Det var bättre förr. Lättare i alla fall.

Som förälder är det lätt att jämföra med hur det var när man själv växte upp. Allt för ofta hör jag mig själv säga: ”När jag var liten blahablaha …”, så där som jag lovade mig själv att aldrig göra för mina barn. Inte så ofta i alla fall. Och mest som historielektion. Risken är bara att det kommer mindre önskade kommentarer som:

– VA?! Fanns det färgteve när du var liten?!

Men vissa saker måste ha varit lättare för våra föräldrar. Som att förstå alla nyheter barnen kommer med.

När jag var liten var det nog mest i stil med: ”Det finns en ny Barbie som har böjbara ben och en racerbil som hon kan sitta i”. Enkelt, lätt att förstå.

Idag kan det låta så här:
– Mamma, du vet Stamsite som jag har berättat om. Aaa han har gjort en costume map på NittiGeKu. Och det är ingen som har varit där aaa men så var det en i alla fall som hade lagt in skyltar där aaa fast han hade inte sett det för han hade fel texture pack!!

Denna svada avlevererade Kloker med ett stort leende, typ saligt, sista harangen sa han ungefär som om det var årets största avslöjande. Jämförbart med att Silvia börjat strippa. Eller att Zlatan blir florist.

Jag fattar ingenting. Nada. Noll.

Men han ser så lycklig ut så klok som jag är förstår jag att det är något bra, kul, häpnadsväckande som han just har berättat. Så jag försöker se lycklig ut jag med. Man vill ju hänga med. Vara en cool morsa. Inte en failad. Utan den chilla typen.

Bättre förr? Nja, vet inte det. Vi fick till exempel inte gå på poolparty innan skolavslutningen.

Men nog var det lättare för mina föräldrar att förstå vad jag sa. Och inte kunde de välja texture pack heller.

19 tankar kring ”Det var bättre förr. Lättare i alla fall.

 1. fialia

  hahaha jag har inga barn eller barnbarn i den åldern, men får läsa på så jag blir en ”cool” farmor.
  Undrar om det finns kvällskurser, hehehe
  ha de Fia

  Svara
 2. Helena

  Vissa saker var minsann bättre förr. Fika 11 OCH 15! Varje dag. Nu ska det bara bantas. Får vara glad om man kan äta popcorn en gång i veckan.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   VA?! Har man slutat med fika 11 och 15?! Tur att ingen har talat om det för mig.

   Jag säger bara en sak. Bio. Då får man äta hur mycket popcorn som helst. Och ingen säger nåt om det.

   Svara
 3. Freja

  Hahaha, det låter som mina ungar, som gillar skumma spel och kufiska animee/mangaserier… Och häromdagen frågade dottern mig allvarligt: Mamma, fanns det bilar när du var ung?…

  Svara
 4. ergo sum

  *leeer* Ja jösses!!! En annan är ju liiiiiite uptodate då de stackars eleverna förbarmar sig över en med jämna mellanrum och fyller i de delar man missat. Däremot har jag lite svårt för att bli kallad ”Bruuushhan” Skall tydligen betyda att jag liksom e på. Ait.

  Kram på dig. Eller kjamizzzz som fjortisarna på bästkusten säger…

  Svara
 5. Karin

  Nu ska jag åter försöka kommentera här. Gjorde tre olika försök igår och kom ingenstans.

  Härligt inlägg om generationsklyftorna.
  Vänta tills du blir mormor eller farmor. I och för sig så blir man lättare förlåten för att inte förstå, för man förväntas nästan vara oförstående som sådan. En klar fördel:)

  Svara
 6. Rantamor

  u har jag läst ikapp mig lite hos dig, och jag gillar verkligen vad jag läser.
  Du har en fantastisk förmåga att förmedla i ditt skrivande, både lättsamt och roligt.
  Och att det just är lättsamt gör att man gärna läser färdigt det man börjar på.
  Och sen är du trevlig också enligt Annelie….
  och tack för hälsningen jag fick av dig när Annelie var här på en blixtvisit för någon vecka sen….

  Jag förstår precis vad du menar med att inte förstå vad dom unga pratar om….
  vårat barnbarn Colin är bara sex år och när han pratar om sina spel, gubbar, lego och jag vet inte vad, så känner jag mig som Hedvig i ”från A-Ö” …

  Va coolt att du skrivit en barnbok, måste kolla lite extra om jag får syn på den…
  spännande.
  Också en dröm hos mig…men jag vågar inte!!!

  Tjingelingen.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh! Tack för dina snälla ord, jag blir nästan generad. Du ska veta att det värmer gott i hjärtat, tack igen.

   Våga! Prova och skriv en. Så att du inte ångrar dig senare.

   Kram

   Svara
 7. Rantamor

  Jodå det är en nystädad kaoslåda som nästan inte gick att stänga innan Rantamor satte klorna i den…
  och gick den att stänga var det tji att få upp den…något satt alltid i vägen…. =)

  Svara
 8. Karin

  Livslångt lärande säger jag bara. Och är rätt nöjd med att kunna inviga tonåringar i iPhonens mysterier, som jag fick förmånen att göra häromdagen. Men jag drar mig också till minnes en förvirrad tid då jag blandade ihop personerna i barnens favoritserier med deras klasskamrater och hästarna i stallet. Alla hette ungefär likadant.

  Svara
 9. Sus

  Du anar inte hur glad Jag är över att alla mina barn passerat vuxenstrecket och är egenförsörjare. Hur i hela friden skulle jag som lågavlönad ensammamma haft råd med alla dessa I:n… Imac Ipad Iphone..ja hjälp,)

  Jo en aning bättre var det nog förr!! ?

  Kraaam

  Svara
 10. PeterL

  Inte bli orolig nu…
  Jag jobbar som IT-ansvarig på ett företag och har bara vaga kunskaper om vad som menas med ”fel texture pack”

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Inte alls. Om du hade haft full koll hade jag däremot blivit lite hmm förbryllad. Det handlar om dataspelet Minecraft.

   🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.