Halva grillad och häxor

Valborg kan man fira av olika skäl. För att fira att våren har kommit genom att bränna det gamla och ge plats åt det nya. Eller för att med den Heliga Valborgs hjälp skydda sig mot häxor och onda andar. Eller för att vi alltid har gjort så.

Men lite skumt är det. När vi är som lyckligast över att ljuset och värmen börjar avfrosta våra kroppar och bleka ansikten, då inväntar vi mörkret. För att klafsa i lera och titta på en brasa. Frivilligt. Vi står där med halva kroppen i grilläge och precis innan den knapriga skorpan får fäste, vänder vi den djupfrusna baksidan till. Om vi har haft turen att få en plats på ”rätt” sida av brasan, då vänder vinden. Som vanligt ångrar jag att fåfängan vann över förnuftet – alltså att jag tog på vårens nyinhandlade skor. Inte bara har tårna förvandlats till något som absolut inte kan förknippas med vår – snarare ”Midvinternattens köld är svår” – utan förhoppningen att det nog inte är så lerigt där i år, visar sig vara tokfel. Som vanligt.

Så småningom stapplar vi hemåt och lämnar ett litet spår av sotflagor bakom oss. Fötterna skriker ikapp med trötta barn, hår och kläder luktar brand. Medan kroppen tinar tittar jag på de nya skorna som nu är konstfullt dekorerade med lerklimpar och undrar över den Heliga Valborg. Är det hon som har förhäxat oss att göra detta varje vår?

———————————————————————————–

Numera gör vi inte så här på Valborgsmässoafton.

SvD, AB,

19 tankar kring ”Halva grillad och häxor

 1. fialia

  Låter nästan traumatiskt, hehehe.
  I denna ändan har vi påskbrasor o i år var det helt ok, varmt o torrt.
  ha de Fia

  Svara
 2. carina@pocolococreativo

  Jag vet inte, men Valborg har jag aldrig haft någon riktig känsla för.
  Och att det är rätt fick jag bevis för en gång när jag var projektansvarig i Skandinavien för hockeyvm i Schweiz. Sent ringde en galen och upprörd hotellägare i Interlaken, kvackade på sin tyska som jag inte förstod. Det var ett gäng svenskar och norrmän som hade firat Valborg i hotellrummet. Och råkat elda upp det.

  Svara
 3. Freja

  När jag var liten hette det att vi firade sista april och brasan var en majbrasa, ingen Valborg var inblandad… Men sen 20 år (minst) har jag inte brytt mig om någon brasa, jag är inte så mycket för helger och firande över huvud taget. Mannen brukar åka med ungarna, men i går var dottern inte helt OK så det blev ingen brasa för nån. Film och popcorn hemma i stället 😉

  Svara
 4. PeterL

  Jaha du, du blev lite lätt bränd där vid bålet…

  I Tjeckien firar man den 30 april med liknande bål, men där heter det ”pálení čarodějnic” som betyder bränning av häxor.

  Men jag säger inget så har jag inget sagt 😉

  Svara
 5. Helen

  Du överlevde iaf!
  Här blev det inget Valborgs eldande och ingen demonstration heller för den delen.
  Åh fortsättningen dröjer……
  Kramkram

  Svara
 6. Britt

  Jag tog mitt förnuft till fånga och stannade hemma i år…och sparade en tvätt av brandskadade kläder, undvek diarré på grund av sotstekt korv, klarade mig från urinvägsinfektion på grund av för kalla skor och blev inte döv av missriktade smällare. Hurra vad jag är bra!

  Svara
 7. murvelina

  Fåfängan är bedrägligt trevlig, vissa gånger. Men det kostar både möda och besvär.

  Här gästades vi av barn och barnbarn…Fyraåringen hade tt bra namn på valborgselden.

  Mormor det är en bra liten ”eldbrasa”…
  Ungar är gulliga…

  Svara
 8. Gun

  Hahaha! Vi har hoppat över det där de senaste åren. Känns inte så viktigt alls. För några år sedan var det brasa precis utanför vårt hus, så då var det ju enkelt, bara att gå utanför dörren.

  Svara
 9. Annelie

  Hahahahahaha, likadant varje Valborg!
  Fast inte i år, hade barnbarn på övernattning och gick in i sovrummet för att läsa saga vid 20-tiden. Vad hände då tror du? Jo, jag somnade så fint jag också! Och maken hade inte hjärta att väcka mig.
  Så var det med det.

  Svara
 10. Deleine

  HAHAAA jag är en bättre människa jag bytta från finskor till slitna gympadojjer precis innan vi gick ner till brasan!!!! Fast utöver det håller jag med dig

  Svara
 11. Hillevi

  Sedan Helge hade den goda smaken att traska in i mitt liv och bestämma sig för att jag numera är tingad och upptagen så firas inte valborg, eftersom han fyller år första maj, utan bara och enbart hans födelsedag den kvällen… 😉

  Ps. Hur kommer det sig att du är kvar här, skulle inte metrobloggen lägga ner?!?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.