Godis är gott

Töntig rubrik, men det är förvisso sant. Och under påskhelgen har ett och annat kilo slunkit ner i befolkningen samtidigt som tidningarna har braskande rubriker om allt äckligt som godis är gjort av.

Men om man äter djur i vanliga fall är det väl inte så hemskt med ett färgämne från en krossad lus? Jag förstår inte hur det skulle vara värre än till exempel blodpudding eller skaldjur. Nästa gång du sippar på en kall Camparidrink kan du fundera över varifrån rödfärgen kommer.

Vissa syntetiska färger är ju inte så roliga, som azofärgämnena. Inte så nyttiga heller. Numera måste det stå ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration” efter märkningen på innehållsförteckningen. Visst kan man höja ett ögonbryn över det faktum att det överhuvudtaget får förekomma i godis.

När det gäller gelatin (som många tror är något som växer på åkrarna) är det idag oftast är gjort av avfallsprodukter av gris, ibland nötdjur. Och gris äts det ju friskt bland alla köttisar, så själva grisdelarna kan väl inte vara så läbbiga? Fast tanken på en vacker, blank jordgubbstårta där grisfett står för det blanka är ju inte lika frestande.

Lite skumt är det att vi gladeligen äter vissa saker som innehåller konstiga ämnen, men inte andra. Ta alla mediciner i kapslar. Den fluffiga chokladmoussen. Mängder med billiga lightprodukter. En del filmjölk och yoghurt. Den höga, lätta tryffeln från fina chokladfabriken. Jo då, gelatin finns i massor av produkter.

Jag äter inte gelatin, så gissa om jag blev glad när jag råkade på detta godis strax före påsk.

Det är företaget ScandiCandy som tillverkar godis utan både gelatin och azofärgämnen. Du kanske undrar var jag köpte den här burken? Jo, på OnOff. Inte direkt dit man åker för att köpa godis. Inte godis som man stoppar i munnen i alla fall.

———————————————————————————

Vid flytten av Metrobloggen försvann alla Bloglovinprenumeranter. Så vill du prenumerera måste du klicka på Bloglovinknappen igen.

11 tankar kring ”Godis är gott

 1. mormor

  Jag föredrar chokladgodis (med nötter eller mandel), men i vissa sorter finns säkert lite av varje …
  En fin dag till dig!/Mormor

  Svara
 2. Herta

  Denna info kommer lite då och då. Kan inte låta bli att tycka att det är lite trist med infon just till påsk när allt är inhandlat. Kanske smartare 1-2 veckor innan om man skall ha någon familjekampanj i ämnet.

  Svara
 3. Freja

  Jag äter kött och jag äter gelatin, och jag äter hellre löss än något med azofärg i… Lättprodukter har jag i princip slutat med, känns bättre för kroppen med fetare men naturligare produkter… Men så går jag upp i vikt oxå…. Det är verkligen inte lätt att veta vad som är bra och vad som är mindre bra och tidningarnas rubriker är inte till någon större hjälp precis….

  Svara
 4. Helen

  För att veta om det stämmer så måste man nog analysera en eller ett par bitar…. allt går ju att sälja med mördande reklam.
  Blir lite skeptisk när det står fritt, lite fri skrivningsvarning där. Utan hade varit mera trovärdig.

  Grinighetsvarning för mig!
  Lunginflammation…….måste nog bryta ihop för att komma igen!!
  Nu släcker jag ner!
  Nattikram

  Svara
 5. Stattinskan

  Jag äter itne godis mer än någon gång per år – och DE godisbitarna får gärna vara röda av lus 🙂
  Svar: Har du aldrig råkat ut för måndagssyndrom … Då går allt segt, man fattar trögt, man glömmer och vimsar till det 🙂

  Svara
 6. fialia

  Äter ”bara” choklad men får säkert i mig ett o annat onyttigt av de med. Men häromdagen när jag tittade på datumet på en leverpastej höjde jag på ögonbrynet rejält, hållbarhet över en månad!!!
  Ja madre mia vad stoppar vi i oss?
  ha de Fia

  Svara
 7. Jane

  Jag avstår från så mycket gott pga min diabetes så när jag väl unnar mig något godis så spelar det ingen roll vad det innehåller. Haha
  Kramar i massor / Jane

  Svara
 8. Ama de casa

  Eftersom jag varken är allergiker eller vegetarian så tittar jag inte så noga på vad det är jag stoppar i mig 😉
  (fast jag äter faktiskt inte alls så mycket godis)

  Svara
 9. Britt

  Visst är det märkligt att vi kan tänka oss att äta kött från vissa djur…men inte andra…och att direkt djurets delar hamnar i annat så känns det genast äckligt.

  Jag äter allt! Gäller det min överlevnad äter jag alla djur utom människa…då spelar det inte någon roll om det är söta hundar och katter eller söta kossor och kycklingar…även fula djur som ormar och annat går bra…bara allt är tillagat.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.