Mejslad kvinnodag och ”Järnladyn”

Jag brukar inte fira internationella kvinnodagen. Egentligen tycker jag att det är skit att det ska behövas en sån dag, men bra att vissa saker uppmärksammas som t.ex 15.51-rörelsen. För att illustrera löneskillnaderna mellan könen har man räknat ut att snittkvinnan har jobbat klart 15.51, efter det jobbar hon gratis. Inte konstigt att jag alltid är så trött vid 16-tiden varje dag.

Första året jag och han jag delar hus med var tillsammans, då fick jag en skruvmejsel på internationella kvinnodagen. Häpp. Inte för att jag hade brist på dem, tvärtom.

Det blev ingen tradition med present denna dag. Nähänej, man kan ju bli bortskämd.

Ikväll var några (tjej)kompisar och jag på bio och såg ”Järnladyn”. Visst var det alldeles väldigt lämpligt just idag? Hon, Margaret Thatcher, fick verkligen kämpa på grund av sitt kön och sin bakgrund.

Men å så bra hon är Meryl Streep, hon förtjänar verkligen sin Oscar. Vilken rollprestation – ojoj. När filmen var slut och eftertexterna rullade var det alldeles tyst i den halvfulla salongen. Alla satt stilla.

När vi väl kom ut var vi ense om att det var en film som tog tag i oss, som tar tid att smälta och bearbeta. Den får mina allra bästa rekommendationer, oavsett vad man tycker om hennes politik.

11 tankar kring ”Mejslad kvinnodag och ”Järnladyn”

 1. Karin

  Tack för tipset om filmen! Sitter man tyst efteråt, har den tagit sig in i själen ordentligt.
  Kvinnodagen lär ha firats sedan 1910 fick jag veta igår. Det lär finnas en mansdag i november också, något som jag inte kände till.
  Här firas varken den ena eller andra…

  Karin

  Svara
 2. murvlan

  Järnladyn, mycket bra film och speciellt M Streep. Syrran och jag såg den på Sergel.

  Internat. kv. dag. Har under alla mina yrkesår skrivit upp och ner om den dagen, intervjuat, vänt och vridit på allt. Idag känner jag mig trött på firandet, som jag inte tycker ger något. Varför ett firande? Allt ska egentligen vara glasklart i jämlikhetens/jämställdhetens tecken.
  Men fortfarande är samhället mycket ojämlikt.

  Svara
 3. ergo sum

  *ler* Håller med om att en sådan dag egentligen inte skulle behövas – men i många patriarkala länder är det den ENDA dagen när man överhuvudtaget har en liten chans till att få lite medialt utrymme till dessa viktiga frågor.

  ”Järnladyn” har jag ännu inte sett.. Men jag måste. För det är viktigt.

  Ha en fin helg! Kram

  Svara
 4. Selma

  Jag kommer nog att se den vad det lider men inte på bion i hålan jag bor. Det är för mycket svaj i bänkraderna.

  Svara
 5. peterlarson

  Ja det är förfärligt att det skall behövas särskilda ”kvinnodagar” och varför skall dom i så fall vara en om året och inte minst 183 st.

  Thatcher (i verkligheten) var en väldigt intressant människa med en väldigt otäck politik och vad det gäller Meryl Streep så är det en gåta att hon inte fått fler ”Oscars” än tre.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.