En natt på landet

Dimman ligger som ett mjölkigt täcke över åkrarna, ett rådjur ger skall någonstans. Det låter illavarslande. Ingenting rör sig. Det är som om natten håller andan och väntar på något.

Det var nog bara träet som knakade, tänker jag och försöker andas lugnt. Kloker snusar i tältsängen under sitt Star Warspåslakan ett par meter bort, Krusidullan ligger ihopkrupen intill mig i familjesängen, tummen har halkat ur munnen. Sambon snarkar i överslafen. 

Jag lägger ifrån mig boken och släcker läslampan. Först är mörkret tjockt, sedan tunnas det ur och några detaljer i stugan går att urskilja. Vid sidan om de gamla mörkblå rullgardinerna tränger julinattens gråbleka ljus in.

Om en galning slår sig in nu är det ingen som kommer att höra oss. Vad var det? Hjärtat dunkar. Visst låste jag dörren? Jo, det gjorde jag, men den dörren, det låset är en chimär. Sitter myggfönstret i från utsidan?

Steg.

Nej, sluta nu. Blunda och sov.

Jag kan skydda dottern men omöjligtvis hinna skydda även sonen. Sluta nu. Inget kommer att hända. Tankarna går inte att stoppa.

Jag lovar mig själv: Aldrig mer. Aldrig mer. För mycket blod, för mycket våld, för mycket skrämmande.

Du som har läst Hypnotisören vet vad jag menar. Inget för den med livlig fantasi som är ute på landet.

24 tankar kring ”En natt på landet

 1. Annelie Esséus

  Hahahahaha, jag som nyss har köpt den, men maken har första tjing. Får väl se hur han reagerar.
  Fast jag brukar inte vara så lättskrämd, och det trodde jag inte att du heller var! Där ser man. Överraskningarnas tid är inte förbi.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag brukar inte heller vara lättskrämd, det var nog en bieffekt av vischan. Fast det är en rätt äcklig bok.

   Svara
 2. fialia

  Den har jag på hyllan o ska läsa, jag som bor mitt ute i ingenstans.
  Tur att han jag delar hus med e hemma.
  ha de Fia

  Svara
 3. alegni

  hej och tack för kommentaren!
  vi är väldigt nöjda över hur växthuset blev. jodå, vi har både ritat och byggt det själv, min gubbe och jag.
  solig tisdag!

  Svara
 4. PeterL

  Jag fattar känslan även om just mörkrädsla inte är ett av mina ”hang ups”. Men boken är riktigt otäck, det är den, och just för att det är barn inblandade.
  Sen kan ju jag undra hur mörkt dt egentligen kan bli i början av juli och hur mörkt det kan kännas med en sambo ovanför sig, en Krusidulla bredvid sig och en Kloker alldeles i närheten.
  Men det kan det förstås bli, även om det kan kännas som att den närheten till finingar skulle illuminera mina egna nätter.

  Men du, ”mörkret” i bestämd form (neutrum), borde inte det heta ”mörkret är tjockt”?
  Jag bara retas, hacka tillbaka på mina språk-tabbar så mycket du vill
  😀

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Äsch då, ett skrivfel, numera rättat. Räkna med hämnd! 😉

   Jag är annars inte heller särskilt mörkrädd, bara rädd för galningar som ska komma och kidnappa sonen ;), eftersom jag just läst den biten i boken. Troligtvis hade jag inte varit ett dugg nojjig om barnen inte varit där.

   Svara
  2. PeterL

   Jag emotser dessa hämndaktioner med tacksamhet, och är väl medveten om att jag kommer att bädda för det. Ofta.
   Men du…”och inte barnen varit där” eller ”om inte barnen varit där”?
   Nåååd, nåååd…..

   Svara
  3. PeterL

   ”Nåd”…är ett mycket lamt försök att slippa dina språk-falk-ögon på mina sidor alltför mycket 😀
   Nu har jag grävt ner korrektur-stridsyxan jättedjupt på ett jättehemligt ställe och ligger här på knä och ber att den får ligga där i minst ett par veckor eller nå’t innan du gräver upp den.
   Usch varför gav jag mig in i det här?
   Kan inte du bara läsa din hemska bok och krama barn och man istället?

   Svara
   1. Krönikören Inläggsförfattare

    JAG gräver upp den?!?!? Vem var det som började (och vips är jag tillbaka i sandlådan)? 😉

    Svara
  4. PeterL

   Pyyyyyys….
   all luft gick ur mig, men hur vet du var jag grävde ner stridsyxan?
   Skumt värre.
   Hur mycket måste språkpoliser ångra sig innan do kan få förlåtelse från sådana som vanligtvis är helt språkperfekta?
   Till skillnad från språkpoliser som trampar fel ofta?

   Svara
 5. Freja

  Jag slutade lösa Dean Koontz böcker för säkert 15 år sen för at jag inte kunde sova av dem… Har flera i olästhyllan, men vågar fortfarande inte ge mig på dem…..

  Svara
 6. Stattinskan

  Tur att jag inte har läst den då eftersom jag är nog mörkrädd som jag är och endast har en lynnig katt till försvar ;-D
  Gomorron

  Svara
 7. murvlan

  JA MAN KAN INBILLA SIG, RÄTTARE SAGT FORMA EN BLODIG STORY AV NÅGOT MAN NYSS LÄST ELLER SETT. JAG BRUKAR INTE SE PÅ TV-DECKARE ELLER ANNAT OLUSTIGT NÄR JAG BEFINNER MIG MOL ALLENA I STUGAN. DET FINNS GIVETVIS GALNINGAR ÖVERALLT, MEN JAG ”STÄDAR UNDAN” DET VÄRSTA. INTALAR MIG ATT HUNDARNA SKRÄMMER LIVET UR NÅGON OINBJUDEN GÄST…MEN DET VET MAN JU INTE…

  Svara
 8. sladdertackan

  Jag bara älskar att läsa deckare och rysare när jag är på sommarstugan. Sover dessutom med vidöppet fönster för att katten ska kunna hoppa in och ut. Häromnatten blåste dörren upp. Den är gammal och även om den är låst så har den hyss för sig. Det är nog låset som spökar, tror jag.

  Svara
 9. Gun

  Jag gillar sånt och blir oftast inte rädd. Däremot kan jag ha hemska mardrömmar ändå som jag inte förstår var de kommer ifrån.

  Svara
 10. Babs

  Har inte läst den och ska nog inte det heller för precis så där höll jag på i går kväll när jag skulle sova. Två katter som stirrade mot det vidöppna fönstret stup i ett, usch så rädd jag var men det var bara regnet som lät utanför.
  Kram

  Svara
 11. Britt

  Det där låter som en av mina nätter jag hade förra veckan på landet…och då har jag inte läst Hypnotisören än…den har jag på Att läsa-listan…men jag kanske står över den i sommar?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.