Dosettens viktighet

Sjuksköterskan spänner ögonen i oss och säger:

”Och så måste ni se till att det finns en dosett hemma när hon kommer hem.”

Allt annat; om sjukdomen, oförmågan att klara sig, det faktum att vår styvmamma har noll och intet kvar av sina kognitiva förmågor, att biståndsbedömaren är totalt inkompetent verkar vara av underordnad betydelse. Dosetten är viktig.

Vi tittar lite förundrat på varandra men går vidare med det som vi tycker är viktigare. Såna bagateller som att det inte finns pengar att handla mat för, eftersom ingen god man finns, till exempel.

Dagen efter ringer en annan sjuksköterska och berättar att styvmor ska få åka hem nu. Och det finns väl en dosett hemma?

Nej, det gör inte det. Ingen av oss har kunnat prioritera att åka flera mil just då, för att lämna en dosett.

”Men hon kan väl få sin medicin ändå?” Misstroget funderar jag över hur svårt det kan vara för en distriktssköterska att ge två tabletter en gång om dagen.”

”Njae, egentligen inte. Det måste finnas en dosett.”

”Menar du att hon inte kommer att få någon medicin om det inte finns en dosett?” frågar jag.

”I princip, ja,” blir svaret.

Eftersom jag inte gillar svar som innehåller ”i princip” frågar jag igen, rakt på sak. Och nej, om det inte finns en dosett så blir det ingen medicin.

Visst är det ett märkligt land vi lever i? Jag hade inte en aning om att en dosett var så otroligt viktig, jag trodde nog att det faktum att folk helst inte ska dö eller bli dödsjuka så fort de kommer hem från sjukhuset var viktigare.

Det är bäst att köpa en och ha hemma. Utifall att.

17 tankar kring ”Dosettens viktighet

 1. fialia

  Men va? d låter ju helt otroligt, har ju själv gammal mamma o en svärmor och har aldrig hört ngt liknande.
  jaja de e väl bäst att du införskaffar en sån då.
  ha de Fia

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det finns så många helt otroliga saker att berätta om denna farsartade tragik, dosetten är bara en. Vad sägs om att biståndsbedömaren, som känner till att styvmor inte kan prata och är dement, RINGER hem till henne och frågar om hon behöver hjälp? Och sedan återkopplar till oss: Hon sa nej.

   Svara
 2. Selma

  Vad är det för dumheter och såna där apodosband? Finns det inte längre?

  Man blir så trött på alla dessa människor som bara ser sin lilla del av de sjukas hela omgivning.

  Svara
 3. Freja

  Det är skrämmande att inse att det gäller att vara frisk och fräsch för att orka med att bli gammal… Vad är det som håller på att hända i samhället? Det blir hårdare och kallare och grunden för välfärden, att vi tar hand om våra gamla, våra barn och våra sjuka, är det som förfaller snabbast….

  Svara
 4. Ann-Mari

  Vad ledsen jag blir av att läsa detta. Så borde det inte få vara…
  Styrkekramar till er

  Svara
 5. Annelie

  Hahahahaha, jovisst är det så, mina äppel får bada när de kommer hem till mig. Jacuzzi tom.
  Klart dom ska ha det bra.
  Och visst är de bättre ju tidigare på säsongen det är, men jag hade tur häromdagen, fick tag på så där krispiga fräscha saker, underbara.
  Apropå dosetten, det ligger nog till så här, hör och häpna: när hemtjänsten kommer är det en simpel undersköterska, en sån som jag alltså. (Eller än värre ett vårdbiträde, jodå yrkesgruppen finns kvar!)
  Och en sån får inte dela medicin ur burkar, däremot ur en dosett eller en sk APO dos, färdigdoserade påsar direkt från apoteket.
  Vi är ju lite korkade vi undersköterskor så det där måste man överlåta till en ”riktig sköterska”.
  Men om det är så som du säger att det kommer en distrikssköterska och ska hjälpa till förstår jag inte problemet. Hon är ju högskoleutbildad, dessutom vidareutbildad.
  Sunt förnuft existerar inte längre inom sjukvården.
  Förresten kan jag ju inte läsa så jag förstår inte inlägget överhuvudtaget. OCH går det läsa vad jag skrivit? Jag kan ju inte skriva heller egentligen. Obildad som jag är.
  Puss och kram i alla fall!

  Svara
 6. ansepanse

  principer, det är det som allt handlar om, det går liksom inte att tänka klart, hitta bästa lösningen utan stångas på bara, nej, det är för sorgligt
  Sv: svaret kommer inom två veckor
  kramar

  Svara
 7. Mormor

  Hmhm, jaaa du … det finns mycket att önska inom vård och omsorg!
  Din kommentar hos mig på ”Min bakgrund” känns ”mitt i prick” …
  Ha en trevlig helg!/Mormor

  Svara
 8. PeterL

  Jag hade först tänkt att bara skriva en eller annan rad om stenar och om glashus och om inte att kasta. Men att en människas behov, medicinska och trygghetsmässiga skall vara avhängiga tillgången på en ”dosett” är så absurt dumt att jag blev tvungen att ta upp det också.

  ”Don’t you dare to push a fellow blogger like that. Ok? 😀

  Svara
 9. murvelinas hörna

  SKRIV, SKRIV FÖR TUSAN.
  OM DETTA MÅSTE VI TALA MER OCH HÖGRE.
  JAG HAR SKRIVIT OM ÄLDREOMSORG I ETT FLERTAL ARTIKELSERIER,
  MEN ALDRIG NÅGON ÄNDRING SYNS ALDRIG UPPSTÅ.
  OCH JAG HAR UPPLEVT DETTA ELÄNDE MED BÅDE MOR, FAR OCH JUST NU SVÄRFÖRÄLDRAR.
  DOSETT? HERREGUD!
  BEGRIPER INTE ATT DE ALDRIG BEGRIPER- BISTÅNDSHANDLEDARE BAH!
  MIN PAPPA RÖT EN GÅNG: VA FAN HAR NI FÖR UTBILDNING??
  HAN VAR SVÅRT SYNSKADAD, BEHÖVDE HJÄLP OCH STÖD I SIN VARDAG. BISTÅNDSHANDLEDAREN SKREK OVANFÖR HANS HUVUD…NÄR HON TALADE MED MIG -OM HOOM – SOM VAR FULLT HÖRANDE, MEN INTE SEENDE.
  FARSARTAD TRAGIK ÄR BARA EN ENKEL FÖRKLARING. DET ÄR ÅT HELVETE RENT UT SAGT. MÄNNISKOR MED HUVUDET PÅ SKAFT OCH RESTEN ”UR LED” VILL BARA DÖ.
  VILKET SORGLIGT SAMHÄLLE!

  Svara
 10. ergo sum

  *suck* Jag säger bara suck.. Det är tröstlöst sådant här. Och förbannat orättvist. Det är INTE så här det skall vara. OM det nu är så att det INTE är en distriktssköterska som skall ge din styvmor medicinen så borde de tala om att det är därför hon behöver dosett – för att undersköterskor och vårdbiträden INTE har rätt att dela ut medicin. OCH då kan de ju skicka med henne en dosett hem. Kostar det en hundralapp så skicka en j*a faktura dårå!!

  Suck säger jag återigen…

  Hoppas ditt 2012 blir bättre.. Och hoppas det blir någon satans ordning någongång på sådana här dumheter. Hur svårt kan det vara att bemöta vettigt – ge förklaring?

  Kram

  Svara
 11. Emmy

  Bland det dummaste jag hört på länge. Uppenbarligen så har folk kastat ut all logig och fastnat i petitessträsket…

  Svara
 12. Stattinskan

  I princip så tycker jag att principer i princip har tagit över. Hur svårt är det att låna ut en dosett då? Ja, tills dess att ni har möjligheter att åka de milen för att överlämna en egen till er styvmamma? Trångsynthet är en synd och vi vet ju alla att syndaren vaknar sent. Är det konstigt att saker och ting inte fungerar när maskineriet hakar upp sig på grund av en jäkla dosett?
  Nåväl, god morgon 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.