Varför är påsken gul?

Jul och allt blir rött, påsk och allt blir gult. Varför det? De flesta av oss vet att både jul och påsk har med världens antagligen mest kände snickare att göra. Nej, inte Martin Timell – den andre. Men varför rött när han föddes och gult när han dog och återuppstod? Och ingen färg alls när han for tillbaka till himlen, alltså Kristi Himmelfärd. Ologiskt.

Den gula färgen kommer säkert av alla kycklingar och äggulor som vi får dras med under påsken. Men hade Jesus verkligen en massa kycklingar med sig när han återuppstod? Eller så blev alla kycklingar livrädda när den döde började knalla omkring, flaxade hej vilt och lämnade honom i en sky av gula fjädrar. Och för att symbolisera detta sätter vi fast gula fjädrar i björkris. Hmm…Visst känns det som om resonemanget inte är riktigt färdigvärpt?
 
Lite efterforskning visar att fastetidens slut infaller när hönsen började värpa, förr i tiden alltså, när hönor värpte när hönor skulle och inte för att människor hade bestämt det. Då blev det bara så: påsk=ägg. Sen trillade = bort och påskägget var fött!


Påsken borde egentligen
vara rosa. Den inleds ju med en skär torsdag. Äh, jag bara skojar. Det vet väl alla varför den heter så. Eller? När sonen var fem år var han med förskolan på påskgudstjänst. Prästen frågade om någon hade hört talas om Skärtorsdagen. Tystnad. Tills sonen resolut sa: ”Men jag har hört talas om Skärgårdsdoktorn!” Skär som skär. 

Glad Påsk!

26 tankar kring ”Varför är påsken gul?

 1. Stattinskan

  Hahaha – underbara sonen! Såklart heter det SKÄRtorsdag på grund av SKÄRgårdsdoktorn *överflödskilona guppar upp och ner när jag sitter och tokskrattar för mig själv i soffan*
  Svar: Äh, det vete fan om jag kommer iväg till Blåkulla idag … Jag har ju fått kvastlicensen indragen ju!!! 😀
  Go´och gla´påsk

  Svara
 2. Freja

  Jag fick konfirmationsflashback att det fanns färger knutna till kyrkoårt. Googlade lite och blev inte värst mycket klokare. Men svart ska det vara På Långfredagen, eftersom det är sorgens dag. Sen är det lila (violett, om det ska vara fint) eller blått som gäller från askonsdagen (när är den?) till påskdagen, fastetiden. Men själva påsken är vit eftersom det är en glädjens högtid. Och ungefär där insåg jag att det blir vitt, lila och svart OCH precis de färgerna har burklädseln vi har åt våra katter på kattutställningen nästa helg. Känns spooky!

  Svara
 3. Helen

  Snörvlnyshostpåsk…….inte ens gul!
  Efter 19 år i el Stockholmo borde man vara immun, men icke heller.

  En go och gla Påsk önskas du och de dina!
  Påskapuss

  Svara
 4. Svorskan

  Hahaha! Skärgårdsdoktorn.. Men när det gäller julen har jag fått veta (från hyfsat säkra källor ;)) att vårt julfirande är en hedensk tradition från vikingatiden. Julgranen till ex har inget med kristendom att göra. Påsken är jag inte insatt i, men dottern föddes påskafton en gång i världen, så på nåt sätt och vis är påskafton hennes födelsedag också (de två dagarna brukar inte sammanträffa).

  Glad påsk! 😀

  Svara
 5. fialia

  Ungar e för goa. Har inte funderat så mycket på färgerna mer än att jag blir glad av påskens färger men det har väl med våren att göra oxå.
  Glad Påsk!
  ha de Fia

  Svara
 6. Britt

  Är inte det gula en hyllning till solen som kommit tillbaka och det röda symboliserar blodet från Midvinterbloten. Gissar jag…

  Svara
 7. Camilla

  Hahaha…vilket underbart svar 🙂
  Hoppas att du haft en underbar påskhelg.
  Men nu återgår jag till verkligheten. Plikten kallar.
  Sv: Jo,jag bor i Norr och är van kyla och van att frysa. Därför kan jag ta på mig bikini 😉
  Kram på dig!

  Svara
 8. Ann-Mari

  :)) Både dina resonemang och sonens svar fick mig att skratta. Det är en av det fina med barn…det att de inte vet något hindrar dem inte från att försöka luska ut svaret med hjälp av det de vet!
  Ha en fin måndag:)

  Svara
 9. murvelina

  FÄRGER KNUTNA TILL KYRKOÅRET…
  OCH LITEN SMART KILLE…HAR DU…

  BRUKAR LÄSA FÄRGER FÖR MITT YNGSTA BARNBARN, GULT ÄR FULT, RÖTT SÖTT, BLÅTT GOTT, GRÖNT SKÖNT O S V. SEN KOMMER VI ÖVERENS OM ATT GULT ÄR FINT…
  JA NU ÄR PÅSKEN ÖVER ALLT GODIS UPPÄTET OCH SNART MIDSOMMAR..ELLER?

  Svara
 10. Helen

  God morgon!

  Tack!

  Nix, icke bra, försöker att få svar hos doktorn, telefon tid nu till 09….men upptaget, upptaget….
  Ha en go dag!

  KRamar

  Svara
 11. diana

  Haha, skön kommentar av sonen. Ja det gula har väl med äggula att göra. Men lila och grönt funkar ju också i påsktid.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.