Julhandelns Stumma skuggor och Vagnhållare

Egentligen tycker jag att det är kul att handla julklappar. Åtmin-stone när jag vet vad jag ska köpa. Och hittar det på en gång, gärna på nätet, men allt hittar jag inte där. Helst ska den sedvanliga decemberförkylningen ha gått över också. Och jag är ute i så god tid att det inte är så trångt i affärerna. Jaja, om jag prickar in en av fyra får jag väl vara nöjd.

En sak slog mig, förutom vassa armbågar och kantiga paket, när jag julhandlade igår. Det skulle faktiskt gå att minska trängseln i affärer och köpcentrum om de Stumma skuggorna stannade hemma. Jag menar de medelålders till äldre män som går ett steg bakom sin fru och bär en påse. Eller två. De karaktäriseras av en väl knäppt rock av äldre slag, ofta beige, fast det är 30 grader varmt i affären och svetten rinner om alla andra, och en stoiskt lidande min. Tydligen är de döva också eftersom de aldrig svarar på sina fruars frågor.

Man skulle kunna tro att dessa män snart är utdöda, av naturliga skäl. Men icke – det finns en ny generation som har alla förut-sättningar att utvecklas (frågan om det verkligen är en utveckling får vi ta en annan gång) till Stumma skuggor: Vagnhållarna. Med det menar jag de småbarns­pappor som med nollställd, frånvarande min håller i en barnvagn med ena handen, en mobil i den andra och försöker stå still och inte vara i vägen (Ha! Det är ju julhandeln vi pratar om!) medan de väntar. Och väntar. Frun/sambon/ småbarnsmamman handlar och letar efter bra saker som hon entusiastiskt visar upp för honom. Svaret blir antingen ett minimalt ryck på en axel eller ett desperat ”Köp den!” beroende på hur länge de stått där. De svettiga barnen halvligger apatiska i sina vagnar med blickar som hämtade från Madame Tussauds, de är överströdda med smulor och har oftast något gult geggigt i handen. Troligtvis ett före detta kex. Eller, jag borde kanske säga för-hoppningsvis.

Julhandeln spås slå rekord i år igen. Förstår du vad det innebär? Precis, det kommer att bli ännu trängre i julhandeln, och ju närmare julafton – desto värre… Jag vill därför å det allra ödmjukaste uppmana alla som innehar en stum skugga eller en vagnhållare med tillbehör att lämna dem hemma. För säkert är att ju smidigare julhandlandet går – desto större är chansen till en fröjdefull jul.


PS. Är du en trogen läsare känner du kanske igen krönikan, den har varit publicerad tidigare men är fortfarande lika aktuell.

—————————————————————————————–

DN: Stark jul hos näthandlarna
SvD: Tidig rea dåligt omen för julhandeln
DN: Jultomten är en kvinna
SvD: Det ska vara en chokladask i jul
DN: Svenskarna köper alltmer på nätet

22 tankar kring ”Julhandelns Stumma skuggor och Vagnhållare

 1. camilla

  Hahaha…Det är så sant det du skriver.
  Det spelar ingen roll om krönikan är gammal. Den stämmer… varje jul.
  Kram på dig!

  Svara
 2. Selma

  Hos oss är det tvärtom. Jag blir galen på att ha med maken i affärer. Han ska titta och jämföra och fundera och kolla och jämföra och hitta annat …

  Jag är mer, tjoff den tar vi och så går vi hem.

  Svara
 3. Ruth i Virginia

  Många tanter av en viss ålder kör inte bil, så stackars gubben får vara chaufför och lida och bida tiden, när frugan shoppar.
  Måste vara dödstråkigt! Jag tycker också illa om att shoppa. Fy!

  Julhandeln slår rekord, ja! Vänta till kreditkortsräkningarna börja anlända. Inte så kul, kanske.

  Svara
 4. Gunnel

  Jag undrar vad alla de som är ute och julhandlar med en karl i släptåg har för knep för att få honom med sig. Det har jag aldrig lyckats med. Ha en skön vecka före jul.

  Svara
 5. Stattinskan

  … och så har vi dom som måste avhandla hela veckans arbete mitt i gångarna och tycks tro att de är vålnader som det bara är att gå rakt igenom 🙂

  Svara
 6. Freja

  Sorgligt nog är den ständigt lika aktuell… Sorgligt både för att julhandeln hysteriskt nog ökar varje år och sorgligt för att könsrollerna sällan befästs och syns så tydligt som i det du beskriver….

  Svara
 7. Elise

  Ja det är så sant. Både vad gäller Stumma Skuggor och att julhandeln slår rekord.

  Här slås inte några rekord. Vi handlar så lite.
  Maken handlar, jag stannar hemma.
  Blir bäst så. För oss alla.
  Kram

  Svara
 8. Gun

  Hahaha, fy sjutton, jag känner stress bara av läsa dina ord, det stämmer så himla bra. Som tur är har jag en man som oftast sköter inköp av mat, tidigt på morgonen, nästan innan jag vaknat. Men man ska ju ha julklappar också, det är värre.

  Svara
 9. Ann-Mari

  perfekt uttryck – stumma skuggorna! Jag försöker också handla på nätet, och hålla mig borta från affärerna. Jag har ”osynliga” skygglappar på mig, för jag vill inte spendera 2 timmar i mataffären genom att prata med alla man känner! Jag blir irriterad på de som snattrar i telefon medan de handlar, för de blir alltid stående i vägen och märker inte av omgivningen…argh!
  Jag skriver under din uppmaning! 😉

  Svara
 10. Diana

  Hihi, jag känner igen mig. 🙂 Batman är sååå glad över att en del affärer har börjat med ”mansstolar”. Där parkerar han sig och inväntar mig.

  Svara
 11. lena

  Så sant det är skrivit!.Det är bara vi kvinnor( och kanske en och annan man???) som tycker om att shoppa..Vi kvinnor kanske väljer FEL affärer?? Varför inte julshoppa på tex Biltema iår istället?? ( då kanske sällskapet blir gladare och mer engagerad?)Och hjälp att bära, behöver man ju alltid..

  Svara
 12. PeterL

  Shit…vad det var sned könsfördelning bland de som kommenterat detta inlägg.

  Nåja, min åsikt är att julhandel är hemskt
  (Surprise!?)

  Svara
 13. Freja

  Boken har kommit, den verkar kanonbra, jag försöker övertala mannen om att han bör läsa den oxå! Jag skrev om den i mitt inlägg igår och länkade till dig. Den kunde inte ha kommit mer perfekt i tid!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Så bra! Du får berätta sen vad du tycker om den. Klart att maken ska läsa (säger jag som fick onda ögat av sambon när jag lite försynt så där la en bok om curlingföräldrar framför honom… ;))

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.