Ingen rim och reson

Idag läste jag en artikel i lokaltidningen Mitt i om en rullstolsburen kvinna som förvägrats inträde i en tygaffär, på grund av rullstolen. Hon anmälde det hela till DO och en överenskommelse har nu träffats om att hon ska få 60 000 kronor i skadestånd. Bra och rätt tycker jag.

Sen läste jag om en pojke vars föräldrar har förgripit sig på honom och hans kusin i åtta år. Det började när han var fem år. Mamman är nu dömd till fängelse och ska betala skadestånd på 140 000 kronor till den ena pojken, vilken pojke framgår inte.

Det finns inga pengar i hela världen som kan sudda bort det som pojkarna har utsatts för, men kanske att pengar kan hjälpa dem på andra sätt, om inte annat för att täcka deras terapikostnader. Men visst är väl 140 000 kronor nästan oförskämt lite i det här sammanhanget? Och varför bara till den ena pojken?

Ingen rim och reson i hur skadestånd beräknas, tycker jag, och framför allt ingen rättvisa.

11 tankar kring ”Ingen rim och reson

 1. Stattinskan

  Ja, skadeståndslagen borde verkligen ses över. Jag tycker att det ska vara mer kännbart för de som begått övergreppen (även om pengar inte suddar ut minnen så kan det vara ett sätt att komma vidare). Kanske inte som i USA, där man stämmer i tid och otid, men en mer relevant skadeståndslag skulle behövas!

  Svara
 2. murvelina

  Fräldrar??? Hur ka de? Man begriper inte. De måste ju vara sjuka på något sätt. Svårt sjuka och i deras före detta barndom/värld finns antagligen lika skumma beteenden.

  Rullstolskvinnan. Bra att hon får ett skadestånd. Det är illa nog att sitta i rullstol och inte kunna välja vad man vill göra i livet.

  Svara
 3. Annelie Esséus

  Men fem miljoner till en kille som åkt dit på en brottsprovokation, det är okey?! Det där var ingen duvunge, och han har gjort ett eget val.
  De där stackars killarna, hade dom nåt val?
  Upp och nervända världen….

  Svara
 4. elina

  Blev nyfiken på boken!? har inte läst nåt av denne! Har kanske missat nåt? ja men helt out of proportion med hänsyn till skadeståndet? ha det!! Elina

  Svara
 5. fialia

  ja det verkar godtyckligt många ggr, även straffskalan borde verkligen ses över kan jag tycka. Speciellt när barn är offer.
  ha de Fia

  Svara
 6. Helen

  60 tycker jag var för mycket och 140 på tok för lite……..
  Dock bra att man inte slutar att förundras över hur det går till!

  Bamsekram

  Svara
 7. Freja

  Ibland misströstar jag helt om det svenska rättsväsendet, det verkar så godtyckligt! Föråldrade konservativa nämndemän, och en uppmaning att föryngra nämndemannakåren ledde till en höjning av medelåldern med ett år…. De blev ju alla ett år äldre, inga nya (inte yngre i alla fall) släpptes in….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.