Att inte döma hunden efter håren

Ordspråket säger att man inte ska döma hunden efter pälsen. Eller det lite vanligare; håren. Betydelsen att man inte ska döma någon på förhand eller efter sitt utseende är väl ganska välkänd. Klok också.

Men. Ibland gör jag det. Dömer hunden efter dess utseende.

Någonstans i närheten bor det en hund, en stor och ilsken (jepp, redan dömd) rackare. Varje gång vi möts när jag är ute med daghunden gör hon utfall, morrar, visar tänderna och skäller.

”Hon är såååå snäll. Hon vill bara leka”, bedyrar hennes matte, knappt hörbart, medan hon kämpar för att inte bli omkulldragen. Varje gång. Allt medan hunden visar tänderna så att nosen är alldeles veckig.

Jo men tjena. Som om hon bara vill visa vilka fina tänder hon har?

Och morret är bara för att vi ska höra vilken fin röst hon har?

Nä du, eftersom jag inte ens är släkt med Rödluvan så dömer jag den hunden efter hennes hår.

Visst kan det vara så att skenet bedrar – att hunden är genomsnäll. Men jag tänker inte testa.

Skenet kan som sagt bedra (ordspråken bara studsar ur mig idag!). Som du ser här nedan.

20131024_093610

Daghunden är INTE så där hög.

Och så har jag lite större huvud.

29 tankar kring ”Att inte döma hunden efter håren

 1. Rantamor

  Hahahaha…ser ut som att du är ute med en liten giraff…och du jag tycker verkligen att du har en modell-längd.

  På tal om hundar så bedyrar alla hundägare att deras hundar ÄR så snälla och bara vill hälsa (med en nos uppe i skrevet), men vill JAG hälsa på hunden…nopp!!!
  Jag väljer vem jag vill hälsa på, så det så.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 2. Britt

  Jag och förra Mannen brukade rasta hans hund i skogen bredvid huset han bodde i. Det kom en lös rottweiler springande mot oss och ägarinnan ropar ”Han är så snäll” Vi med kopplad hund ropar då tillbaka: ”men det är inte vår!” (fast det var han….men bara för att jäklas)Snabbt kopplade hon hunden och försvann. Hihi!

  Svara
 3. Beppan

  Ha ha ha – läcker bild! Kul idé för ny fotoutmaning: Illustrera ordspråk!
  Döma hundar efter beteende bör man nog göra om man har lite självbevarelsedrift…..

  Svara
 4. Freja

  Finns det nått värre än ägare som säger ”Hen är sååå snäll”? Om jag är rädd så är jag ju rädd även för snälla hundar, var vänlig att bara se till att den inte kommer nära mig!

  Svara
 5. Diana

  Vissa raser har jag jäklar i det respekt för. Det är synd om de (tyvärr för få)som är väldresserade men dömda, men vad ska jag göra? I fel händer så är vissa mördarmaskiner ju!

  Sv: Åtta veckors leveranstid… suck.

  Svara
 6. Anna

  En schäfer sätter tydligen respekt i många och jag kan få en del knepiga blickar när vi är ute på promenad, min hund och jag. Men ofta också få höra hur fin min hund är, och då dömer de faktiskt efter håren.

  För han är en schäfer, långhår. 🙂

  Svara
 7. susan

  Som hundrädd sedan barnsben kan jag bara hålla med…Jag hatar också när hundägare säger att Den är så snäll. Men jag har ju som du en liten Daghund och hon är verkligen sååå snäll även om hon skäller en hel del. Jag låter henne aldrig hälsa på någon när vi är ute….Den biten får hennes Husse och Matte ta hand om.

  Svara
 8. Tjejsnackaren

  Jag hoppas att den vildsinta vovvens matte åtminstone har vett att ha henne kopplad hela tiden. Det är otroligt hur folk bara kan förtränga så påtagliga faktum som en morrande, tandvisande hund, och andra människors ofta helt befogade rädsla för att bli attackerade. Det är då man börjar känna att det borde krävas någon form av certifiering för hundägare. Annars har jag inte alls något emot ”skällisar”, som vi kattbloggare kärleksfullt kallar våra hundkompisar 🙂

  Svara
 9. ansepanse

  det där har jag hört så många gånger, jag går heller inte på det, för det mesta, om det går, så går jag över till andra sidan vägen
  Sv: jo 🙂 snart har jag en lampskog härhemma :)vad säger du när jag säger att jag har en granliknande lampa också 🙂
  kramar

  Svara
 10. Karin

  Usch ja alla dessa önsketänkande hussar och mattar, som anser att de har änglalika hundar.

  Och till och med offren för aggressiva hundar kan vara lika omdömeslösa. En mig närstående hundälskare blev svårt biten som barn. Hen kämpade med gråten och deklarerade att hunden var jättesnäll och gärna fick bita henom igen!

  Svara
 11. Susanne P

  Om jag möter en sån ”hundmänniska” som bedyrar att hennes hund är snäll, fast jag ser på hundens kroppsspråk att så inte är fallet, och bara vill hälsa brukar jag säga att mina hundar har noskvalster och smittar!
  Det brukar ta hus-i-helsike! (det har de naturligtvis inte men eftersom jag ser att denne hundmänniska inte kan mer om hundar än så så drar jag en vals som går hem) Fult men effektivt!

  Kram min blomsterflicka! <3

  Svara
 12. Anki

  När det gäller främmande hundar är jag alltid lite skeptisk… tror mer på hundens kroppsspråk än på vidhängande matte 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det gör jag med. Morr och visa tänder betyder inte snäll, enligt vad jag har lärt mig.

   Svara
 13. Bosse Lidén

  Jag har också mött sådana hundägare när jag varit ute på hundpromenader. På något vis känns det som att de där äckliga hundarna är mer ärliga än deras matte. Tror faktiskt att jag kan skriva ordet matte. Minns ingen husse. Värst är det när de kommer lösa. Hundarna alltså. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har mött den här hundens husse en gång. Han sa precis likadant.

   Svara
 14. Ann-Mari

  Håller med dig, även om de flesta hundar ”är snälla” är de djur som reagerar instinktivt på vad som helst de kan uppfatta som en fara. Även om vi hade hund länge förstår jag inte riktigt folk som tror att alla är lika intresserade av deras hund som de själva är.
  Troligtvis har du inte riktigt sådär långa ben heller 🙂

  Svara
 15. camilla

  Jag tror att alla hundar är farliga. Tills dom visar motsatsen 😉
  Jaja…syrrans hundar kan jag nog lita på men jag blir jävligt rädd då dom skäller.
  När jag skäller är jag arg. Då är väl hundarna det också 😉
  Kram!

  Svara
 16. Hörni

  Kan känna med den hundägaren också på något vis. De kanske kämpar för att hundmötena ska gå bättre.. vad vet man. 🙂
  Jag blir också rädd när hundar gör utfall, så det var inte så jag menade. Men man vet inte vad som orsakat att hunden blir sån, och att ”få ordning” på en sån sak är inte alltid det lättaste.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst kan det vara så. Men eftersom jag inte känner dem närmare har jag svårt att lita på dem. Det vore en annan sak om hunden inte visade tänderna och morrade.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.