Begreppet ”köttfria måndagar” poppar upp lite här och där, och det är bra. Både hotell, flygbolag, skolor, restauranger börjar haka på. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av flera skäl, inte bara ur koldioxidutsläppssynpunkt.
Mycket av matlagningen går på slentrian. Om man inte är van att laga vegetariskt är det inte alltid så lätt, särskilt inte om det ska gå snabbt och barnen ska tycka om det också. På allmän begäran (okej, jag erkänner, det var bara FinaFrun som bad om det här) kommer därför några av mina barnvänliga snabbmatsvardagsvegorecept (häftigt ord va?!) här – men kom ihåg att det här inte är en matblogg!
Tomatsoppa med linser
Om du hör till dem som har hemlagad tomatsoppa i frysen, tar du fram en sats av den och värmer den. Eller så köper du din färdiga favorittomatsoppa. Observera att alla färdiga tomatsoppor inte är vegetariska, köttbuljong används onödigt mycket. När soppan är varm häller du i en tetra färdigkokta, avsköljda röda linser, t.ex. Go Green eller Zetas som finns i de flesta affärer, och låter allt bli varmt.
Servera med ostmacka och någon snabb råkost som paprikaringar eller morotsstavar och du har en nyttig, god och mättande middag.
Tagliatelle med creme fraichesås
Den här snabba pastarätten går att variera på massor av olika sätt. Receptet för 4 pers innehåller tagliatelle, 2 burkar creme fraiche, några tomater och en burk/tetra kikärter.
Koka pastan. Värm creme fraichen i en kastrull, häll i en burk eller tetra avsköljda kikärter. Salta och ta några varv på svartpepparkvarnen. När pastan är nästan klar häller du i två stora tomater skurna i ganska stora bitar i creme fraichen. Låt allt bli varmt utan att tomaterna kokar sönder.
Servera! Om barnen inte gillar kikärter går det att använda jordnötter istället. Tänk på att anpassa saltmängden.
Några andra enkla tips:
Nästa gång du gör korv stroganoff, ersätt falukorven med sojakorv.
Blanda ut vetemjölet i pannkakassmeten med lite fullkornsmjöl eller havregryn. Dela upp smeten i två bunkar, ha lite finrivna morötter i ena hälften och tinad spenat i den andra. Grädda som vanligt. Barnen älskar gröna och orangea pannkakor!
—————————————————————————
DN Köttfri måndag
SvD Grön måndag
Lämna ett svar