En (o)hälig allians

När jag för en tid sedan såg en av familjerna i tv-programmet Familjen Annorlunda ta hand om sin strumptvätt lovade jag mig själv att aldrig mer klaga över vår strumptvätt. Det strumpberg som en tiobarnsfamilj har, eller hur många de nu var, det lätt att tappa räkningen när man närmar sig dussinet, kan på intet vis jämföras med vår lilla strumpkulle.

Det löftet har jag hållit, inte så att jag har sett någon anledning att tralla ystert medan jag försöker para ihop dem, men inget gnäll. Däremot har jag svurit många gånger (tyst för mig själv naturligtvis, vill ju inte att barnen ska höra. Precis som om de inte kan några svordomar – haha!) när Kloker var och varannan dag kommer hem så här:

IMG_7353

Jo, det är sant. Strumporna håller inte många dagar. Det verkar inte spela någon roll vilken sort jag köper – sönder går de med en rasande fart. Dyra som billiga. Fula som snygga. Ingen diskriminering där inte.

Ingen annan i familjen nöter strumpor som Kloker. En skrämmande tanke träffar mig och jag darrar likt det berömda asplövet. (Precis som om det bara är asplöv som darrar. Eller ska det vara asklöv?) Tänk om jag har närt en hälgångare vid min barm? Men det är för tidigt för det, han borde bli förälder först. Hälgångare kan du läsa om här.

De senaste dagarna har det gått åt ett par strumpor varannan dag. Han måtte ha ingått någon sorts ohälig allians av något slag. Vänta nu. Var det H&M-aktier han fick i doppresent?

Jag och min strumpkassa längtar efter barfotatider. Då blir det inte så mycket häleri.

 

24 tankar kring ”En (o)hälig allians

 1. Gunnel

  Du är oslagbar! Jag har läst båda inläggen nu och sitter här och skrattar högt för mig själv. Tur att jag är ensam hemma.

  Svara
 2. Freja

  Riktigt så sliter ingen i vår familj strumpor, men dottern har en förmåga att sprida sina strumpor över en stoooor yta, och då menar jag inte hennes eget rum, inte ens hela huset, jag gissar att hon sprider ut dem över hela byhåla… Jag har ett berg av udda strumpor i tvättstugan som förgäves väntar på sin partner… Samtidigt är jag glad att hon i alla fall slutat använda sina strumpor som kottförvaring…

  Svara
 3. Helena

  Ok, du ska få ett par paket strumpor av mig i present då. Jag kommer förbi på lördag. (Är du i centrum imorgon kan du komma och hämta.)
  Det blir ett bra test! Våra strumpor är bäst, så är det bara. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Du är rolig du! PoP-strumpor var länge sen. Om jag kommer ihåg rätt är de ganska långa. Eller var förut i alla fall. Det blir ett bra test. Om jag hittar dem i strumpkullen mer än tre, fyra gånger – då har de hållit bra.

   Inte omöjligt att jag kommer förbi imorgon. Det är mycket kalas nu som måste handlas till.

   Svara
 4. Karin

  Aspen darrar i vindens musik
  och kan omöjligt hålla sig still
  den darrar för Jönköpings tändsticksfabrik
  och det har den orsak till

  Av denna lilla pedagogiska ramsa lär man sig inte bara att asplöv darrar, utan också att tändstickor tillverkas av asp. Men hur sjutton man ska komma ihåg om det var asp eller ask är en fråga som fortfarande söker sitt svar. (Fast jag VET att det är asp.)

  Svara
 5. Karin på Pettas

  Tänkte tillbaka en tid och konstaterar att även min son måste ha gjort en ohälig allians, för det var hans sockor som gick sönder i tid och otid…dotterns höll.
  Håller med om att det är skönt med sockfria perioder. Här brukar sockorna skilja sig med jämna mellanrum. Det märkliga är att de åker in i tvättmaskinen tillsammans med kommer ensamma ut, så däri ligger tydligen en sockätare av något slag. För nog är det väl så det går till?

  kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är sockätarfunktionen. Du måste stänga av den. Annars står du där med bara halvpar.

   Kram

   Svara
 6. Ama de casa

  Tänk positivt – dom trasiga kan man bara slänga och slipper således tvätta och leka strump-memory med dom 😀

  PS: Ormöga. Så hette den ju. Men nån förgätmigej, det var det icket! Skönt att det blev utrett.
  😀

  Svara
 7. Ann-Mari

  Beskrivningen av Hälgångare var kul – människan kan var rätt lustig när hon försöker vara fiffig 🙂
  Min svägerska, som har ett hushåll men många barn, slutade nyligen sortera strumpor. Hon lägger alla i samma korg, så får familjen ta för sig när de behöver…kan ju hända att alla inte alla dagar har strumpor som passar, men hon slipper lindrigare undan 🙂

  Svara
 8. KajsaLisa

  Du skall få ett tips av mig som faktiskt fungerar. Standardisera. Själv köper jag nästan bra svarta strumpor från Kapp-Ahl i flerpack. Sen är det bara att hälla ned allt i byrålådan utan att sortera. Går en sönder så är det bara att slänga, den andra funkar ju fortfarande.
  Kanske lite svårt att göra med barn som växer, dessutom var det rätt länge sen jag behövde handla strumpor så jag vet inte om dom som var så där bra finns kvar.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Bra idé men funkar inte här. Fyra olika storlekar, en vuxen strumpfetischist (inte jag), en som ska ha korta, en som ska ha långa och blahablaha.

   Svara
 9. Diana

  Mina strumpor går alltid sönder med! Det spelar ingen roll vilken kvalité det är på dem, det är ren tur om de överlever sina tre första gånger… Fast mina går sönder där häl blir strumpa så att säga, ett liiitet hål. Men jag ser det!

  Sv: Ja, jag såg henne och kände som du. Men tydligen fick hon höga stilpoäng av tidningarna…

  Svara
 10. Susanne P

  Hur var det nu med genustänket? Blåa sockar på Kloker? Fick han välja av fri vilja eller valde du dem till honom?! Hur kommer det sig att han inte bar rosa sockar???

  Hahahaha! jag bara skojar! Och som svar är att jo, vi är mitt uppe i Genusjobbet just nu! Lite så där provokativt men väcker tankar.

  Men ett är tänkvärt; varför nöter vissa barn sockarna mer än andra?

  Och det där med hälgångare eller rättare sagt tågångare ha man stött på många gånger. ”Jag går på mattan så det inte blir så blött och smutsigt” (?!) Va?! mattan då? Blir den inte blöt och smutsig?

  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! När jag föreslår att Kloker ska följa med och handla blir han superlidande.
   ”Meeeen maaaammaaaa, kan inte du handla? Det brukar du göra så bra.”
   Jodå, smöra kan han.

   Svara
 11. Hörni

  Det kanske är nåt fel på skorna.. eller han kanske har nåt litet vasst som sticker upp någonstans i sitt rum. Jag talar av erfarenhet. 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det har varit så här länge, så då skulle han ha det i vinterkängor, gummistövlar och hela kittet. Förresten, värre prins på ärten får man leta efter, han känner varenda liten sned söm.

   Jaha. Du har gått på en pigg. Ja, du brukar ju vara rätt pigg. 😉

   Svara
 12. Bosse Lidén

  Strumpor ska tydligen inte hålla länge längre. Bäst är det när man sätter ihop dem när man slänger dem i smutskorgen. Förr var det alltid en stor hög med ensamma barnstrumpor kvar som man hittade flera månader senare på konstiga platser. Då hade man strax innan äntligen slängt kompisen. Strumpan alltså. 😉

  Svara
 13. ergo sum

  *skrattar* Ja du Lotta.. vad månne det bli av en sådan ung man??

  Njaa, liksom med allt annat är jag ruskigt äckligt pedantisk med även detta. ETT (1!!!) par strumpor har inte hitta sitt par hos oss. Sedan jag flyttade hemifrån…

  Kram

  Svara
 14. Marina

  Bara tanken på att sortera strumpor i en familj på 12 personer får mig att känna lätt(?) yrsel. Jag tycker det räcker att sortera åt två personer – varav det bara är en som använder strumpor!! (fördelen med sommarväder året om – inga strumpor!)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.