Igelkottens elegans – helt underbar

Igelkottens elegans — vilken titel! Bara den kan man ju bli lycklig av, den sätter genast igång tankarna om vad romanen kan tänkas handla om.

Boken har två huvudpersoner: Renée, 54 år, är portvakt i en förnäm fastighet i Paris finare kvarter och Paloma, som bor i huset. Renée är änka, mycket intelligent och beläst, men hon gömmer sin verkliga person bakom ett typiskt portvaktsbeteende, det vill säga butter och korkad. Paloma är tolv år, överintelligent och udda. Hon har bestämt sig för att begå självmord när hon fyller 13 år.

Både Renées och Palomas liv korsas och påverkas när en av våningarna säljs till en japansk man, som inte har den nedärvda överlägsenhet som övriga i huset besitter. Mer än så vill jag inte berätta eftersom det säkerligen skulle beröva dig läsunderhållningen.

Med ett språk som skimrar och får mig att le och ibland utmanar mig, träffsäkra och underhållande metaforer, raljerande över Paris överklass, härliga karaktärer, en handling som är både roande, kärleksfull och sorglig är Igelkottens elegans det bästa jag har läst på väldigt länge.

Ett plus är att översättningen har gjorts av två personer vilket säkerligen hjälpt till att skildra Renées och Palomas historier med olika röster.

Författarinnan Muriel Barbery är fransyska, bosatt i Japan. Att hon har varit lärare i filosofi visas i bokens filosofiska djupdykningar. Men det blir aldrig tungt — orden flyger med lätthet över sidorna och jag fick flera nätter förstörda. Det är ett väldigt gott betyg när det inte går att sluta läsa fast klockan är 2.30. 

Boken har vunnit flera prestigefyllda priser och när den kom ut i Sverige 2009 blev den en av årets största bokframgångar. Vad gjorde jag då? undrar jag. Hur kunde jag missa den?

Läs den och njut!

————————————————————————–

Adlibris
Bokus

10 tankar kring ”Igelkottens elegans – helt underbar

 1. Freja

  Tack för tips! Jag läser ju oftast kriminalromaner, men jag älskar berättelser som har filosofi i sig, den här hamnar på inköpslistan!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag läser också mycket deckare och den här har samma driv som en bra deckare, men bättre språk och djup.

   Svara
 2. Melissa lavali - Foto¤Vikt

  Kikar förbi idag igen och lämnar lite tassavtryck efter mig!
  Hoppas du har en lika fantastisk dag som jag har i solskenet 🙂

  ———————–
  ..::Fotobloggen om vikt & träning utan gym och dieter::..

  Svara
 3. Ann-Mari

  Oj, den var på min lista, men jag glömde den…efter din fina recenssion är jag säker på att det är en bok för mig. Skall ta den med på nästa mässa, som hotellrumsläsning!
  Tack!
  Ann-Mari

  Svara
 4. ergo sum

  Det är en FANTASTISK bok!!!! Jag läste den för ett år sedan, i värmen på Lanzarote. Och jag grät floder. Och rös av ordens välbehag. En av mina tio-i-topp-böcker alla kategorier och den är om möjligt ännu bättre på originalspråket..

  Vad glad jag är för att du också ”hittat” den!!

  Kramar

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.