Konstnären Nathalia Edenmont står över lagen

Uppdatering: Hittills är åtta rödlistade fjärilsarter identifierade. Polisanmälan har gjorts. DN, SvD

————————————————————————————-

Tror hon. Och en del andra konstnärer. Även etiska och moraliska lagar. De verkar leva i sin egen lilla bubbla där allt som gynnar dem självklart är tillåtet.

Jag förfäras och äcklas av konstnären Nathalia Edenmont som använder fjärilsvingar i sin konst. Just det ja, det var hon som dödade kaniner och råttor och gjorde konst av dem. Sedan några år tillbaka reser hon världen runt och köper fjärilar. Tiotusentals fjärilar. Dödade för hennes tavlors skull, för att hon ska kunna slå Jackson Pollock. Upp till 50 000 kan hon betala för en. Gissa om den är fridlyst? Utrotningshotad? Med det priset behöver man inte vara superintelligent för att fatta att handeln är olaglig.

”Hon vet heller inget om eventuella utrotningshotade eller fridlysta arter, och bryr sig inte heller om det, utan säger att hon ändå inte skulle kunna motstå de vackraste.” Så står det i reportaget i DN. Osmakligt. Idiotiskt.

Osmakligt också av DN att skriva ett reportage som liksom försöker visa hur puckot, ursäkta, konstnären, jobbar och sliter för att skapa. Som om det är beundransvärt på något vis.

Bojkotta Wetterling Gallery och Alingsås konsthall. Detta är helt förkastligt.

Magnus Uggla tonar i mitt bakhuvud: Jag mår illa …

19 tankar kring ”Konstnären Nathalia Edenmont står över lagen

 1. Freedomtravel

  Konstnärer verkar ofta tro att de får göra som de vill… även strunta i lagar (som att klottra ner tunnelbanevagnar osv). Självklart ska konsten få vara provokativ, men det betyder inte att man i konstens namn ska kunna göra vad som helst.

  Svara
 2. ann

  gud hvor forfærdeligt…”kunst” med hovedet under armen. Hvordan kan man være så arrogant at tro man kan bete sig sådan uden konsekvenser.Føj!!! Bojkot.

  Svara
 3. Gunnel

  Verkar som en del ”konstnärer” bara är ute efter att chockera och provocera. Detta är väl så långt från konst man kan komma. Hoppas ingen går och ser på det hon har gjort.

  Svara
 4. kalebass

  Att man är konstnär innebär givetvis inte att man är en bättre människa än andra. Mammon är en stark gud. A-sås konsthall ligger i mitt närområde, skall snarast kolla upp detta med egna ögon. Det är en balansgång, ska man se eller ignorera? Konst blir konst i betraktarens ögon,sägs det… återkommer ev. med rapport.

  Svara
 5. Karin

  Urk! Jag vill svära högt och ljudligt, banka vett i hennes huvud.
  Det är vidrigt och fruktansvärt egocentriskt. Jag ryser…

  kram

  Svara
 6. Freja

  Konstnärlig integritet verkar vara något heligt, men vårt vapen är bojkott och då kan de stå där med sin integritet! PS. Jag kollar Jonas val just nu…

  Svara
 7. PeterL

  Det är fruktansvärt tragiskt på så många sätt och man undrar ju om argument som att använda utrotningshotade arter bara för att man inte kan motstå hur vackra dom är inte kan betyda att dom är som vackrast när dom är levande och inte döda och fastlimmade på en duk. Det är en konst att låta leva också.

  Jag vet inte var man skall dra gränsen för konstnärlig frihet, det är en väldigt svår fråga men visst, fjärilar är underbart vackra, så också barnens ögon. Var går gränsen?

  Svara
 8. murvelinas hörna

  Osmakligt. allt för konsten? Eller!?
  Provokativt oc omedvetet

  Ogillade även Anna Odells konstnärliga ”psykkonstnärliga”
  hopp från Västerbron. Vad man än säger, så tyckte jag att det var ren provokation både mot etablerad vård och sjuka…men det är mitt tyckande…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Håller med. Och nu damp ”amatörkonstnären” ner med sitt s.k. uppdrag att göra de falska kronorna. Suck.

   Svara
 9. Annelie

  Jag mår också illa, jävligt illa!
  Helt vansinnigt!
  På bomässan här i Annedal såg jag ett exempel på att en konstnär som bara skaffat sig ett namn kan göra i princip vilken skit som helst. Ändå står folk och ååååååhar och ojar sig och ropar -Sån kreativitet!
  Det är verkligen inte så att jag inte gillar udda inredningar men att få en nästan oemotståndlig lust att bara STÄDA när man kommer in kallar inte jag INREDNING.

  Svara
 10. ME

  Tja för mig är det samma idioti att döda levande oskyldiga varelser för att äta dem när det inte ens är nödvändigt. För det döda djuret spelar det inte någon som helst roll varför det dör. Bara att det blir dödat. Skenheliga dubbelmoralister.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   ME: Jag tycker det är värre att döda djur för att göra konst av dem, än för att äta dem. Och jag är vegetarian.

   Svara
 11. Maria Kramar

  ingen av er har fattat helheten. Ni stirrar er på ”synliga ”dödade djur,men är helt omedvetna om helheten i övrigt.
  Ingen av er har förstått varför Nathalia Edenmont gör det hon gör!
  Ni tror att hon vill chockera! så lagom är ni !
  Hon gör vad hon måste -hon är en sann konstnär och ingen amatör (till kronikören) !
  De fridlysta fjärilar har hon köpt med just av den anledningen att hon visste exakt vilka passar i hennes bild. Titta på konstverket och förundras istället ,vilken fantastisk bild hon gjort( av redan döda fjärilar )- och det är en bild-så det har inte- och kommer inte dödas fridlysta fjärilar för hennes skull!-gå och gapa mot samlare ! de är egoister -de skapar ingenting-har det i sitt skåp,- de är orsak till att fjärilar fångas! Och de tävlar om att betala ….
  Karin-du vill banka vett i hennes huvud-jag rekommenderar dig att läsa om Nathalia i Konstvärlden nr.4-så förstår du kanske vem hon är och bemöter henne med respekt! …..
  Krönikören -ditt avundsjuka ego talar ! -vinkla sanningen är det du sysslar med- ta en titt på ditt inre!
  Nathalia skapar fantastiska bilder som talar till det djupaste inom en ,det omedvetna-visst kan det förundra och chockera !
  Sånt är livet…
  Undrar vad Kalebassen tycker efter att ha sett bilderna.
  Nu är det ett år gammal händelse -alltså inte precis aktuell-tyvärr har jag inte varit i Sverige då-
  men jag ville visa, att det finns åtminstone en som förstår hennes skapande drift.
  Ser fram emot att se hennes nya utställning nästa år!
  Önskar henne kraft och framgång!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.