En bokstav betyder så mycket

Alla som känner mig vet att jag är en språknörd. Jag tycker att man ska vara noga med språket och stavningen, därmed inte sagt att jag aldrig gör fel.

Det finns de som tycker att det inte spelar så stor roll hur man stavar. Samma människor brukar tycka att vi som är petiga är jättejobbiga, tråkiga och en massa annat. Det brukar vara de som är slarviga eller dåliga på stavning som tycker så. Sammanträffande?

Nåja. Jag tänkte berätta en historia som en kompis råkade ut för för en del år sedan. Hennes nytillträdda chef höll på att flytta sitt kontor samtidigt som hon flyttade privat – det var alltså lite kaotiskt och hon hade inte varit särskilt synlig på sin avdelning. Så hon skickade ett mejl till hela gruppen där hon beklagade att hon varit så upptagen och berättade att det berodde på att ”hon haft så mycket problem med sina flytningar”.

Denna lilla historia tänker jag på varje gång någon säger att det inte är så viktigt med en bokstav hit eller dit.

—————————————————————————–

26 tankar kring ”En bokstav betyder så mycket

 1. Gun

  Hahahahaha, ja, det är ganska noga ibland ändå. Jag har varit språkpolis, men det gick över när jag började blogga. Tycker det är kul att folk skriver, även de som egentligen kanske inte kan.

  Svara
 2. Ann-Mari

  Oj, du milde! Mungiporna gick upp till öronen när jag läste detta 🙂
  Jag kommer från en familj med starka språkpolis-gener, så jag känner igen mig! Har lyckats tona ner korrekturbehovet dock :))

  Svara
 3. Stattinskan

  Haha – vad en bokstav kan ställa till det 🙂
  Här på bloggen slarvar jag ganska rejält. I mitt jobb var jag tvungen att hålla tungan rätt i munnen. När barnen gick i småskolan blev jag aningen konfunderad över att man tillät felstavningar. Jag menade att man lär sig hur ett ord stavas om man ser det rättstavat gång efter annan. Fick inget gehör hos skolan men kontrade med ”varför får man stava fel utan korrigering, då man får bock i kanten när man räknat fel”?
  Gomorron
  Pst Har haft svårt att ta mig in till dig via din länk. Gick bättre när jag googlade dig 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Håller med, det är lite konstigt det där. Man tycker att det är bättre att de skriver alls och då är det inte så viktigt med stavning och sånt. Bra kontring med matten, det har du ju helt rätt i! Den ska jag använda också.

   God morgon!

   Svara
 4. fialia

  Hehehe så pinsamt för henne. Jag e nog lite sån jag med, hakar upp mig på ordföljder.
  Även om jag skriver annorlunda här inne.
  SV: sa ”tack, jag försöker hålla mig i form”, de va så trevligt att träffas o vi bestämde att ses igen i sommar. Med handen på hjärtat ångrar jag inte det liv jag valde istället.
  ha de Fia

  Svara
 5. Ama de casa

  Jag är ofta en ordmärkare, fast jag ger mig inte på såna som har verkliga problem med att stava. Då är det bara kul att dom ändå skriver tycker jag.
  Sen är ju ens egna stavfel jättesvåra att se, för man VET ju vad man har skrivit…
  🙂

  Svara
 6. ansepanse

  hahaha – jo, det är jätteviktigt med språket och att alla bokstäver hamnar rätt, jag är också en språknörd 😀
  kramar

  Svara
 7. Svorskan

  Hahahaha! Vad pinsamt!
  Jag är egentligen också petig när det gäller språket, men fick lära mig att inte ta det på så stort allvar när jag flyttade till Sverige. Jag läste klassiska romaner etc för att lära mig skriva hyfsat, men det är nästan omöjligt att få till det perfekt. Kanske det att norska och svenska ligger så nära varann i språket gör det svårare, det är lätt att blanda ihop.

  Svara
 8. Diana

  Tänk vad så lite kan ställa till det 😉 Språk är viktigt.
  Min mamma berättar ibland hur det var när hon var ny här och skulle köpa ad-droppar till mig. Hon visste att hon skulle säga ad-vitamin och knatade till apoteket. Grejen är att v uttalas som f i holländskan och d och t kan uttalas lite samma ibland, så en rodnande apotekspersonal fick höra om hennes adt-fitta-min ett antal gånger.

  Svara
 9. Freja

  Hahaha, vi är nog en hel del språkpoliser runt om i landet… Med en folkskollärare som mamma har jag det med bröstmjölken, jag kan irritera mig enormt på när de och dem används felaktigt och på syftningsfel i meningar. Jag är för dålig på grammatik för att kunna säga varför det är fel, men intuitivt känner jag att det är fel. Tyvärr svårt att agera polis då, mycket bättre om det går att svänga sig med grammatiska termer….

  Svara
 10. annika

  Och helt plötsligt fick anledningen en helt annan betydelse … hahahahaha. Nu min vän är det länge sen de var påsk. Är du redo för pihlan och mej? pokonis … Eller ska jag säga … Nöff! hihi

  Svara
 11. Annelie Esséus

  Det var kul att jag kunde roa dig lite med min ”byfånehistoria”! Hade nån annan berättat den hade jag inte trott ett enda ord, men den är fatiskt sann. En minne för livet utan tvekan!
  Den här idén med staffetpinnen är riktigt rolig!

  Svara
 12. Babs

  Hahaha, ja det är viktigt att alla bokstäver är med. Sen jag började göra korsord så funderar jag ofta på olika ord och dess betydelser, det är inte alltid lätt med språket.
  Sv till ”I will show my body”, Hon var så van vid att jag ringde och beställde bad varje morgon så hon förstod vad jag än sa för tok.
  Kram

  Svara
 13. Helen

  Ord var det ja! Nä då jag plågas inte och ledig har jag varit i ett par dagar. Och du då, har du tagit time out, eller?
  God morgon dear och ha nu en härlig fredag!
  Kramar

  Svara
 14. murvelina

  Ja duktiga DU, jag njuter av dina inlägg.

  Men gu`så hemskt med flytningar.
  Vad kollegorna påjobbet skulle garva…

  Stackas människa. Men slarv, ja det sker ju lite varstans.
  Ibland snubblar mina fingrar väl hastigt på tangenterna – och det blir fel i skrivandet. Ibland fel även för ögonen, som inte observerar felen.

  Svara
 15. Malin

  Håhåjaja, en poäng till rättstavningsaktivisterna! Det är härligt med språknörderi. Under en italienskakurs jag läste var det en gång en elev som frågade läraren om det var viktigt att man stavade helt rätt på tentan, eller om det räckte med att man hade tänkt rätt. Jag undrade lite för mig själv hur hon tänkte då. Konstaterade i alla fall att hon inte var någon sann språknörd.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.