Världens kvinnor

En berättelse om två av världens kvinnor

I det nybyggda lägenhetshotellet bor Magdalena med sin två små barn och innekatter. Mannen är bortrest nästan hela tiden. Huset som de köpt och håller på att renovera är ännu inte klart för inflyttning. Magdalena tycker att det är jobbigt. Bara fyrtio kvadratmeter, nytt och fräscht i och för sig, men inte hemma. Hon saknar sina möbler, kläder, barnens leksaker, större yta och ett riktigt kök. Hon längtar tills huset blir klart så att de kan leva ett vanligt familjeliv igen.

En dag knackar det försiktigt på Magdalenas dörr. Utanför står den somaliska mamman som bor med sina fem barn i en mindre lägenhet på bottenvåningen – där lägenheterna används som flyktingförläggning. De har setts utanför, men inte mer.

Med en blick som är i en annan värld och på en engelska som inte är hennes berättar hon att hennes yngsta barn fyller ett år dagen efter och frågar om de vill komma på kalas.

Dagen efter går Magdalena och hennes barn på kalas hos en familj de inte känner och knappt kan tala med. Med sorg glädjs hon med barnet som får fira sin ettårsdag i en främmande värld.

En mamma och en mamma. Med helt olika bakgrund, med helt olika framtid. De gör vad de kan för att hjälpa, för att få normalitet i en värld som inte är som vanligt. För barnens skull. Gemensamt språk behövs inte för det som inte behöver uttalas.

Magdalena flyttar därifrån efter någon månad. Den somaliska mamma – vem vet?

Visst skulle världen se annorlunda ut om kvinnor styrde.


24 tankar kring ”Världens kvinnor

 1. Znogge

  Kvinnor ovh män har ibland olika sätt att se på vissa saker så en bättre balans skulle nog vara bra. Helt klart!

  Svara
 2. Peterlarson

  Det finns väl såväl kvinnor som män som inte borde ha makt över mer än sitt eget liv.
  Men rent generellt skulle jag nog önska mig en värld där kvinnor (eller kanske det vi kallar ”kvinnlighet”) hade makten.
  Tyvärr visar oroande många exempel på att makt korrumperar även kvinnor och ofta förvandlar dem till ”makt-MÄN-niskor”

  Svara
 3. Svorskan

  Jag vägrar lyssna på Peter nu (skrattar). Klart att vi kvinnor hade styrt på ett helt annat sätt, men om vi är så kloka, varför har vi inte tagit över världen än? Kanske Peter är inne på något och att vi låter bli just därför?

  Svara
 4. Svorskan

  Sv: Jo, men om vi kvinnor är kloka och tror att världen skulle varit ett bättre ställe för oss alla om vi styrde och ställde, då borde vi ju offra oss? Särskilt med tanke på våra barn och framtidens barn? (Säger jag med glimten i ögat)

  Svara
 5. Annika

  Jag måste säga att dagens höjdpunkt var att du kom. Var lite nervös inför mötet … Du kloka, vassa, proffsiga journalist … hehehe. Visade sej att din beskrivning av mej … Den snor jag och säger Dito … Tack för att du dök upp.
  pokonis A, skulle jag vilja ha. Men måste antagligen öppna en ny blogg då … får tänka till.

  Svara
 6. Millan

  Fasen kom det från dig. Ovanligt klokt. Har du ökat chokladkonsumtionen på den senaste tiden. Den sortens doping sägs vara den bästa har jag hört./Kram:)

  Svara
 7. mormor

  Vackert berättat!
  Det ”snörpte” till i hjärtetrakten …
  Jag återkommer med mitt tyckande om ”Norrlands svårmod”. Ha en fin dag!/Mormor

  Svara
 8. Ia

  Så bra skrivet…och så ofta jag tänker på det bär jag nu har somaliska kvinnor omkring mig varje dag. Oftast är det kvinnorna som kommer först, ibland med barn ibland utan….nu har det bestämts att ingen anhöriginvandring ska ske….familjer splittras kanske för gott…ja, ja…Vad bra vi svenskar har det!!!

  Sv; Klart jag var där…det var jag som hade svart tunika och svarta trosor 😉

  Svara
 9. Susanne P

  Visst skulle världen se annorlunda ut om vi kvinnor regerade!
  Inga krig och allt det medför…
  Så bra skrivet och du får en att tänka till, en extra gång.
  Kram

  Svara
 10. Ulrika

  Att tänka sig in i andra mäniskors liv och omständligheter, att vilja varandra väl, visa respekt och omtanke och omsorg…Om det är kvinnliga egenskaper eller inte ska jag låta vara osagt, men det är så jag skulle önska att världen fungerade. Att räcka ut en hand istället för att knyta den. Typ.

  Svara
 11. annika

  Bilden visar mer att jag kastat mej ut i ovissheten igen … Vi får väl se hur jag landar. Visst …Prata med chefred, de kunde va spännande …. Och … Jag nyps bara verbalt, lite extra krydda i hälsningen. Är inte mycket för våld annars … pokonis A

  Svara
 12. Helen

  När kommer det något nytt här??
  Eller åker ni skridskor i dag också? Det gör hästarna här för det som igår var sörja är idag is, blankis!
  Kram

  Svara
 13. Ama de casa

  Vad fint skrive!

  Ja, vi som är födda och uppvuxna i i-länder har så mycket ”problem” som egentligen inte är nåt problem.
  Jag är glad att jag är född i ett land som har givit mig så många möjligheter!

  Svara
 14. Stattinskan

  SVAR: Varken flytt eller vidlyftigt liv, snarare en ”mask” (latmasken) som gjort att jag inte tränat … så … det är helt okej att säga ”skyll dig själv för att du fått ont i ryggen igen” ;-D

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.