Jag sitter hellre i fängelse

Det ena efter det andra avslöjandet om katastrofer i äldrevården väller in över oss. Jag förfasas, mår illa, sköljs över av smutsiga vågor som får mig att kippa efter andan.

Hur kan vi behandla våra gamla så illa?

Tankarna går till min mammas sista år i livet med en ”hemtjänst” som faktiskt var värre än det går att föreställa sig och min pappa som var inlåst i det allra mest mördande av fängelser: ett äldreboende för dementa.

För en tid sen skrev jag denna något provocerande krönika. Den tycks ständigt vara aktuell. Tyvärr.

————————————————————————————–

När jag blir gammal vill jag sitta i fängelse. I alla fall om jag blir så pass skröplig att jag måste bo på någon sorts ”hem”.

I fängelse får till och med den värsta brottslingen, pedofilen och dubbelmördaren Anders Eklund lufthålspermissioner redan efter kort tid. Då får han åka ut och handla solglasögon, shoppa böcker, tidningar, skivor och äta lunch på stan. Med två uniformerade poliser som sällskap.

I fängelset får han studera, jobba och tjäna pengar, frisk luft dagligen, vård och samtalsterapi. Allt detta är gratis. För brottslingen.

Min gamla pappa som bodde sina sista år på ett hem för dementa fick komma ut ungefär en gång per år. Tvärs över gatan till kiosken och så in igen. Ingen sysselsättning förutom tv. Inget gym. Ingen hade tid att samtala med honom. För detta fick han betala cirka 8 000 kronor i månaden. Han överlevde denna ”vård” i två år.

Min pappas fängelse var betydligt hårdare än en dubbelmördares och pedofils. Vad fan håller Sverige på med?

————————————————————————————-

DN Om Caremas bonusar
DN Allt som kostar ifrågasätts
SvD Många samtal om äldrevården

SvD Fängelse bättre än äldreboende
SvD Kommuner granskas efter Caremfall
DN Caremas ökande vinster i skatteparadis

29 tankar kring ”Jag sitter hellre i fängelse

 1. PeterL

  Jag håller med fullständigt.
  Äldrevården och empatin med de som slitit och tagit sig igenom ett helt liv är ofta fruktansvärt undermålig.
  Har ”vi” fallit så lågt nu att vi enbart ser äldre som en belastning, som vi helst blir av med?
  Fruktansvärt!

  Svara
 2. Annika

  Håller med dig. Och bättre mat får de än skolelverna. Det är fruktansvärt! Sv: Tycker också om de figursydda 60-talsklänningarna. Men man måste som sagt ha figur för det. 😉 Ha en fin kväll.

  Svara
 3. fialia

  Väninnan o jag brukar säga att vi ska göra en kupp på äldre dar, leva loppan på pengarna o sen sitta i fängelse istället för äldrevården, hänger du på?
  SV: ja det har blivit förfärligt men det finns , tack o lov, bra ställen ännu.
  ha de Fia

  Svara
 4. Karin

  Vilket fängelse siktar ni in er på? Det kunde ju vara roligt om vi var flere likasinnade på samma ställe…

  Karin

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Karin och fialia! Vi kan väl researcha lite och se vilka fängelser som verkar bra. Mycket natur och ett bra trådlöst internet – det ska väl inte vara så svårt att hitta?

   Svara
 5. Selma

  Det märkliga är att det känns som om det var bättre med hemtjänsten innan den hade sådan resurser. På sent sjuttiotal minns jag att kompisens farmor hade hemsamarit som kom och höll sällskap, följde till affären och lagade mat från grunden till den farmorn. Långt från Samhallådor och vi städar bara två rum och kök och bara var tredje vecka oavsett vad behovet är.

  Svara
 6. Babs

  Min mamma bodde på ett dementboende som var helt underbart men i det här fallet låter fängelse bättre.
  Kram

  Svara
 7. Susanne P

  Det finns nog boende som är både bättre och sämre men visst är det fasansfullt att de inte ens kan få frisk luft varje dag och inte får till ett samtal under dagen…

  Sv. Jo, men du vet att här uppe i norrland får vi roa oss med det vi kan och räkna svarta prickar kan vara nog så roligt. 😉
  Ha en fin dag!

  Svara
 8. Helen

  Ja, överlag är det nog riktigt illa ställt och med tanke på att utan dem som är i behov av vården nu, funnes inte vi.
  Är det någon gång man ska ha det riktigt bra i livet är det när man har slitit ut sig själv för andra!

  Kramar

  Svara
 9. Annelie

  Skjut mig när det blir dags att flytta till ”hemmet” har jag alltid sagt. Men du har en idé där, man kanske skulle fixa till så att man faktiskt kommer i fängelse!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Okej då! Då hamnar jag ju i fängelse. 🙂 Och så kan jag kalla det för eutanasi.

   Svara
 10. PeterL

  Jag har sagt till min dotter att när jag inte kan ta hand om mig själv så ska hon ta med mig på en Safari-resa till Afrika och bara liksom glömma gubben på savannen på natten. Då får jag vara med om något spännande i livets slutskede, lejon eller nåt annat rovdjur får ett lättfångat mål mat och ingen behöver ha skuldkänslor, betala, bry sig, oroa sig, sköta mig, besöka mig
  Och jag slipper vara en förvirrad människa som inte känner igen mina närmaste och pissar på mig.

  Min dotter är inte helt med på arrangemanget….

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag förstår din dotter, det är kanske en anings för mycket begärt. Har du ingen ovän du kan be? 😉

   Svara
 11. Gun

  Jag håller med dig, det är inte klokt! Helt förskräckligt hur äldre behandlas.
  Undrar vad man ska hitta på för kul för att hamna i fängelset? Vi får klura på det.

  Svara
 12. Toob

  Usch, hemskt är det. MEN vi har det system vi förtjänar. Det är VI som valt detta, glöm inte det…så om man vill få till en ändring, börja med dig själv.

  Svara
 13. Stattinskan

  Ja, jag drar också ofta den där liknelsen. Det är bedrövligt och jag undrar hur rekryteringarna går till? Är det den som har minst erfarenhet och begär lägst lön som får jobben? Fy!

  Svara
 14. Ama de casa

  Bra skrivet! Jag är glad att min mamma bodde på en ”mindre” ort (Skellefteå, inte så himla litet, men ändå) när hon blev sjuk. Jättebra vård och omsorg.

  sv: Jag vet inte riktigt vad det var för ett träd, men på håll såg det ut som en gran. Dessutom hade dom hängt upp ljusslingor i den, vilket förstärkte ”grankänslan” 🙂

  Svara
 15. Diana

  Jag jobbar själv på ett äldreboende. Och ja, det är mycket ”förvaring” där. Idag är det ganska höga krav på att få komma in till boende så de som kommer är oftast väldigt sjuka, fysiskt eller mentalt. Men bemanningen ändras inte (de har tom dragit in på ”huvuden”)… Helt galet!
  Men tvärtom mot vad jag läst, så är vi väldigt bra på att undvika liggsår. Visst uppkommer de ibland, men de åtgärdas fort oftast redan vid rodnad. Har vi däremot haft en vårdtagare inne på sjukhus några dagar eller mer så är det snarare regel än undantag att de har liggsår.

  Svara
 16. Freja

  Varje gång jag hör om den svenska äldrevården blir jag så tacksam över att mina föräldrar (mamma 82 år, pappa 87 år) fortfarande klarar sig helt utan stöd och kan bo kvar i sitt hus. Jag fasar för den dag de behöver hjälp och inte får det de behöver!

  Svara
 17. Jim

  Som jag ser det är det inte ”VI” som valt detta. Sverige är inte en demokrati som vi tror. Vi kan välja politiker, men vi kan inte välja tjänstemän på kommunerna. Att politker ljuger oss rakt i ansiktet är deras jobb, vallöften och genomförande av dessa är inte något som de behöver bry sig om, politkerna de får sin lön ändå i 4 år och om de lyckas mygla sig kvar 2 ggr så har de blivit ekonomiskt oberoende. Tjänstemännen på kommunerna går varken att välja eller välja bort. De går heller inte att åtala eller ställa inför rätta och de tänker bara på sin egen feta lön som stiger om utgifterna för de äldre sjunker. Min pappa blir misshandlad inom äldrevården och jag har tagit strid mot kommunen som bryter mot lagen men det är en process som få kan göra. Att ta sig till första instans som är länsrätten tar 6 månader. 6 månader som kommunen kan spara pengar på att minska vården utan att riskera något alls. Nästa instans kammarrätten tar det ytterligare 4 månader att komma till och bara kanske 1/10 överklaganden tas upp där. Förlorar kommunerna i dessa instanser behöver de inte betala ut något retroaktivt och behöver inte betala någon böter för att de minskat biståndet trots att de brutit mot lagen. Kommunerna (främst de borgeligt styrda) har i landet satt detta i system på stor skala att minska biståndet för de äldre, vänta på överklaganden och under tiden spara pengar som de aldrig kommer behöva betala. Många hinner dessutom dö när vården blir undemålig och det är bara en extra bonus för dessa tjänstemän. Skulden får sedan utförarföretagen. När något är ruttet näre på golvet i stor skala beror detta på att något är ruttet i toppen. Detta är inte en slump att så många äldreomsorgsfall på så många ställen i landet lex sarah anmäls och brister. Någon måste börja granska detta uppifrån och ner. Inte nerifrån och upp som de styrande förordnat. Något är ruttet i Staten Sverige.

  Svara
 18. Emmy

  Visst är det säkert en del av dessa boenden som är bra, men för de som inte är det måste det ju finnas någon slags kontroll och samvete. Hur kan man suga ut pengar ur gamla utarbetade människor som bara vill ha ett par fina värdiga år mot livets slut? Man mår illa när man tänker på att chefer för såna instanser förmodligen sover alldeles för gott om natten… Fantastiskt krönika!

  Svara
 19. ansepanse

  nej, jag förstår heller inte vad vi håller på med när det gäller äldrevården och som du kontrar med fängelsekunder, de har det ju så mycket bättre än våra gamla har det
  kramar

  Svara
 20. Steven

  Beklagar verkligen att din mamma behandlats så illa av samhället, det är för djävligt. Dock vill jag påpeka att du nog inte vill sitta i fängelse och sannolikt inte heller skulle klara av det. Jag har suttit 4 år på de tyngsta anstalterna (inget jag är stolt över, och klimatet är inte alls så trevligt som du vill få det att låta. Tvärt om. Tillvaron är fylld av hot, våld, hat, pennalism och annat skit. Som att vara i ett krig utan vapen ungefär. Ständig vaksamhet och ett ständigt sneglande över axeln för att inte bli huggen i ryggen. Nu är det ju så att jag skulle ha mitt straff och jag får till viss del skylla mig själv att jag fick det. Men att jämföra fängelse med äldrevård går inte. Det är helt enkelt totalt skilda världar det handlar om. Gymmen finns knappt kvar på kåken längre och maten är skit. På Kumla blev vi ibland sjuka av maten. Kön till att komma in på utbildningar är långa och alla kommer inte ens in. Tanken med utbildning är ju att kunna vända den intagnes liv till något positivt för att denne efter avtjänat straff ska kunna arbeta och vara till godo för samhället och bidra med skattemedel till bla vård för våra gamla. Jag har själv en mormor och morfar som inte har behandlats särskilt bra av samhällets ”skyddsnät”. Men jag tillåter mig inte att kräla i bitterhetens sunkiga sörja för det. Det tar alldeles för mycket energi. Bättre att försöka göra det bästa av det som går och försöka hålla ut så gott det går (om det nu går).. Kriminalvård för att försöka motivera ”outlaws” att välja en ljusare väg tillbaka i samhället är något positivt. Liksom kampen för att våra gamla ska få en värdig ålderdom oxå är något positivt. Att spela ut det ena mot det andra är enbart destruktivt. Förstår till fullo att du är förbannad å din mors vägnar, men du kan ju börja med att vända din ilska mot makteliten som skor sig på din mammas bekostnad. Där hittar du de verkligt kriminella.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack för din välformulerade kommentar. Ibland kan det vara bra att spetsa till texter/artiklar om saker och förhållanden i samhället för att få folk att tänka till. Och det är det som är min avsikt. Att få folk att reagera. För det är ju då som vi kan påverka. Jag krälar inte i ”bitterhetens sunkiga sörja”, inte längre. För som du säger, det leder inte till något.

   Svara
 21. Steven

  Såna som Anders Eklund är kräk och skulle leva högst en halvtimme om de sattes på en vanlig fång-avdelning.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.