Vi är olyckliga egoister

I måndagens Metro kunde man läsa att allt färre svenskar är väldigt lyckliga, enligt en undersökning från Metropolitan Panel. Vi svenskar är också världens största egoister – 70 procent anser att vi finns på jorden för att ta hand om oss själva istället för att hjälpa andra, om vi var tvungna att välja. Folk i fattiga länder som exempelvis Mexico och Chile är mycket lyckligare än vi och i Chile anser 70 procent att de finns till för att hjälpa varandra.

Visst får man en tankeställare av det?

Apropå egoism så berättade en gammal jobbarkompis, Peter, följande historia när vi åt lunch förra veckan:

Han körde på en bro över E18 när bilen framför plötsligt tvärnitar. Peter hinner stanna, men blir tvärförbannad och kastar sig ut ur sin bil och fram till gubben framför. Som har kört på en liten pojke. Peter säger åt gubben att ringa ambulans, tittar till pojken, springer till sin bil och hämtar filtar som han försiktigt, försiktigt stoppar om pojken med – allt för att inte rubba huvud eller nacke med tanke på eventuella ryggradsskador.

Bakom bilarna har det bildats kö, förstås. En karl kliver fram till Peter som samtidigt som han pratar med mamman, just lägger på pojken sista filten, och säger:

”Ser bra ut. Då kan du ju ta och flytta undan honom nu så att vi kan köra förbi.”

Här var det nära att ske ett mord, berättade Peter. Men han fann sig, klev fram till karl, blängde honom i ögonen nära nära och sa:

”Nej. Man jag kan ta och slänga ner dig på motorvägen.”

Och karlfan dröp av.

Men hur kan man? Tydligen var den karln både egoist och dum i huvudet. Gissningsvis inte så värst lycklig heller.

 

12 tankar kring ”Vi är olyckliga egoister

 1. Annelie

  Riktigt dum i huvudet tom. Undrar hur han återberättade den historien när han kom hem, om han nu hade nån att berätta den för.

  Svara
 2. Britt

  Behövs ju ingen större forskning för att förstå varför vi är sjukast i världen, äter mycket lyckopiller och bara längtar någon annanstans trots att vi har det bäst i världen…bra ekonomi, inga naturkatastrofer, ingen hög brottslighet…alltså relativt tryggt, inga krig, inga förföljelser. Vi kanske skulle behöva mer katastrofer för att bli lyckliga? Vi kanske skulle bry oss mer om varandra om vi inte hade några tillgångar att bry oss om?

  Svara
 3. Freja

  Fy, så otäck historia. Hört rykten om att numer när folk kommer till olycksplatsen sliter de upp mobilen, inte för att ringa 112 utan för att filma och ta kort för att sälja till tv och tidningar. Bara att hoppas att det inte är sant!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det har stått i tidningarna om det fenomenet: filma istället för hjälpa. Fruktansvärt.

   Svara
 4. mormor

  Visst är det fruktansvärt när människor inte tar sig tid att höja blicken, visa omsorg och bry sig om sina medmänniskor … Hoppas vi går mot nya bättre tider gällande det.
  Ha det fortsatt bra i helgen!/Mormor

  Svara
 5. Gunnel

  När det händer olyckor tycks de flesta människor inbilla sig att det hjälper om man står och glor och hindrar de som verkligen kan hjälpa från att komma fram.

  Svara
 6. ergo sum

  Precis så är det!! På riktigt!! Och jag blir bara ledsen och bedrövad! Och bestört.. Lite om det handlade mitt inlägg igår om. Om att jag inte anses tillräckligt ”hungrig” av många i min omgivning. De tycker att jag borde satsa mer på egen karriär.. Med mera.

  Men sådan är inte min natur. Jag kämpar för allas våra chanser, möjligheter. Och skulle ALDRIG ha för bråttom för att stanna upp och hjälpa någon…

  Kramar

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.