UR:s nya dokumentär: Jonas löfte

Det har varit släppfest och förhandsvisning på Teater Brunnsgatan Fyra av UR:s nya dokumentärserie för tv: Jonas löfte.

Tv-serien skildrar författaren och skådespelaren Jonas Indes personliga kamp för att hålla sig på den ljusa sidan i livet och ingår som en del av UR:s satsning om psykisk ohälsa. Så här skriver UR om den:

”I drygt 20 år har Jonas Inde levt med insikten om, och konsekvenserna av, att han är alkoholist. 2003 fick han diagnosen bipolär sjukdom efter att i psykos ha hoppat ut genom ett fönster på tredje våningen. Han var då mitt uppe i en hyllad karriär och medlem i det framgångsrika Killinggänget. När serien spelas in har Jonas varit nykter i två år. Kombinationen psykisk ohälsa och missbruk är inte ovanlig, och det är också anledningen till att UR valt att satsa åtta halvtimmar på ämnet i höst. Men det är inte bara nattsvarta stunder som skildras i Jonas löfte. Alla avsnitt innehåller låtar som Jonas Inde skapar tillsammans med bandet Hundarna.”

Efter att ha minglat en stund, ätit så många goda snittar

och oliver jag kunde utan att skämmas (rätt många alltså – de var goda och jag var hungrig) och druckit ett glas alkoholfritt gick vi så in till den lilla svarta teaterlokalen. Efter några härliga skratt till en musikvideo med Hundarna, Jonas och Andreas Lundstedt började filmen. På ett mycket personligt och oväntat sätt skildrar Jonas sin kamp mot och upplysning om alkoholism och droger. Första avsnittet handlar om kapitulation och utspelas till stor del i Kumlafängelset, i samtal med en livstidsdömd mördare. Mer än så ska jag inte avslöja.

Efter filmen intervjuas Jonas av UR:s Åsa Tolgraven. Det är personligt och nära, fast Jonas inte ser helt bekväm ut på scenen.

Jag gick därifrån med en lite obehaglig känsla i magen. Är det många mord och andra brott som kan skyllas på eller förklaras av bristen på diagnos av till exempel adhd? Hur är det att känna sig normal endast när man är berusad eller drogad? Och vilken sorts uppväxt har man haft då?

Det är svårt att föreställa sig. Men jag tror att den här masken visar hur det kan kännas.

Första avsnittet visas på SVT2 onsdag 5 september kl. 20.30.

Tack till Skugge & Co som hade ordnat det hela! 

————————————————————————————

PS: Hur gör man egentligen med alla snittar när man kör tallriksfritt? I handflatan ryms det tre. Och sen då, var ska jag lägga de grymt goda stora gröna oliverna? Och kärnorna? Och nötterna? Allt på en gång i handen – då ser det ut som en pensionärs tallrik på Finlandsfärjan. Fast i miniformat. Kan avslöja att det blev fler än en tur till godsakerna.

9 tankar kring ”UR:s nya dokumentär: Jonas löfte

 1. kalebass

  Jag såg Killingprogrammen och minns särskilt Jonas. Undrade sedan vart han tog vägen…
  Där ser man. Man vet aldrig vilket kors som andra bär.. Jag önskar honom verkligen lycka till !

  Svara
 2. Ama de casa

  Låter som en intressant serie, ska absolut kolla in!

  PS: Kan man inte använda hamstermetoden? Alltså trycka in alla snittarna i munnen på en gång? 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nja, jag tycker det är så jobbigt när någon kommer och vill prata medan jag idkar hamstermetoden. Tar ju en kvart innan jag kan svara, typ. 😉

   Svara
   1. Krönikören Inläggsförfattare

    Fast det är klart. Om man är van vid det har man ju utökat kinderna till rejäla påsar som rymmer en 8-10 snittar vardera.

    Svara
 3. Veiken

  Den serien tänker jag följa. Jag vet att många som har psykisk ohälsa, ofta kombinerat med droger, söker hjälp och inte får. Det är då det kan hända saker.
  Jag hade också sett till att få mycket nyttigheter i from av olivolja 🙂

  Svara
 4. Freja

  Jonas Inde är en av mina stora favoriter, så den serien ska jag definitivt se. Jag jobbar ju till del med mångfald och just det här om att psykiska problem är så svåra att tala om och att acceptera i yrkeslivet har vi pratat mycket om just den här veckan. Så jag kanske kan få se serien på arbetstid till och med 😉

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.