Barnvänlig vardagsvego

Begreppet ”köttfria måndagar” poppar upp lite här och där, och det är bra. Både hotell, flygbolag, skolor, restauranger börjar haka på. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av flera skäl, inte bara ur koldioxidutsläppssynpunkt.

Mycket av matlagningen går på slentrian. Om man inte är van att laga vegetariskt är det inte alltid så lätt, särskilt inte om det ska gå snabbt och barnen ska tycka om det också.  På allmän begäran (okej, jag erkänner, det var bara FinaFrun som bad om det här) kommer därför några av mina barnvänliga snabbmatsvardagsvegorecept (häftigt ord va?!) här – men kom ihåg att det här inte är en matblogg!

Tomatsoppa med linser

Om du hör till dem som har hemlagad tomatsoppa i frysen, tar du fram en sats av den och värmer den. Eller så köper du din färdiga favorittomatsoppa. Observera att alla färdiga tomatsoppor inte är vegetariska, köttbuljong används onödigt mycket. När soppan är varm häller du i en tetra färdigkokta, avsköljda röda linser, t.ex. Go Green eller Zetas som finns i de flesta affärer, och låter allt bli varmt.

Servera med ostmacka och någon snabb råkost som paprikaringar eller morotsstavar och du har en nyttig, god och mättande middag.

 

Tagliatelle med creme fraichesås

Den här snabba pastarätten går att variera på massor av olika sätt. Receptet för 4 pers innehåller tagliatelle, 2 burkar creme fraiche, några tomater och en burk/tetra kikärter. 

Koka pastan. Värm creme fraichen i en kastrull, häll i en burk eller tetra avsköljda kikärter. Salta och ta några varv på svartpepparkvarnen. När pastan är nästan klar häller du i två stora tomater skurna i ganska stora bitar i creme fraichen. Låt allt bli varmt utan att tomaterna kokar sönder.  

Servera! Om barnen inte gillar kikärter går det att använda jordnötter istället. Tänk på att anpassa saltmängden.

 

Några andra enkla tips:

Nästa gång du gör korv stroganoff, ersätt falukorven med sojakorv.

Blanda ut vetemjölet i pannkakassmeten med lite fullkornsmjöl eller havregryn. Dela upp smeten i två bunkar, ha lite finrivna morötter i ena hälften och tinad spenat i den andra. Grädda som vanligt. Barnen älskar gröna och orangea pannkakor!

—————————————————————————

DN Köttfri måndag
SvD Grön måndag

 

 


Kommentarer

18 svar till ”Barnvänlig vardagsvego”

  1. Jag har tror att jag trots allt är rätt bra på att improvisera köttfritt. Bara jag får använda ägg och mejeriprodukter ibland går det rätt bra. Fast sojakorv är inte gott.

  2. Jamen se där! Precis vad jag ville ha. Och vi har infört en vego-dag i veckan (minst) och då saknar ingen av oss köttet överraskande nog….

    Skriver av recepten och testar!
    Tack/Fina Frun

  3. Jag brukar ha ner risnudlar i min tomatsoppa. Och ibland broccoli.

    Men min falukorv – den överger jag INTE!
    🙂

    sv: Den lilla killen gjorde en snygg volt och landade fint på fötterna 🙂

  4. Det där såg jättegott ut! Ha en fin kväll. Kram

  5. När kommer du med hundvänligt????

    Linas veggo dinners är helt ok och goda och en dag i veckan bir nästan alltid köttfri, när G är borta!

    Sv……Var ju tvungen att gå in där emellanåt, när någon dör på gatan så körs de till bårhuset och sen måste ett befäl dit och bla plocka av alla värdesaker.

    Kramkram

  6. Vilka bra recept!
    Tomatsoppa lagar jag ofta och gärna. Så enkelt coh gott. =o)
    Kul att du skriver upp dina minutrar! Lycka till vidare med träningen!
    kram

  7. Alltid välkommet med vegorecept 🙂
    Har inte ätit kött och fågel på 20 år nu. Fortfarande svårt att variera kosten.

    SV: Man ska berätta slutet på boken därför att då mår läsaren bättre (?)Känner sig tryggare och kan ta till sig innehållet i boken bättre (skrattar). Testet utfördes på 300 personer. De som visste hur boken slutade mådde bättre under tiden de läste den.
    Har inte tidningen framför mig nu. Men ja så var det.
    Håller med om J Kellerman. Har inte läst alla hans översatta böcker så de inhandlas från antikvariat.net. Sedan får man väl läsa på engelska 🙂

  8. Tomatsoppa får jag ”kli i munnen” av, men har under åren gjort otaliga varianter då mina barn ofta efterfrågade denna röda livgiviande soppa 🙂
    Gomorron Krönis 🙂

  9. Jag äter mat utan kött ibland men då är det ofta pajer eller gratänger av något slag.
    Tack för tipset om reflexerna, ska kolla på apoteket.
    Kram

  10. Ann-Mari

    Det där har nog inte lagit igenom i Finland ännu, fastän det borde! Det är märkligt hur rutinartad man blir med vardagsmaten…och så är det ju å bråttom 🙂
    Linssoppan måste jag testa. Tack för tipset
    God natt 🙂

  11. Men….jag älskar ju korv och kött.
    Så jag tror visst att jag fortsätter att laga MIN mat. Men…om jag blir bjuden…ja..DÅ kan jag äta DIN mat 😉
    Kram!

  12. Sv…….Det vet jag väl!Men jag tänkte på några bra hundvänliga recept……böner har en tendens till förorsaka illa lukt.

    Gomorron kära du

    kram

  13. Det måste man ju testa, jag är urdålig på att laga vego, men äter det gärna.

  14. Nja, vegetariskt är inte riktigt min stil… En gång åt jag nudlar med grönsaker och inget kött till lunch, var lite rädd att kroppen skulle få köttbrist men jag klarade mig fram tills middagen! 😉

  15. Hoppas att dagen varit bra och att kvällen blir densamma. För mig blir det att agera chaufför till fotbollsträning för ena dottern. Kram

  16. Jag respekterar de som är vegitarianer men det är något jag aldrig skulle bli. Kött är ju ett måste. Man kan faktiskt välja vilket sorts kött man köper….
    Kram

  17. Det händer att jag lagar vegetariskt, men mina barn äter (av princip, tror jag ibland) inte det jag lagar…

  18. […] Media: DN , DN , SvD , SvD Bloggar: Anna Starbrink , Ekonomistas , Kökschefen , Gester , Tinas universum , Äntligen måndag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.