Svär ordentligt eller ge fan i det!

Jag svär ibland i mina texter. Jag svär ibland när jag talar. Jag svär ibland när jag läser texter med svordomar i.

Men hur ska man läsa de som vill svära men inte gör det? Ta till exempel: ”Det är ju för j*vligt!” Ska man läsa det som ”Det är ju för jasteriskvligt!”? Vad är då vitsen med det? Jag utgår ifrån att eftersom den skrivande inte skriver ut ordet så vill den inte att vi som läser ska läsa det heller. Det blir så konstigt.

”Vad f..n menar dom?”

”Vad fpunktpunktn menar dom?” Eller ”Vad effen menar dom?”

Nej, om du tycker att det platsar med en svordom i texten, och menar att vi läsare ska läsa den – skriv den då. Om du tycker att man inte ska svära, för att det är tecken på dåligt ordförråd eller något annat förhistoriskt, låt bli helt då. Man kan ju också ta till sjuttsingen, järnspikar eller något annat så kallat kraftuttryck, men effekten uteblir då. Om det inte är en humoristisk text förstås.

Jag undrar hur dessa människor gör när de pratar. Lyssna! Hör du dem? Nej – sluta skratta nu och lyssna.

Det här är en ful fan.


28 tankar kring ”Svär ordentligt eller ge fan i det!

 1. fialia

  Ja de har du nog rätt i det där med att skriva f…. instället för fan eller liknande.
  (Kan man kalla det dubbelmoral?)Har inte funderat på detta innan.
  ha de Fia

  Svara
 2. Gun

  Håller med dig, ska man svära kan man lika gärna göra det på riktigt. Jag svär sällan i texter. Ibland struntar jag i det trots att jag egentligen skulle vilja, av någon sorts hänsyn, för att många ogillar svordomar. Dumt egentligen, svordomar fyller sitt syfte i rätt sammanhang.

  Svara
 3. Freja

  Hahaha, jag hör till dem som skriver f-n, j–lar och sk-t 😉 Jag är rädd för att bloggcensuren ska slå till så jag inte får vara med och tycka och kommentera om jag svär skriftligt som jag svär verbalt… Uppvuxen med en mor som svor något så fördjävligt (fast hon var folkskollärare och ”borde veta bättre…”) så var vi tre barn rätt blasé när det gällde svordomar, det var ingen mening att rebella genom att svära, vi hade inte en chans mot mamma…. Nu diskuterar jag med mina barn om när det är berättigat med svordomar och när de hellre ska använda andra ord. Svordomar förlorar sin effekt, tycker jag, om de används för att fylla ut. De ska användas för förstärkning 😉
  Och nu när ameliabloggen äntligen kommit igång ska jag lägga ut mitt Bongoklubbinlägg!

  Svara
 4. Ama de casa

  Jag kör med attans, sjutton också, järnspikar och såna. Jag svär överhuvudtaget väldigt lite när jag pratar också, men ”behövs det” så ska det vara på riktigt!
  Eftersom jag är väldigt sparsam med svordomar så får dom större effekt när jag väl använder dom tycker jag.

  Svara
 5. Helen

  Woahahah
  Fitta fat handgranat, kan nog inte filuren säga rent med det underbettet……….

  Hur var det nu: Jag taler som ja skriver eller skriver ja som ja taler??

  Kram

  Svara
 6. Helen

  Sv.klart att du missat något, du kikade inte in där vid husesynen……..å sen finns det inget el uttag!
  Kram

  Svara
 7. Babs

  Svar: Nej tofflorna är för faan inte mina!
  Jag tror inte att jag svär så ofta men när jag gör det så gör jag det rejält. Ska det vara så ska det.
  Hade!

  Svara
 8. Stattinskan

  När jag började blogga så använde jag ”jäklar” och ”f*n”. Men eftersom jag är en mästare på att snickra ihop kraftfulla svordomar, så skriver jag numera både ”jävlar och faan” – dock inte de hemsnickrade, de är i grövsta laget 😉 Håller med om att det inte blir något shcwung i det annars.
  Sedan kan jag tala om att mitt kaffe hann svalna innan din sida hade laddat klart – kanske dags att bli granne med mig på blogspot? ;-D
  Gomorron

  Svara
 9. Susanne P

  Jag är nog för fin i kanten för att skriva ut det hela, riktiga svärordet. Det ser lite grovt ut men du har fått mej att tänka om…
  Så ju jävlar blir det till att skriva ut de förbannade skitsvärorden som jag så förbannat ofta använder! ;D (ja, det gick ju sådär)
  Sv. ja kokt deg är gott. Vad säger du om pasta? DET är väl deg som man kokar…?

  Kram & ha en underbar fredag!

  Svara
 10. ewa pihl

  ÅNEJ!! MEJ LURAR DU INTE!1!
  Det är verkligen tur att inte Mmamma lever då skulle inte jag fått leka med dej..
  Det är visserlige sk..t för det skulle vara jävl…t kul att sancka s.x och dro…er och attnat jä..elskap. med dej.
  Men absolut inte!!
  Ha en för dj…vl….t bra lörda´ på dej trollpacka!! kr….m från Pihlan

  Svara
 11. Svorskan

  Så sant! Jag själv har svårt för att svära, men inte i bloggen – där har jag blivit avtrubbad. Varför jag har lite svårt för det annars har med att det i Norge inte är lika vanligt och att det anses som lite ”lågt”. Trots allt växte jag ju upp där.

  Det är fan så bra att jag flyttade från det jävla landet och kom hit istället. ;D

  Svara
 12. Fru Gårman

  Helvete och jävlar i min låda vad bra rutet. Håller med som fan. I bloggen skriver jag ofta ihop svärorden då jag använder dem. jättejätteskitdyr till exempel. Inte så korrekt kanske, men jag är inte heller så korrekt för jämnan så det jämnar ut sig.

  Svara
 13. Hillevi

  Haha, den satt som en smäck rakt mellan ögonen! Jag svär när jag talar men på bloggen vill jag hålla det relativt snällt ifall mina syskonbarn kommer att läsa någon dag (ja, jag vet…) och att skriva f*n istället för fan är väl någon slags förlängning av det. Men du har rätt. Jävlar!

  Svara
 14. Karin

  Jag försöker att inte svära fullt så mycket som jag tycker det behövs.
  Men nog drämmer jag till med svordomar ibland allt. – När det RIKTIGT behövs.
  Om jag skulle svära fullt så mycket som jag tycker, så skulle mina svordomar inte tas på allvar tror jag. 😉

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.