sig på den rackaren från sidan. Det ska jag prova nästa gång!

   Tack, det är roligt att äntligen ha tid igen.

   Kram

   Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack, ja det är kul att ha lite mera tid nu. Jag har saknat dig också.

   Kram

   Svara
 4. Karin på Pettas

  Ja, man kan ju bara inte låta bli att älska dig!
  Underbara vågavägravågen-människa.
  Funderar själv på att göra en egen 5:2 diet och får väl lov
  att ta fram vågen jag också. Den som står i Uffes garderob
  Så kul att du är tillbaka igen

  Kram

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ännu en Våga Vägra Vågen-människa, kul! Undrar hur din 5:2 blir? Fem bakelser och två kakor 😉 ? Måste vara hur svårt som helst när man bakar gudagoda saker hela dagarna.

   Roligt att vara välkommen! Det värmer.

   Kram

   Svara
 5. Småländskan

  Jamen här är du ju! Så härligt att hitta dig igen! Nu ska jag ”stjärnmarkera” dig, eller vad det heter… så jag slipper leta efter den bästa krönikören jag ”känner”…

  Svara
 6. Susan

  oh ooo….Känner igen mig där….Har kört 5:2 ett år nu. Men jag har ett litet fult knep….När vågen vägrar flytta sig neråt, så strejkar jag….Inget 5:2 på ett par tre veckor. Oftast händer ingenting varken upp eller ner de första två. Sedan när jag gått upp ca ett halvt kg kör jag igång med 5:2 igen och vipps går jag ner några kg till….Eller har jag drömt detta kanske?;))
  Kul att du är här igen!
  Kram Susan

  Svara
 7. Ama de casa

  Haha! Känner igen mig…

  Igår kom vi hem från USA. Vågen stod där imorse. Jag tyckte den hånlog mot mig? Jag vände mig om och struntade i den. Rätt åt vågen! Eller som jag skulle ha sagt när jag växte upp: Tjilligt åt na! 😀

  Svara
 8. Decdia

  Haha, precis så där är det tragiskt nog! Det är till och med så jag har funderat på att klippa håret innan en vägning som jag vet inte kommer att gå så bra. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har numera kort hår. Tänkte väl inte säga något mer om det. 😉

   Svara
 9. Första året i Hjo

  Tycker 5:2 är lite knepigt på kvällen när hunger sätter in. Gillar LCHF bättre men praktiserar ingendera för tillfället. Lilla magen frodas i det fria.
  Enkel fråga – Varför ger man bort en badrumsvåg i present?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det undrade vi också. En subtil vink, eller ett försök till en? Eller så hade de fått den själva … 😉

   Svara
 10. Marina

  Just våg tillhör något jag inte ägt på väldigt många år och det r så bra så! När det gäller det där med 5:2 är det något jag har tänkt testa någon gång, men det där med ”någon gång” är väldigt flexibelt o man säger så… Kul att ha dig tillbaka!

  Svara
 11. Bosse Lidén

  Segt äckligt snor är säkert jättetungt. Vi kör med familjevägning samma datum varannan månad. Det är en mix av skoj och allvar som ligger bakom. Jag gillar att leka in kunskaper och göra något roligt av trista sysslor. Den som väger mest i familjen blir retad. Så länge det handlar om vuxna ”ledare” är det helt okej. För skälet till att vi håller med ”Våga väga” är att våra tjejer hade svårt för att gå UPP i vikt under en längre tid. Du lyckades också göra något roligt om något trist med denna text. Jag gillade skarpt din 5-2 taktik med knäcken och ischoklad. Det märks att du är smart och inte har knäck på kontoret.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Familjevägning – det var ett nytt grepp. Fast jag kommer ju att vinna varje gång…
   Tack för att du har roligt åt/med mig och min kamp mot vågen 😉

   Svara
 12. Ergo sum

  Kan inte sluta le åt presenten.. Ser liksom framför mig er förvånade min. För övrigt väger inte jag heller mig. Jag mäter. Men så har jag bara ”dietat” en gång i livet: GI för snart 8 år sedan . Körde sten hårt i 4 månader. Gick ner 15 kg. Har sedan dess inte brytt mig om det och har säkert gått upp ett par kilo. Dessvärre ser jag ut som jag gör. Har gjort sedan jag var tonåring. Så jag kan ju ialla fall ”skryta” med att jag väger lika mycket som när jag tog studenten.. *skrattar*

  Kram – och välkommen!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Helt rätt! Vi var förvånade, så där så man inte hittar vare sig ord eller ansiktsuttryck.

   Tack! Det är roligt att vara tillbaka.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.