Naturdemokrater, Tre sekunder och indianflöjt: 3 x lidande

Det finns olika sorters lidande. I helgen har jag gått igenom tre av dem, av olika dignitet.

Den första när jag läste om det nya partiet Naturdemokraterna. De har EN, 1, one, fråga på sin agenda. En hel fråga. Wow. Genast såg jag dem på insidan av ögonlocken när de bli intervjuade:

”Hur ser ni på invandrarfrågan?”
”Skjut dom!”

Partiets enda fråga handlar om att vargen ska utrotas i Sverige. Säger en i partiet. En annan säger att det handlar om varg inte ska tillåtas i närheten av bebyggelse. Visst är det tur att de bara har en fråga, för inte ens den har de klart för sig. Men visst har de väl valt ett konstigt namn? Vad är demokratin i det hela?

När jag läser sånt här lider jag – mycket med både naturen och djuren och lite med de stolpskott som ens kan komma på något så knäppt.

—————————————————————————

Den andra sortens lidande är rent mental: Den som uppstår när en riktigt bra bok tar slut. Jag vill ju inte att det ska sluta, personerna har blivit nära vänner och bekanta, jag känner med dem och deras situation. Det handlar om ”Tre sekunder” av Roslund & Hellström. Vilken bok! Jag saknar den.

Jag drog på det innan jag började läsa den. Anledningen är att i några av deras tidigare böcker blev jag rätt less på kommissarie Ewert Grens och hans demoner, sova på kontoret och lyssna på Siw Malmqvist. Men i den här boken börjar han äntligen göra upp med sitt förflutna, skönt.

Roslund & Hellström blandar sällan fakta och fiktion – det de skriver stämmer i hög grad. I ”Tre sekunder” tar de upp den etiska och moraliska frågan om det är rätt att polisen använder sig av infiltratörer, som får frikort för vissa brott, för att man ska kunna sätta åt större brottslingar. Det är en svår fråga och den lever kvar i mig.

Uppdatering: 23/11 i Uppdrag granskning tas denna fråga upp.
AB: Polisen svek infiltratören

Lägg till ett oupphörligt driv, bladvändarspänning och ett precist språk – det är inte konstigt att ”Tre sekunder” vann ”Den gyllene kofoten” 2009.

———————————————————————————-

Jag har också lidit mera fysiskt under helgen. Kloker har nämligen fått för sig att han är en suverän indianflöjtspelare. En indianflöjt är övre delen av en blockflöjt. Bara blås! liksom och flippra lite med handen i hålet där spottet flyger ut (stänkskydd rekommenderas). Oljudet skär genom trumhinnan som en brödkniv i metall.

Vi har utstått uppträdanden också. Madre mia! Lidandet är inte bara fysiskt utan även psykiskt – det är faktiskt svårt att vara stolt och uppmuntrande förälder till praktiserande av tortyr, när tankarna mest går till lyckopiller och valium.

Till saken hör att Kloker är född tondöv. Totalt. Nu menar jag verkligen till 100%. Bä bä vita lamm finns i en oändlig mängd melodier, vilket jag inte visste förut, tur att orden är desamma annars skulle vi ha samma chans som en fis i rymden att gissa sången.

Vi har bestämt oss för att han inte ska behöva stå i något talangprogram om några år och bli totalt sågad, grina i kameran och säga ”men mamma och pappa tycker jag spelar och sjunger så bra, snyft” bara för att föräldrarna är både döva, stumma och inte har objektivitet nog för att berätta hur det ligger till.

Så vi tar det lite i sänder. Det faller sig naturligt att göra det precis efter ett pass av extremt lidande.

——————————————————————————-

DN: Nytt parti vill utrota vargen 
DN: Om fem år vill inte en kotte bo på landsbygden
AB: Parti vill utrota vargen i Sverige
AB: Nytt parti vill utrota vargen
NT: Nytt parti med mål att utrota vargen

20 tankar kring ”Naturdemokrater, Tre sekunder och indianflöjt: 3 x lidande

 1. Emmy

  Haha, jag tycker synd om vargarna men också rätt synd om dina öron. Kloker kanske borde ge er öronproppar i julklapp?

  Svara
 2. Helen

  Hoppas ändå att det har varit någon sorts njutning under helgen!

  Och inte bara elände…

  Jag höll en tumme för vargtiken här i södern men det hjälpte inte.

  KRamar

  Svara
 3. Elise

  Naturdemokrater my ass….
  Tomtar på loftet troll.

  Tre sekunder var både mycket läsvärd och tänkvärd.
  Har läst alla böcker av Roslund och Hellström. detta hör till den bättre av dem.
  Finns många intressanta böcker om just infiltratörer. Här då det blandas med fiktion blir det en extra krydda.
  En bladvändare..som sagt.

  Hoppas du har en bra måndag

  Svara
 4. Stattinskan

  Ja, jag höjer också på de oansade ögonbrynen och undrar om de inte har gjort ett skrivfel – ska det inte bara stå demo – demontering av vargstammen?

  Svara
 5. fialia

  Aldrig hört talas om dom, naturdemokraterna, men tycker du låter förståndig som inte skickar kloker till ngn sång eller spela ett instrument tävling. hehehe
  ha de Fia

  Svara
 6. Annelie

  Hahahahahahahahahaha, flöjten! Jag dör!
  Stackars stackars er, jag förstår att ni lidit alla helvetes kval, finns det nåt värre undrar jag? Jag har hellre magsjuka en dag till tror jag.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Till glädje? Betydligt mer för den tondöve än resten av familjen. 🙂

   Svara
 7. Ann-Mari

  Just nu sportar jag ”det man inte vet, lider man inte av” för jag är i en känslomässig svacka och märkte hur hårt jag reagerade på bilderna om hur det ser ut på vissa svinfarmer i Finland. Och vargen är ett djur jag känner för…Jag skall läsa dina länkar senare.

  Hur går det för lille Haiwatha och musiken?
  kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det krävs en kallhamrad människa för att INTE reagera. Jag känner också mycket för vargarna, bilden är från när jag ar på Kolmården och klappade vargar. Ett minne för livet.
   Vår lille indian kämpar på 😉
   Kram

   Svara
 8. Gun

  Naturdemokrater herregud vilka stolpskott, kan väl inte ha så många medlemmar, hoppas jag.
  Stackars öron, hahaha. Hoppas han tröttnar på det där snart. 😀

  Svara
 9. Ama de casa

  Naturdemokraten (-erna? hoppas jag verkligen inte) kan ta sig nånstans… Fy fasen!

  Stackare att behöva genomlida den ”musiken”… Vi har en unge som brukar gå nere på gatan och blåsa i en blockflöjt. Entonigt. Jag blir galen på en gång!
  🙂

  Svara
 10. Elsa

  Det är sånt här de gottar sig åt på facebook-sidan ”våga vägra varg” och det är fan i mig bedrövligt att de kan kalla sig djurvänner. De är jägare och det handlar inte om rädsla för vargen utan rädsla för att få mindre djur att jaga. Om man protesterar mot att de släpper sina hundar lösa så kommer sanningen fram och då visar det sig att många jägare mår dåligt om de inte får jaga. Några säger att hunden mår dåligt om den inte får jaga och de är ändå inte villiga att sätta sig i bilen och åka iväg till ett område där det inte finns varg. Suck.
  http://www.youtube.com/watch?v=G4Y3cGJSUO0

  Svara
 11. kort

  Blir så ledsen hur vi människor behandlar djuren som har samma rätt som oss till naturen. En jägare kom hem till mig, med andan i halsen flåsade han fram – vi har sett en varglega 1,5 km från din gård. Var? svarade jag och kände en pirrig glädje, skulle jag nu få se en varg? – men du har ju får sa jägaren, är du inte rädd att vargen ska ta dem? Nej! sa jag, eftersom mina får har frigång och kan välja om de vill vara ute eller inne, så får jag väl stänga in dem tills jag stängt in dem tryggt svarade jag.
  Jag anser att vi djurägare ansvarar för våra tamdjur, de kan inte springa ifrån vargen eftersom vi stängslat in dem, då är det vår skyldighet att stänga rovdjuren ute. Vargen följer bara sin instinkt och ser sig om efter bytesdjur.

  Jägare pratar om SGT (skjut-gräv och tig)Det har man lugnt berättat för mig, undrar hur många vargar som fallit under det måttot hos oss? Vi hade en av Sveriges största vargstam etablerade i mina trakter, som ALDRIG rörde ett tamdjur. Nu är de puts väck sedan två år tillbaka :`( Har skrivit om vargar och vargjakt på min blogg tidigare, det gör mig heligt förbannad att jakten tillåts.

  Gillar Roslund och Hellströms böcker oxå =)
  Nu säger jag nattis och tackar för din kommentar hos mig =)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag blir glad av din kommentar – glad att det finns människor som ”bor i skogen” och har djur men som ändå värnar om vår fauna och vargarna. Visst vet jag att det givetvis pågår tjuvjakt, men blir ändå lite förvånad att de pratar så öppet om SGT. Det är ju faktiskt ett brott och de förutsätter att ALLA är brottslingar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.