Att bli författare

Så här i början av det nya året har jag roat mig med att summera mitt nya skrivarliv. Roat och roat förresten, det är inte så lätt att bli författare. Men det är roligt att se att det har blivit en del, trots att jag inte är i närheten av att tjäna skjortan. Om man skulle leka fågel, fisk eller mitt emellan skulle man kunna säga fisk. Om man med det menar sådana här fiskar som vi kunde läsa om i Aftonbladet häromveckan:

Bildspel: Klicka för att starta
Iskallt. Djupfryst. The fishes are sleeping. Ja, du fattar. Vi pratar alltså om lite fickpengar, för små fickor.

Vad har det blivit då? Jo, det började med

Debut i död
En deckarnovell i ”Debut i död”. Inkomst: 0 kr, ett friex. Eller var det tre?

Sen kom barnboken:

Kluriga Klara framsida
På den har jag tjänat ungefär en tröja. Från H&M.

Från barnbok till skräck:

Nattmaror (pocket)
Två rysliga noveller har jag bidragit med i denna. Kommer kanske tjäna ett par strumpor.

Så i november kom en annorlunda bok:

Inspirationsspridaren : 65 korta berättelser ur verkliga livet (inbunden)
Inkomst: 0 kr, ett friex. Den här verkar sälja bra, den är mycket omskriven. Jag har inte läst den än. Nu får jag skämmas.

Och lagom till jul kom ännu en antologi, skönlitterär den här gången.

En bekantskap som berör : antologi (häftad)
Inkomst 0 kr, ett friex. Den här är riktigt bra – jag är mycket stolt över att bli utvald att vara med i den.

Man kan säga att jag inte är så sjåpig när det gäller genrer men det är thriller/skräck med övernaturliga inslag som mitt hjärta klappar mest för. Snart kommer jag att publicera ett reportage om någon som verkligen är hemma i den genren, nämligen Åsa Schwarz.

Så, nu vet ni varför jag går i mina gamla vanliga kläder. Men, jag skulle verkligen behöva förnya min garderob – så buss på skrivandet!

———————————————————————————–

”En bekantskap som berör” finns hos Adlibris och Bokus.
”Debut i död” finns numera som e-bok på biblioteken.
”Kluriga Klara kan själv” är slutsåld hos förlaget men finns kvar hos Bokia och Bokus.

24 tankar kring ”Att bli författare

 1. Karin

  Det ante mig! Du får nog gå till Myrorna du liksom jag får gå till Emmaus om det ska bli någonting nytt i garderoben. Nu är jag ju inte författare, men många brukar säga att jag borde skriva en bok och nu ser jag ju att jag har rätt! Man blir inte rik på att göra det. Men kanske berömd Lotta? Du har ju ändå skrivit och skriver både dittan och dattan.
  Och Kluriga Klara! Det blir födelsedag för en fyraåring i sommar här hos oss…nog passar den väl en sådan ålder, boken? Om jag beställer boken, vilket jag har tänkt göra länge, ett år sisådär, så kanske du får ihop till ett par eller åtminstone en sommarsocka?;)eller en häl?

  Varm kram från ett kylslaget Åland

  Svara
 2. Rantamor

  Sitter här med ett härligt flin efter att ha läst din gynekolog historia.
  Hahahahaha…
  Underbart bara att du fick lära känna denna färgstarka gynekolog innan hon gick i pension.
  Vilket jobb dom har gräva i kajutor hela dagen, men jag är glad att det var en kvinnlig sådan, och inte den läkare man ska till om handleden värker.

  Jadu det är nog inte lätt att bli författare i början av ens karriär, man tror alltid att det ska finnas läsare som är intresserade av allt som skrivs, men så ser det ju inte ut att vara.
  Man måste nog först bli känd person och omskriven och sen kan man tydligen komma ut med en bönbok om så är fallet…
  då kommer man med i alla tv/radio program som basunerar ut den nyutkomna boken !!!

  Men det vore ju kul att få det gjort det man drömt om !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 3. Decdia

  Men gud vad skoj att ha blivit publicerad! Måste vara fräckt att ditt namn kommer att leva vidare liksom. Det är så jag tänker, att nån mer än släkt och vänner ska minnas mig när jag inte längre är med. 🙂

  Svara
 4. Ama de casa

  Oj vad många bokprojekt du är/har varit inblandad i! Jag visste bara om barnboken…
  Kul! Hoppas det blir mer inkomstgivande framöver 🙂

  Svara
 5. Ama de casa

  sv: Auberginen var verkligen supergod och jag frågade vad det var i, för jag fick inte nån riktig kläm på det. Det var en blandning av fisk- och fläskbitar, grönsaker och en smarrig sås. Allt under ett ugnsgratinerat osttäcke.
  🙂

  Svara
 6. Freja

  Jag är glad att jag ändå varit med och bidragit både till en tröja och några strumpor… Ska recensera Nattmaror senare i år, men Klara kan själv ger jag bort!

  Svara
 7. anneli

  Vad gör väl det att du inte tjänat storkovan? Det kommer, det kommer! Det är ju så här de allra största författarna haft det i början. Jag är säker på att rätt var det är är du i alla veckotidningar i olika hemma hosreportage, kvällstidningarna kommer att slåss om din gunst och fickorna kommer att vara fulla av guldpengar, hahahahahahaha!
  Hur går det med bytet i februari förresten, du glömmer väl inte bort?
  Hälsningar från din krulliga vän. 😉

  Svara
 8. Småländskan

  Vet i fanken om du behöver förnya din garderob! Sockor, H&M-tröja är väl nog där du sitter i din skrivarlya? (Ironi,om nån tycker nåt annat).
  Och som alla stora konstnärer måste du acceptera att lidandet, att vara ”oförstådd” innan man blir förstådd, ja det tar sin tid. Vi är många här som förstår och ser din potential.
  Det är väl som med all konst, man måste hitta rätt, se till att ”rätt människor” läser/ser det man gör och att de i sin tur har de kontakter som räknas.
  Nu generaliserar jag, men jag vet att med ”riktiga” kontakter kan man göra underverk. Underverk för alla som sliter, jobbar, gör allt för att öht få synas…
  Önskar dig lycka till! Du är bara så bra!

  Svara
 9. ansepanse

  du har kommit en bra bit på väg och snart kommer inkomsterna också ska du se 🙂
  det låter väldigt spännande tycker jag
  kramar

  Svara
 10. Beppan

  Dom där fiskarna som frysit in i havet – det är inte långt ifrån Bodö där jag hållit till under en treårsperiod. Obegripligt… Inskrämda i en sötvattensrik vik av ett valstim kanske.

  Spännande detta med skrivande. Snart ska du se att du ”hittar hem” och fickorna blir fulla!
  Säger hon som började på ett skrivprojekt för några år sedan och ännu inte kommit loss 🙂

  Svara
 11. Mia

  Jag bidrog i vart fall till en god början av anständig klädsel till dig, en tröja… nåja, du behöver förstås litet till! Lycka till med ditt skrivande… 🙂 Jag tror du kommer att lyckas att få ihop till både mat och klädsel…

  Svara
 12. Susanne P

  Om du fick Stim-pengar skulle du vara rik just nu; vi läser Kluriga Klara nästan varje dag!

  Det är tur att du inte bor i Nolland då? Med tanke på den knapphändiga klädseln… 😉

  Kram

  Svara
 13. Karin

  Grattis till många spännande bokprojekt! (Det är friexen som räknas…)

  Kluriga Klara har jag framgångsrikt läst för barnbarnen.

  Svara
 14. Marina

  Kul att det i alla fall kommit på pränt! Nu blev jag lite nyfiken också så jag ska nog försöka få tag i några av de där böckerna. Sedan måste jag säga att jag är glad över att jag bidragit i alla fall till en mudd på den där tröjan, för vad är väl en tröja utan mudd…? Lycka till med det fortsatta skrivandet!

  Svara
 15. camilla

  Du behöver ju ett par byxor också.
  Skriv en bok till! 😉
  Sv: Jag vet inte vem pappan är till Siri så jag vet inte om hon är halv siames.
  Kram!

  Svara
 16. Hörni

  Man måste ju börja någonstans.. men hoppas du kan börja tjäna på ditt skrivande snart! Jag är i alla fall imponerad, även om jag bara läst barnboken än så länge. 🙂

  Svara
 17. Ann-Mari

  Vad roligt att läsa detta just nu. I tisdags höll en fotograf föreläsning om just detta att ha sin passion/ hobby som leverbröd.
  Nu får du ju skriva och publicera vad du vill och känner även om garderoben är tunn…:-)
  Har bara läst Klara, och henne gillar jag. Och dina inlägg här förrästen! Du är nog redan en författare!

  Svara
 18. Veiken

  Du får nog snart till en hel garderob – jag menar inte skåpet utan kläderna. Dom lär behövas i den kalla vintern. Lycka till med det 😉

  Svara
 19. Bosse Lidén

  Hej fiskkompis! Branschen är inte lätt när det finns ett fåtal stora fiskar som bestämmer alla spelregler. Det gäller bara att simma lugnt. Kör du med klädsim? 😉

  Svara
 20. susan

  Hoppas du får ett riktigt genombrott snart….Mest för att du ska slippa frysa häcken av dig…Jag beundrar både dig och andra som är så duktiga på att skriva…
  Kämpa vidare. En dag smäller det till!

  Svara
 21. Prinsessorna på Bellevue

  Snart ramlar nog kronorna in, håller alla tummar och tår! Och du har ju fått ut jättemycket förra året, så det är nog bara början. En annan har inte fått något gjort än…. 😉

  Kram
  Petronella

  Svara
 22. Gunnel

  Hade ingen aning om att du fått mer publicerat. Klara är en stor hit hos mina barnbarn och jag ser fram emot fler barnböcker. Får försöka få tag på dina andra alster med. Kram

  Svara
 23. Tjejsnackaren

  Men du VET väl att folk behöver lite tid på sig för att kunna uppskatta verkligt geniala, banbrytande författare som du. De måste komma ikapp rent intellektuellt, och tills de har gjort det kan man bara konstatera att de inte begriper sitt eget bästa. Eller ditt, för den delen 🙂
  Håller tummarna jättehårt att pengarna snart börjar ramla in – det är du så värd <3
  Kram!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.