Snart är det sportlov igen. Suck.

Krönika: Vem har hittat på sportlovet?

Vem har hittat på det? Va? Vi har sommar- , höst-, jul- och påsklov. Tydliga och bra lov som man förstår. Så kommer SPORTlovet inglidande på en grusblandad snöblaffa. Vadå sport? Säkert en hurtbulle som har bestämt det. Det låter som att man får vara sportfri hela året men just den veckan SKA man bara sporta. Ut och flänga i fjällen och stå i liftkön och bo i en stuga där furu anfaller en från alla flanker. Eller så ska man flåsa runt i skidspåret med istappar à la snor och svära över alla som har barn, hund eller hjärncellsbrist. Alltså de som har vågat sätta något fotaktigt i spåren.

Om vi bortser från det rent praktiskt omöjliga att som förälder vara ledig alla dessa lov – herregud hur många semesterdagar tror de att man har? – så är alla resor, stugor, hotell och liftkort extra dyra just på sportlovet. Plus att väglaget sällan är körvänligt och vinterkräksjukan härjar som värst. Och förutom att man måste knapra på de värdefulla semesterdagarna så straffas man dubbelt genom att tvingas betala extra mycket för allt.

Ska vi verkligen ha det så här?


Kyla och snö, Sportlovsveckornas fördelning, Prispressa sportlovet, Åk säkert, Sportlovstider pressar ekonomiskt stressade

23 tankar kring ”Snart är det sportlov igen. Suck.

 1. Freja

  Låt oss starta en ”Kojdag”-rörelse! Kojdag var det bästa jag visste de gånger jag som liten var med familjen i fjällen. De var dagarna man INTE stod på skidor vare sig på tvären eller längden, utan istället hasade runt i stugan i underställ, åt gott, spelade spel, umgicks och myste… Kojdagslov vill jag ha, inte sportlov! Kojdag går lika bra att ha hemma i vardagsrummet….

  Svara
 2. Gun

  Ja, det är verkligen inte lätt med alla dessa lov och alla dessa krav.

  Sv: Tack, ja, jo jag är på god väg som tur är.

  Svara
 3. Annelie

  Ännu en fördel med att var 50 plussare, man är färdig med sånt där! Så medans ni andra ”håller på”, kan jag i lugn och ro luta mig tillbaka och äta chokladpraliner. Mowahahahahahaha!
  Fast har du kollat upp så det inte finns nån jävla EU-regel du kan tillämpa i detta läget?

  Svara
 4. Britt

  Var så säker på att det hittas på fler lov. Höstlovet var väl det lovet som kom senast. Det fanns inte på den tiden jag gick i skola. Desto mer pressande arbetssituationen i skolan blir desto fler lov blir det…”vi har ju inte råd att ge lärarna högre lön så vi ger dem ett till lov så håller de käften” verkar vara den nya devisen.

  Svara
 5. Helen

  Tja, nåt elände skall ni väl ha. För glädjen att ha dem i era liv!

  Här är jag nu………fotfan värker och jag dippar lite!

  Sv……2008 i oktober var det. En x 2, 50 års resa, helt suverän och goa minnen!

  Bamsekram
  Helen

  Svara
 6. floosan

  Lov ställer bara till det. Det får en bara att känna sig som ett dåligt päron som har barn på fritids trots att det är lov. Mamma får då inget lov.

  Svara
 7. Herta

  Har inte detta med ett ord som skapades då Sverige och välfärden byggdes upp? Barn och Unga skulle ut och sporta. Vi skulle bli så hälsosamma som möjligt när detta var möjligt.

  Svara
 8. Emmy

  Kan tänka mig att det inte är varje förälders dröm… Men vi åkte aldrig till fjällen, och jag minns att vi hade rätt kul ändå =) Kram

  Svara
 9. Fina Frun

  Vi njuter av varje ledig dag som erbjuds! Och eftersom vi inte är så värst förtjusta i vinter-aktiviteter, så håller vi oss hellre i stan. Det går alldeles utmärkt.

  Är inte fritids öppet hos er, under loven också? På många avdelningar här är det fullt även på loven. Barnen slipper pluggandet men går ändå till skolan och pysslar och gör utflykter. Mysigt det med.

  Hoppas ni får ihop en härlig sportlovsvecka!

  Kram/Fina Frun

  Svara
 10. Camilla

  Ska det vara så? Ska det vara så?
  Vi ringer Sverker och frågar 😉
  (Sverker i programmet Plus,säger ofta ”Ska det vara så?”)
  Nä…jag håller med dig.
  Det går ju bra nu när ungdomarna kan vara hemma ensam. Men någon sport blir det aldrig.
  Jo,i år ska min äldsta dotter följa med en annan kompis till fjälls.
  Men resten av familjen…nja…vi sitter och degar på soffan….som vanligt 🙂
  Kram på dig!

  Svara
 11. ansepanse

  nej, så ska vi verkligen inte behöva ha det, varför ska alla priser höjas just när det är sportlov, för sportlovet är ju just för familjer och familjer har ju för det mesta inte så gott ställt att de kan punga ut med hur mycket som helst på en enda vecka om året
  kramar

  Svara
 12. Helen

  Go middag!

  Sv..Nej, inget konkret besked. Läkaren trodde att kryckorna kan läggas efter 2-4 veckor och sen är jag enl. intyget helt arbetsoför till den 10 mars.

  Nu skall jag titta till skidorna…….på tv:n då!

  Kramar

  Svara
 13. Ann-Mari

  Håller med! Och någon aktivitet måste man ändå hinna klämma in, så att ungarna har material för uppsatsen ”Mitt sportlov”, som kommer säkert som tåget (fast inte Pendolino!). Bäst är det att pricka in det på söndagen, så det är i färskt minne hos ungarna 😉

  Svara
 14. Stattinskan

  Dessutom blir ”klasskillnaderna” extra tydliga under de här loven och vad värre är ska barnen ofta skriva om sina ”lovupplevelser” när de kommer tillbaka :-/

  Svara
 15. murvlan

  På min tid på ”bystan” kallades det för skurlov (hösten). Andra lov enbart jul och sommarlov. Men nu!!! Sportlov för att lärare ska kunna andas ut.
  Annars fyar jag sportlovet.
  Vilken vanlig förälder har råd att låta sina kids resa till fjälls, lösa slalomkort, hyra skidor (för det senaste måste det ju vara)

  Läste just att det för en tvåbarnsfamilj kostar cirka 10.000 kronor för någa ynka dagar i fjällen. Vem, har den summan, bara sådär….

  PS. I vilken förort häckar du?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.