Slarv föder slarv

Visst är det så att slarv föder slarv. Om jag är någonstans där det är ordning och reda så är jag också noga. Och är jag på ett stökigt ställe där man inte är så noggrann blir även jag lite slarvigare. Jag är mer ordningssam när det är nystädat hemma.

Därför blev jag nästan lite chockad när jag för ett tag sedan besökte LIVA (långtidsintensivvårdavdelningen) på Astrid Lindgrens barnsjukhus – ett ställe där högsta ordning borde råda. Där vårdas små barn, ofta spädbarn, som kräver mycket teknik. De är mycket infektionskänsliga. Det första jag såg när jag blivit insläppt var gamla gastuber som stod i den trånga korridoren bredvid en kärra med fulla sopsäckar i. På väggarna trängdes lappar, anslag och brevfack. Lätt omtumlad gick jag på toa och möttes av detta:

 

 

Aha, tänkte jag, jag har kommit till personaldelen av avdelningen. Fel. Jag var på själva avdelningen. Den avdelning där riktigt sjuka barn ligger.

På eftermiddagen kom jag tillbaka. Soporna var kvar, allt skräp var kvar. Senare fick jag höra av en förälder som har sitt barn där att avdelningen är så extremt trångbodd att de tvingas använda toaletten till förråd, att det är rörigt och personalomsättningen är hög. Och att man redan vet att Nya Karolinska är för litet innan det ens är klart till en bråkdel.

Det ena efter det andra ”misstaget” inom sjukvården rapporteras om i medierna och ändå är det säkert bara en bråkdel av allt som händer. Samtidigt får vi höra att sjukhusen ska spara miljardbelopp, tjänster ska försvinna, cancersjuka får ingen vård under sommaren.

Hur ska det här gå ihop?

Visst, alla misstag sker inte på sjukhusen och allt kan inte skyllas på slarv. Man kan nästan tycka att det var lite lustigt med den 65-årige man vars urinprov visade att han var gravid. Men tänk om. Tänk om det hade varit en kvinna på 40 år som har försökt bli gravid i många år som fått beskedet. Eller ett våldtäktsoffer.

Mänskliga faktorn. Stress. Slarv.

Men. Vilka signaler får personalen när det anses okej att det ser ut så här på toaletten?

Tanken gror. Slarv föder slarv. Du vet, ringar på vattnet – de sprider sig.

————————————————————————————–

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.994840-ska-anmalas-efter-spadbarnsdod
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.994861-forlossningslakare-varnade-tidigare-i-somras
http://www.sydsvenskan.se/malmo/nyfodd-pojke-tappad-i-golvet
http://www.dn.se/ekonomi/sjukhusen-tvingas-spara-miljarder
http://www.dn.se/nyheter/sverige/provsvaret-visade-att-65-arig-man-var-gravid
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article15070094.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skoldkortel-bortopererad-av-misstag
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hoftled-togs-bort-av-misstag
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fel-patient-opererades_6978339.svd

18 tankar kring ”Slarv föder slarv

 1. Ama de casa

  Det är tragiskt… Samtidigt måste jag beundra dom som jobbar inom vården. Att dom ORKAR!?!?!! Med alla neddragningar, och med det stora ansvaret och därtill underbetalda (dom flesta). All heder till dom!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Instämmer helhjärtat. Många är guld värda, jobbar och sliter, prioriteras alldeles för sällan.

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Den städning som jag har sett (har tillbringat en del tid där) innebär en moppning på de stora ytorna. Inget mer.

   Jag skulle torka upp lite spillt vatten bredvid ett barns säng och pappret blev helt svart.

   Svara
 2. Gunnel

  Helt otroligt att det ser ut så på ett sjukhus. Vad måste hända egentligen för att politikerna ska vakna upp? Det behövs mer resurser; både pengar och personal på många ställen i vårt land.

  Svara
 3. Freja

  Det r något som är allvarligt fel med den svenska sjukvården när färre underbetald personal ska hinna ta hand om fler. Jag har dålig erfarenhet av hälsocentralerna här i byhåla, där både jag och ungarna bollats fram och tillbaka och väntat, i bland i år, på remisser som tappats bort… Vi har, tack och lov, inte varit allvarligt sjuka, men ibland känns det som att det varit bättre om vi varit djur, för när katterna är dåliga får jag proffsig hjälp direkt och då till ett pris som är betydligt lägre än om vi människor skulle gå till en privatklinik…

  Om vi ska kunna kalla oss ”välfärdssamhälle” tycker jag det är barn, sjuka och gamla som ska ha de bästa förutsättningarna, annars är det bara ett samhälle där starkast vinner…

  Svara
 4. ann

  Det er jo rystende læsning og fuldkommen uacceptabelt.
  Vel er det ikke personalets skyld…det kan kun være politikernes…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst är det så, kan bara instämma. Det är politikerna som ”lägger ribban”.

   Kul att du har hittat hit!

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag gissar att arbetsmiljön är en av anledningarna, kanske den största, till den höga personalomsättningen.

   Svara
 5. Ama de casa

  sv: Javisst har jag ordning på bilderna. Fast det är inte min förtjänst. Innan vi flyttade ner hit så scannade Anders in ca 10.000 diabilder och la dom i mappar med år/månad/ledtråd.
  Nuförtiden är det jag som fotar mest, men sorteringen (och raderingen av typ 90% av bilderna 😉 ) det hanterar Anders fortfarande.
  När jag undrar över var den och den bilden finns så är det bara att fråga organisatören 😀

  Svara
 6. Gun

  Det är ju för bedrövligt! Jag hade turen att få remiss till en privatklinik för min steloperation. Det ska jag nog vara väldigt glad för.

  Svara
 7. Ann-Mari

  Men oj! Jag tänker inte bara på hur svårt det måste vara att städa när det är bråte överallt, tänker också på säkerheten…brandsäkerheten etc. Gör det inga kontroller?
  Håller fullständigt med dig med att slarv föder slarv…och det går ju inte alls ihop med faktumet att ju mera bråttom det är, destu mera organiserat bör det vara…
  kram
  Ann-Mari

  Svara
 8. Annelie

  Man skäms för att tillhöra vårdapparaten när man ser såna här bilder. Säkert är det också därför det är stor personalomsättning också. Hur kan man jobba i en sån miljö när man hela tiden får höra av cheferna hur viktigt det är att hålla rent. Det GÅÅÅR ju bara inte. Det är egentligen inte konstigt att det inte händer mer än vad det gör.
  Jag börjar jobba ikväll, nu är min semester slut och det här gjorde ju inte jobbångesten mindre precis, tack för den televerket! 😉

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.