Den onödige mannen

När jag först plockade upp boken jag fått trodde jag att den var en komedi, eller en chick-litt. Titeln ”Den onödige mannen” gav mig sådana vibbar. Men när jag såg att det var en manlig författare, Erik Helmerson, började jag ana att det var något annat.

Det var något helt annat. Historien om medelsvensson Peter och hans liv som håller på att gå i bitar fångade mig totalt. Boken börjar med att hans 12-åriga dotter blir antastad i badhuset och Peter vågar inte ingripa. Inte så som han velat. På jobbet är han en föredetting som lever på gamla meriter, hans äktenskap lever nästan inte alls, hans älskade fotbollsmatcher blir bara råare och råare. Samhället fylls av våld och hot och till slut vågar han säga emot. Och det är inte helt riskfritt.

Erik Helmerson målar upp trovärdiga karaktärer och har lyckats berätta känslor och beteenden som träffar som knytnävsslag i min medelklassmage. ”Precis så är det!” tänker jag flera gånger. Inte för många ord, språket flyter lätt och elegant och läsaren ges utrymme att själv använda sin fantasi. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Nu är jag ledsen att den är slut.

Lyckliga alla ni som ännu har den oläst.

————————————————————————–

Adlibris, Bokus

19 tankar kring ”Den onödige mannen

 1. PeterL

  Läste hans ”Blixthalka” för ett par år sedan och tyckte den var väldigt ”ojämn” och ibland lite ”tjatig”. Men det där verkar vara en annan sorts bok.

  Svara
 2. Britt

  Sällan jag vågar läsa böcker som den…jag håller mig gärna i den lätta deckarfåran. Jag borde kanske vidga mina vyer denna sommar?

  Svara
 3. Helen

  Tack för tipset, nu skall jag bara försöka komma ihåg titel. Fast det är väl inte så svårt………mohaha, när en bra kvinna reder sig själv!

  Sv…..Cikoria, och nu är lilla hagen full av dem och de blommar snart och vissa är ca 150-160 höga!

  Trädgårdsblogg!! Nä, snart ingen blogg alls…

  Nu fick jag en idé måste fota mitt herbarium.

  Sköt om er i värmen!

  Kramar
  Helen

  Svara
 4. Stattinskan

  Jag känner, utifrån din beskrivning att det där är en av få böcker som beskriver den verkliga verkligheten 🙂
  Gomorron Krönikören

  Svara
 5. murvlan

  LÅter intressant. Bör nog ut och kolla i bokhandeln. Men här är trångt om saligheten Peace&Love…massor av ätande, dreglande, utsvultna, aningen bakfulla och blivande fulla. Inte spec.kul.
  Idag. Och på senkvällen Bob Dylan, men en 70-årig Bob får vara—800 spänn för en kväll? Nej Tack!

  Svara
 6. Småländskan

  Den har jag inte läst. Tack för tipset. (Antecknar).
  Härligt att ha nåt att börja höstkvällarna med. Innan dess gäller bara jobb.

  Svara
 7. Diana

  Låter spännande. Jag är så insnöad i min genre (historiska romaner och faktaböcker) att jag sälla läser annat, måste våga lite mer. 🙂

  Svara
 8. Mormor

  På din beskrivning verkar den boken vara en som faller mig i smaken – tack för tipset.
  Ha en trevlig dag!/Mormor

  Svara
 9. elina

  Den måste jag absolut köpa när jag ankommer till svensk mark:-) och så måste jag ju ta en repa för bi Täby va!? men först cypern!!! ha en bra helg!!! kram

  Svara
 10. Helen

  Go förmiddag!

  Så nu är hästar ute och stallet och travet gjort. Lägger ut raden på bloggen, det är stora pengar p G igen.

  Sen ska jag ut och göda de små hagarna,fin semester eller hur.

  Ha en härlig dag och kram

  Svara
 11. Ann-Mari

  Provläste lite av boken på nätet. Det var avsnittet från simhallen…förstår dina ord! Kände igen den kollektiva skammen och vårt skandinaviska sätt att ”inte se”, vara osynliga. Tror att detta är en modig bok…skall spara läsandet till hösten 🙂
  Ha en fin dag,
  Ann-Mari

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.