Lucia, tomtar och jämlikhet

Nu när vi är mitt uppe i värsta/roligaste/stressigaste julförberedelserna (välj det som passar) syns det tydligt hur det står till med julfirande och jämlikhet. Inom en del områden tassar jämlikheten försiktigt framåt, tipp tapp. Men i själva julområdet verkar det ha stått tämligen stilla sedan männen började hugga sig en julgran och släpa hem genom snön till den röda stugan – här väger traditionen tungt.

Men för några år sedan röstades en kille fram som årets Lucia i en gymnasieskola i min hemkommun. En hårdrockare. Med långt ljust hår. Undrar om de kallade honom Lucio? Frågan är vilket som väger tyngst: Tradition eller jämlikhet? Tydligen var den skolan en äkta föregångare för nu är det världens rabalder om killar som Lucia. 

Manlig tomte och kvinnlig Lucia

Många små barn är lite rädda för jultomten. Inte så konstigt. Han är stor och bullrig med långt vitt skägg och ofta ser han rent ut sagt läskig ut i ansiktet. Tomtemasker har ju faktiskt använts vid bankrån just för att de skrämmer skiten ur folk. Men tänk om vi skulle införa kvinnliga tomtar? Istället för det myndiga och bullriga:
”Hoho, finns det några snälla barn här?” med ett vippande sockervaddsskägg, så kommer en tomte med tuttar, kjol, concealer och långa svepande ögonfransar och säger milt:
”Hihi, var är alla snälla, gosiga barn?”

Summa summarum: Om de manliga luciorna inte behöver sätta på sig peruk ska de kvinnliga tomtarna inte behöva använda lösskägg.

Jämlikhet — till vilket pris som helst?

Ja, det är väl en knäckfråga så god som någon. Fast min lakritsknäck är ännu godare.

 

PS. Du hinner fortfarande vara med i bokutlottningen! Du har fram till midnatt 13 december på dig.

——————————————————————————————-

DN: Skolor stoppar manliga lucior
DN: Ifrågasatt för sitt kön men får bli Lucia
SydSv: Luciatraditionen diskriminerar

21 tankar kring ”Lucia, tomtar och jämlikhet

 1. fialia

  I gamla traditioner e de svårt att ändra kön, tyvärr, finns ju många exempel på d.
  Lakrits knäck, låter gott.
  ha de Fia

  Svara
 2. Gunnel

  Det är väl helt ok med en manlig Lucia och Lucio låter väl bra….åtminstone bättre än Lucifer. På äldreboendet här i samhället fick de gamla titta på magdansande lucior och de gillade det. Ombyte förnöjer. Ha en trevlig Luciadag

  Svara
 3. Znogge

  Tycker det ska vara en kvinnlig Lucia just därför att Lucia var en kvinna. Så fördomsfull och odemokratisk är jag.

  Svara
 4. Karin

  varför inte en manlig lucia. Inte mig emot.
  jag har varit tomte med skägg men nästa gång blir jag blott och bart en tomtemor. Utan skägg:)
  En fin lucioa-kväll önskas!

  Svara
 5. Annelie

  Waaaaaaaaaaaa, har du gjort lakritsknäck? Häftigt! Jag var på Lakritsroten häromdagen och köpte lakritspulver, ska göra lakritspannacotta med färska hallon till nyår tänkte jag. Fick faktiskt recept på lakritsknäck men tänkte, nja, vet inte om det låter så bra. Men det blev gott alltså?
  Och kvinnliga tomtar och manliga Lucior, naturligtvis, vi lever väl på 20huntratalet, inte sant!?
  Och tack för peppen! Du är bäst!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Lakritsknäcken är mmmm saliggörande, beroendeframkallande, delikat och tar slut alldeles väldigt fort.

   Svara
 6. Annelie

  Ja väldigt gärna! Fast jag går på imorgon kväll igen, och har eventuellt en date….
  En gammal jobbarkompis från Malmö är i stan, vi skulle försöka få till det imorgon.
  Annars går det inte förrän tidigast fredag nästa vecka! Och det är ju evigheter dit.

  Svara
 7. Chiquita

  Hmm…jag kanske är för traditionell…men nog tycker jag i alla fall att det passar bättre att en kvinna gestaltar Lucia som ju var kvinna, men visst inget är omöjligt… det kanske bara är jag som är inskränkt… för samtidigt så tycker jag ju om att samhället utvecklas åt att bli mer jämlikt… Hur som helst…mycket bra skrivet!!!

  Svara
 8. Emmy

  Haha, herreminje vilken debatt. Kanske manlig lucia undvikits tidigare för att det är lite KKK varning? Jag röstar på att tomtemor delar ut julklapparna från och med nu, och den där tomten är ju nästan alla barn rädda för i alla fall. Det är som att vi skrämmer upp dem och sen får de sina paket som belöning för att de stod ut med tomtens (läs farbror Görans) dåliga skådespel 🙂

  Svara
 9. Fina Frun

  uj uj vad mycket rabalder det varit runt detta ämne i år! Jag tycker det är fint med traditioner och jag tycker att jämlikhet är bra.

  Men vad JAG tycker är jämlikhet är ofta inte av samma uppfattning som andra har, med mer påtvingade metoder…

  Nu firar vi ju Lucia av olika anledningar, men det bygger ju ändå på skyddshelgonet Sankta Lucia – kvinnan…

  Men visst, för min del får gärna en man vara Lucia, hunden och katten också, bara vi fortsätter firandet med den fina gemenskapen.

  Svara
 10. Susanne P

  Ja, nog skulle jag vilja säga att det ska vara traditionsenligt men då skulle jag ju inte tycka att lakritsknäck är gott…men det är det ju… 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är väl så det är – vi vill har kvar vissa saker och förnya andra. Helt mänskligt 😉

   Svara
 11. Selma

  Visst är det märkligt att detta fortfarande diskuteras. Jag har för mig att den diskussionen var aktuell redan på min tid. Om vi hade ett verkligt jämställt samhälle med rättvis fördelning av löner och förmögenhet får jag för mig att det inte skulle läggas så mycket energi på att få manliga lucior. Jag har så där på förmiddagen haft lite egna funderingar kring det där med jämställdhet hos mig.

  Svara
 12. Britt

  Hockeypappans 2-åriga son tittade längtansfullt på Lucialinnet som en av de 6-åriga tjejerna skulle ha och sa:-Va fin. En sån vill jag ha! Ingen kommentar från föräldrarna!

  Svara
 13. Elise

  En glödhet debatt om detta. Sedan en debatt om debatten.
  För mig får vem som helst vara Lucia och tomte.
  Bara Lucia har ljus i håret och tomten kommer med julklappar ;-
  Lakritsknäck, gott.

  Svara
 14. Ann-Mari

  Det jag främst ogillar är att själva tanken med vad Lucia skall representera faller i skymundan , och debatten färgad av ilska och påhopp tar så stor plats. Det är svårt med jämställdhet och traditioner…På dotterns gymnasium firades Finlands självständighetsdag med festligheter till vilka krigsveteranerna var inbjudna. Dottern var den enda frivilliga festmarskalken, och hade gärna burit fanan, men det fick hon inte, för det skall en kille göra…Hon fick ett ordensband (sash) och fick tända ljusen. Visst var hon lite besviken, men högtidligheten i festen var viktigare för henne än fanan, trots allt 🙂
  Igen ett suveränt inlägg!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.