Lyckost! Men vad har ost och lycka gemensamt?

Idag har jag tänkt att jag är en riktig lyckost. Sen började jag fundera på den där osten. Var kommer den in i bilden? Visst kan man bli väldigt lycklig av att äta en riktigt god ost – men det känns ändå lite långsökt att det skulle vara anledningen till uttrycket.

Jag har försökt hitta en förklaring och funnit att man på 1800-talet kallade personer som inte hade alla proppar i proppskåpet för ostar. När så denne ost, som saknade pålägg till sin macka, hade tur i något kallades han/hon för lyckost. Så småningom trillade betydelsen ost=mindre intelligent, eller dumskalle om du så vill, bort. Och kvar på tallriken låg en lycklig ost och smilade så gott det gick bland hålen.

En sån är jag idag. Troligtvis en mjuk, doftande brie, så där mogen att ostmassan börjar hänga utanför skalet. (Det här skulle kunna anspela på min muffinsmidjan, men det var helt oavsiktligt. Jo. Jag lovar.)

Det började igår eftermiddag när en granne gissade att jag är tio år yngre än jag är. Lyckost! Eftersom hon är humorbefriad och inte ville låna pengar så trodde jag henne. Så kom daghundens matte och undrade vilken hudkräm jag använder – eftersom jag inte har några rynkor. Lyckost och helt klart väldigt bra för egot. Det hela späddes på av att jag på bästa fjortisvis har fått en finne, vilket gör att jag känner mig ung yngre. Lyckost! Mindre kul att den sitter på arslet, men men, man kan inte få allt.

Andra saker som gjort mig lycklig de senaste dagarna:

 
Det är gladiolustider! Älskar denna ståtliga men samtidigt skira blomma där man får många för en liten peng. Lyckost!

I morse stod en jätte och hällde ett mindre hav över oss. Och jag slapp gå ut. Lyckost!

Kloker gick till skolan utan ”diskussion” fast Krusidullan är hemma och snorig. Lyckost!

Hunden bajsade precis bredvid en papperskorg. Lyckost!

Krusidullan sa att jag är mysigt knäpp. Lyckost!

Ja, det finns många små saker i vardagen som faktiskt skapar lyckokänslor. Men den här, den hör inte till vardagen! Så glad och lycklig jag är över det här. Och ännu lyckligare kommer jag att vara när jag väl har den i handen.

23 tankar kring ”Lyckost! Men vad har ost och lycka gemensamt?

 1. Karin

  LYCKOST! Grattis så in i baljan mycket!
  Jag förstår att du svävar på moln och att det inte handlar om att hunden bajsade på rätt ställe, om din fina hy osv..du är en riktigt riktig lyckost.

  Grattis igen och igen!

  Karin

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack så mycket! Helt rätt tolkat av dig. Vad glad jag blir!
   Kram

   Svara
 2. Ann-Mari

  Nog är du en lyckost alltid! Fast vad det gäller boken är det nog mera begåvning än tur…det är vi som kommer att få läsa mer av dig som är lyckostar 😀
  Kram och lycka!
  PS vacker är du också – lyckost!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Oj oj, nu blir jag lite generad. Tack för de vänliga orden – de värmer verkligen!

   Kram

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack för det! Vad roligt. Vi får hoppas att den kommer snart.
   Kram

   Svara
 3. Gun

  Så mycket att känna sig lycklig över, men ÅÅHH vad roligt med boken, stort grattis till det! Och grattis till oss som får läsa din bok också, det ska jag göra, den saken är klar.
  Jättekul att få se dig på bild, vad fin du är. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack för det! Men oj vad varm jag blir om kinderna nu 🙂 Båda.

   Tack igen!

   Svara
 4. Småländskan

  Skickar massor av grattis till dig, din lyckost!!
  Det jag sett av dig här, så är det ingen tvekan om att du är värd allt detta.

  Svara
 5. Ama de casa

  sv: Klart jag har koll på denna dag! Fast inte längre. Marknaden är bortplockad. Och du, fastknytt är verkligen inte ett nytt ord. Det har alltid funnits 🙂

  Svara
 6. Freja

  Så härligt att vara en lyckost! Jag skulle vara en sån där getost som stinker ammoniak och inte går att ha i bebodda hus, men som smakar gudomligt…

  Sv: Ja herregud så dåliga filmatiseringar! Jag såg den första för några år sen och blev så genuint besviken. Tysk samproduktion med kass dubbning vill jag minnas…

  Svara
 7. ergo sum

  *skrattar* Nog är du en lyckost alltid!!! Och i min värld får du vara en härligt salt och krämig fetaost. Allt annat går bort!!

  Många, många grattis för övrigt!!! Blir jätteglad och får nog allt köpa mig ett ex!

  Kramar

  Svara
 8. Annelie

  Men Grattis Lotta!!!! Jisses vad kul!
  Och såklart att vattenstrålen på min bild var avsiktlig, trodde du verkligen nåt annat? 😉

  Svara
 9. Fina Frun

  Visst är du en lyckans ost!
  STORT grattis till boken. Du får hojta när den finns i handeln!

  Önskar dig stor framgång med den.
  Kram/Fina Frun

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack ALLA för fina kommentarer och ord som värmer ända in i själen! Tack!

   Svara
 10. Anna

  Tjo, hittade din blogg vis en sökning på lyckost… 😉 däremot har jag en fundering. Lyckostar vs lucky star…. Kan det vara en försvenskning?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.