Varför är påsken gul? Och var kommer haren in?

Jul och allt blir rött, påsk och allt blir gult. Varför det? De flesta av oss vet att både jul och påsk har med världens antagligen mest kände snickare att göra. Nej, inte Timell – den där andre. Men varför rött när han föddes och gult när han dog och återuppstod? Och ingen färg alls när han for tillbaka till himlen, alltså Kristi Himmelfärd. Ologiskt.

påskkyckling

Den gula färgen kommer säkert av alla kycklingar och äggulor som vi får dras med under påsken. Men hade Jesus verkligen en massa kycklingar med sig när han återuppstod? Eller så blev alla kycklingar livrädda när den döde började knalla omkring, flaxade hej vilt och lämnade honom i en sky av gula fjädrar. Och för att symbolisera detta sätter vi fast gula fjädrar i björkris. Hmm … Visst känns det som om resonemanget inte är riktigt färdigvärpt?

Och påskharen då? Varför har den skuttat in i påskfirandet? Kanske det var så att när Jesus hade sin revival så gick alla hem och festade på en harstuvning. Med omelett till. Njäe, funkar inte riktigt.

Lite efterforskning visar att fastetidens slut infaller när hönsen började värpa, förr i tiden alltså, när hönor värpte när hönor skulle och inte för att människor ville. Då blev det bara så: påsk=ägg. Sen trillade = bort och påskägget var fött!

Påsken borde egentligen vara rosa. Den inleds ju med en skär torsdag. Äh, jag bara skojar. Det vet väl alla varför den heter så. Eller?

När Kloker var fem år var han med förskolan på påskgudstjänst. Prästen frågade om någon hade hört talas om Skärtorsdagen. Tystnad. Tills han resolut sa: ”Men jag har hört talas om Skärgårdsdoktorn!” Skär som skär.

Annars så ska vi tydligen leva som farligast i trafiken under påsken, frysa och käka massor med godis. Det sistnämnda tänker jag haka på.

Glad Påsk!

———————————————————————————–

DN: Farligaste trafikhelgen
DN: Kallt och regningt i påsk

Det här är en uppdaterad krönika. Ifall du tycker att du känner igen den.

19 tankar kring ”Varför är påsken gul? Och var kommer haren in?

 1. Karin

  Haha..egentligen är allting bara en röra( ägg?)
  men kul är det ju likaväl.

  Skärtorsdagen handlar egentligen om att tvätta fötter! Skära betyder rena och Jesus tvättade lärjungarnas fötter på torsdagen (curling?)

  För den delen har du trimmat kvasten?
  Blåkulla imorgon, du kommer väl med? Ta godis med dig isåfall!

  Karinkram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Där ser man hur skitiga ders fötter måste varit – de fick skära bort lorten!

   Kvasten är på service, hoppas den blir klar i tid. Men godiset är tankat.

   Kram

   Svara
 2. Ann-Mari

  Jag tror det mesta av det gula får var för mig…hinner inte :-D…men godiset skall jag väl kunna klämma in!
  Vad okunning jag är! Läste ”tvätta fönster” i Karins kommentar och han tänka att det var väl märkligt??, innan jag insåg att det var fötterna som skulle tvättas! Tur att jag inte började med fönstren…jaa, fast inte tänker jag tvätta familjens fötter heller 😉

  Klä dig varmt och var försiktig!
  Kram!

  Svara
 3. Ama de casa

  Är bara inne och kollar ifall det där om påskharen har blivit uppdaterat. Förväntar mig service här på bloggen, va? Precis som Ama’s serviceblogg. Inte ska man behöva göra allt själv?
  😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nope. Ingen curlingblogg här inte 😉 Men Sofie har varit snäll och kommit med en del teorier/fakta.

   Svara
 4. Sofie Persson

  Harens (kaninens) legendariska fortplantingsförmåga gör den till en symbol för överflöd och fruktsamhet. Därför förknippas haren till påsken och andra vårliga fruktsamhetsritualer där man firar livets återkomst efter vintern. Det är också därför påskharen förknippas med ägg, en liknande symbol för återfödelse och fruktbarhet. Detta har lett till den förargliga konsekvensen att småbarn ofta tror att haren lägger ägg.

  Som påskharens ursprung har man föreslagit sydtyska bildbröd med påskalamm som misstolkats. Ett annat ursprung kan vara häxornas mjölkhare, bjära, som i gångna tiders folktro var ett övernaturligt väsen som häxorna använde för att skaffa mjölk från grannarnas kor. Den omtalas inte sällan i häxprocessernas protokoll.
  Vad ska man tro? För mig får påsken gärna vara pastellig rosa, gul, lila och grön!

  Svara
 5. Freja

  Godis, den delen är jag helt med på! Annars undrar jag på kyrkoårets färger, som brukar synas i prästens stola och på altarduken, är det oxå gult vid påsk?

  Svara
 6. Karin

  OK, påskharen är ett missförstånd? Skådebröd som skulle föreställa lamm såg mer ut som harar. Eller allmänna vårriter till födandets ära då men tyckte att den fertila haren passade bra. Och samtidigt började hönsen värpa. Så påskharen kommer med påskägg.

  Sant verkar det i alla fall vara att tyska godisfabrikanter på mitten 1800-talet plockade upp idén om påskharen som kommer med godis och lyckades öka sin försäljning rejält.

  Svara
 7. Ama de casa

  Nu har haren fått lite förklaringar även om du inte iddes. Jag tackar dina läsare 🙂

  sv: Jo, det är kolibrier, och dom kommer i en himla massa storlekar och färger 🙂

  Svara
 8. ergo sum

  Ville bara önska en glad påsk. Eller trevlig långhelg. *ler* Ta hand om dig!

  Kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.